Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt puhuvat mäkihyppääjän tamperelaiset tuttavat: ”Matti Nykänen oli aivan erilainen mies kuin lehdissä oli kerrottu”

LEGENDA Tamperelaiset tuttavat muistavat edesmenneen, moninkertaisen olympiavoittajan ujona ja kohteliaana.

Kohtelias, ujo, jopa ammattimainen. Aivan erilainen persoona kuin lehdet antoivat ymmärtää. Näin muistelevat tamperelaiset yhteistyökumppanit sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä menehtynyttä Matti Nykästä

Viimeisen keikkansa Tampereella Nykänen teki Jankassa Bar Aikalisässä. Sinne saapui elämää kokenut ja nähnyt mies omalla autollaan, joi kahvia ja viihtyi kaikessa rauhassa.

– Matti tuli hyvissä ajoin paikalle, valmistautui viimeisen päälle ja myös lähti takaisin omalla autollaan. Keikalla oli hurmoksellinen tunnelma ja ihmiset olivat innoissaan, kertoo Bar Aikalisästä kerrotaan.

Nykänen oli Aikalisässä keikalla kolmesti. Jokainen kerta oli menestys.

– Yleisö ei enää edes epäillyt, etteikö Matti hoitaisi asiaansa viimeisen päälle.

Lielahdessa pitkään urheiluliikettä pitänyt Pekka Sahamies tilasi useampaan kertaan Matti Nykäsen esiintymään liikkeeseensä. Kokemukset ovat samansuuntaisia kuin Aikalisässä.

– Matti kävi monta kertaa meillä Tukkutorilla esiintymässä. Se oli aikaa, kun hän asui tuossa lähistöllä. Hän oli ihmisenä aivan erilainen mitä lööppilehdet antoivat ymmärtää: kohtelias, ujo ja jopa ammattimainenkin. Matti tuli paikalle myös todella hyvissä ajoin, pitkän linjan urheilukauppias muistelee.

Vain kertaalleen Nykänen perui esiintymisensä Sahamiehen liikkeessä.

– Silloinkin Matilla oli pätevä syy. Oli ollut parisuhderiitoja, ja siitä seurasi sitten se että Matti oli joutunut putkaan. Silloinkin yleisö oli hyvin ymmärtäväinen: tieto oli ollut lehdissä jo aamulla, ja väki osasi varautua siihen että Matti ei välttämättä tänään pääse esiintymään, Sahamies muistelee.

Tampereen Pyrinnön mäkihyppyjaoston puheenjohtaja Taisto Tuominen muistaa Nykäsen veteraanikisoista. Tuominen seurasi samasta hyppytornista vuonna 2008, kun Nykänen leiskautti veteraanimäkihypyn MM-kultaa.

Paikkana oli tuolloin piskuinen Taivalkoski, ja erilaisten tiedotusvälineiden seuranta erittäin intensiivistä pitkälti Matti Nykäsen takia. Paikalla oli myös runsaasti ulkomaista lehdistöä.

– Matin varsinaisen aktiiviuran aikana en tavannut häntä kovinkaan montaa kertaa. Veteraanipuolelta muistan miehen, joka oli hyvin ujo ja viihtyi omissa oloissaan. Hänestä tuli kaikella tapaa tavallisen ihmisen mielikuva. Varmasti oli toki myös niinkin, että alkoholi ja väärä kaveriporukka vei nopeasti mukanaankin.

Tuominen muistaa Nykäsen myös erittäin reiluna kaverina. Matti ei pitänyt veteraaniseurassakaan suurta meteliä itsestään.

– Miehessä ei ollut piiruakaan diivan elkeitä, vaan hän oli hyvin mukava ja auttavainenkin. Taivalkosken kisoista huomasin senkin, että mukana oli joitain hyviä kavereita, jotka olivat varmistamassa että Matilla varmasti hommat menevät viimeisen päälle, Tuominen muistaa tapahtumien kulkua.