Eduskuntavaaliehdokas lataa suorat sanat yhteiskunnasta: ”Eläinteollisuus on moraalinen vääryys!”

POLITIIKKA Kevään eduskuntavaalit tarjoavat lukuisia tulokkaita. Eläinoikeuspuolue ja Jaakko Perttunen ovat yksi heistä.

Nokialaisella Jaakko Perttusella on vahva poliittinen agenda: täysillä eläinten puolesta. Mies edustaa Eläinoikeuspuoluetta, joka on nuorimpia tulokkaita puoluerekisterissä. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Kevään eduskuntavaaleissa puolueiden tarjonta on melkoinen, ja yksi uusista tulokkaista on vuonna 2016 rekisteröity Eläinoikeuspuolue. Sen tavoitteena on laittaa ”nykyinen lihanormiin perustuva yhteiskuntamalli” uuteen uskoon.

Yksi puolueen täkäläisistä eduskuntavaaliehdokkaista on nokialainen Jaakko Perttunen Teknisellä vaaliliitolla Feministisen puolueen ja SKP:n kanssa haetaan Pirkanmaalta yhtä kansanedustajan paikkaa.

– Suomessa eläinteollisuudessa tapetaan vuosittain kymmeniä miljoonia tuntevia itseisarvoisia olentoja. Se on myös ympäristön kannalta katastrofaalista. Eläinteollisuus on tällä hetkellä suurin moraalinen vääryys yhteiskunnassa, ja se velvoittaa muutoksiin ruuantuotannossa. Eläintuotannosta on luovuttava tuottajien kanssa yhdessä kompromisseja tehden ja siirryttävä kohti suoraan ihmisille kelpaavan kasvisravinnon tuotantoa, Perttunen sanoo.

Muita puolueen ajamia asioita ovat ympäristöpoliittiset teemat, kuten ympäristölle haitallisten elinkeinotukien alasajo ja lentovero sekä ihmisarvokysymykset, kuten perustulo ja vapaa liikkuvuus.

Perttusta itseään kiinnostaa kuitenkin eniten eläinten oikeudet.

– Se miten muita eläimiä kohdellaan yhteiskunnassa on moraalisesti väärin, ja käsityksemme oikeudenmukaisuudesta pitäisi sisältää myös eläimet, Perttunen sanoo.

Myös viime aikoina valitettavan ajankohtaiseksi noussut vanhustyö nousee esille.

– Ensi vaalikaudella vanhustyön hoitajamitoituksia on nostettava ja mitoituksessa tulee ottaa lukuun vain varsinaista hoitotyötä tekevä henkilöstö.

Mies ei ole nyt ensimmäistä kertaa ehdokkaana vaaleissa. Keväällä 2017 Perttunen oli Eläinoikeuspuolueen listalla kuntavaaleissa. Ääniä kertyi 124. Työkokemusta on lastentarhanopettajana ja nuorisotyöstä.

– Vapaaehtoistyöt ovat minulle tärkeä asia. Olen sitä mieltä, että arvojen taustalle vaaditaan myös tekoja. Valitsemieni vapaaehtoistöiden kautta voin toteuttaa niitä arvoja jotka koen tärkeiksi, kuten eläinten oikeudet ja yhteiskunnallinen solidaarisuus.

Mikäli paikka eduskunnassa aukeaa, suunnitelma on jo selvillä. Ehdokas listaa nopeasti usemmankin asian, joihin liittyen lakialoitteita tullaan lataamaan tiskiin välittömällä tai ainakin hyvin nopealla aikataululla.

– Turkistarhaus on lopetettava välittömästi, verotusjärjestelmää muutettava suosimaan kasviperäisiä tuotteita ja eläintuotantoa alasajettaessa eläintuottajille on synnytettävä kunnollinen eläintuotannon lopettamistuki, Perttunen linjaa.

Jaakko Perttunen

29-vuotias, asuu Nokialla. Koulutukseltaan sosionomi.

Eläinoikeuspuolueen eduskuntavaaliehdokas keväällä 2019.

Työskennellyt aiemmin lastentarhanopettajana sekä nuorisotyössä, työskentelee tällä hetkellä rautaosastolla myyjänä.

Harrastaa puutöitä ja tekee myös paljon vapaaehtoistyötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 5. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 6. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 7. Tulli on takavarikoinut kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, varoittaa vaarasta – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 8. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 9. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 10. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 11. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 12. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 13. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 14. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 15. Nokialle suunnitellaan jätteenpolttolaitosta rakennusjätteelle – Polttojätettä käytetään rakentamisessa soran sijasta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 3. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 4. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 7. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 8. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 9. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 10. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 11. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 12. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 15. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.