Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Veroillasi tehdään tulosta

Haluatko maksaa lähikaupan kassan palkan? Etkö? Teet sen jo nyt. Kaupan alalla työskentelee paljon parhaassa työiässä olevia vastahakoisesti osa-aikaisia, joiden palkka ei riitä elämiseen. Loppu tulee soviteltuna työttömyyspäivärahana ja sosiaalitukina, siis veronmaksajien taskusta. Työnantaja voi kuitenkin olla menestyvä firma, joka kuorii kermat päältä ja jakaa osinkoja. Maksakoon joku muu palkat!

Reilua? Ei minustakaan.

Tämä ei tietenkään ole pelkkä kaupan alan ongelma. Suomessa on yli 400 000 osa-aikaista työntekijää, valtaosa palveluammateissa ja sosiaali- ja terveysaloilla. Kaupan alalla puolet osa-aikaisista haluaisi tehdä enemmän työtunteja, siis elättää itsensä työllään, mutta eivät saa.

Osa-aikaisen palkalla ei ole edes tarkoitus tulla toimeen, vaan työnantajat haluavat maksattaa osan työntekijöiden toimeentulosta yhteiskunnalla. Tämä on kieroutunut yritystuen muoto, josta ei puhuta!

Työssäkäyviä köyhiähän oikeisto tänne haluaa. Meille kelpaa mikä tahansa palkka millä tahansa ehdoilla. Tulevaisuutta on paha suunnitella samalla kun päivystää kännykkäänsä, josko sinne kilahtaisi ilmoitus vapaasta työvuorosta. Et tiedä huomisesta, ensi viikosta puhumattakaan. Entä kuinka moni uskaltaa toivottaa lapset tervetulleiksi maailmaan, kun ei tiedä, millä heidät elättää?

Tiedän paljon matalapalkka-aloista ja osa-aikaisuudesta. Siitä, kun haluaisi tehdä työtä ja elättää itsensä, mutta palkka on pieni ja tuntisopimus myös. Pienituloisuudesta. Siitä, että käytetään ilmaista työvoimaa, harjoittelijoita, palkkatuettuja ym., aikomattakaan tarjota hyvälle töitä. Edellinen ilmaistyöntekijä pois ja uusi tilalle. Siis ennen kaikkea siitä, että töitä on, tulosta tehdään, mutta palkkaa ei maksettaisi.

Hakekoot työntekijät lopun elannostaan yhteiskunnan tukina, kyllä yhteiskunta hoitaa. Ja kyllä se hoitaakin: selvityksen mukaan vuonna 2015 yhteiskunta (kyllä, me veronmaksajat) paikkasi lähes 30 miljoonalla kaupan alan työntekijöiden toimeentulovajetta.

Ei ole oikein, että firma tekee tulosta veronmaksajien kustannuksella. Työstä pitää saada palkka, jolla pystyy elämään, ja kikkailu ilmaistyövoimalla pitää lopettaa.

Kohta on vaalit.

Anne Nyman

luottamusmies, eduskuntavaaliehdokas, Nokian kaupunginvaltuutettu (vas.)

EDIT 21.2. kello 8.40: Kolumnista korjattu asiavirhe. Alunperin tekstissä kerrottiin, että elämiseen riittämättömiä työtunteja ja palkkoja jouduttaisiin kompensoimaan erilaisilla sosiaalietuuksilla lähes 400 miljoonan euron edestä vähittäiskaupan toimialalla. Kyseinen 400 miljoonaa euroa on kuitenkin arvio kaikkien alojen osalta vuonna 2015 ja vähittäiskaupan alalla tällaisia tukia maksettiin samana vuonna noin 30 miljoonaa euroa