Moni taho kannattaa tukkitien suojelua – "Kyse on ilmiöstä ja pispalalaisesta aineettomasta kulttuuriperinnöstä"

PISPALA Kaikki korttelin asukkaat haluavat suojella tukkitien, mutta yksi rakentaja on eri mieltä. Siksi suojelukaava on nyt valmisteltava uudelleen.

Timo Järvinen on toisen polven pispalalainen. Hänen vanhempansa ostivat aikoinaan tukkitien varrelta tontin, jonne he rakensivat talon. Järvinen asuu talossa edelleen. Hänen toiveensa on se, että Tampere suojelee erikoislaatuisen tukkitien reitin, joka kulkee hänen tonttinsa lävitse. Marjo Rämö

Marjo Rämö

Seisomme keskellä sitä paikkaa, johon Pispalan suojelukaava yllättäen tyssäsi. Toisen polven pispalalainen Timo Järvinen asuu tontilla, jonka läpi kulki aikoinaan Punainen tukkitie. Tukkitielle rakennettua ränniä pitkin kuljetettiin tukkeja Näsijärveltä Pyhäjärvelle.

– Äite kerkisi vielä leikkiä tukkitien alakettingeillä.

Kaavoittaja oli jo suojelemassa tukkitietä koko uoman leveydeltä, mutta yhdyskuntalautakunta päättikin yllättäen kaventaa suojeltavaa aluetta.

Järvinen on hämmentynyt uudesta käänteestä.

– Pispalan suojelukaavaa alettiin tehdä ympäristöministeriön kehotuksesta. Tarkoitus oli nimenomaan suojella kulttuurihistoriaa, ja tukkitie oli luokiteltu arvokkaimmaksi 1. luokan kohteeksi.

Tukkitien suojelun puolesta ovat vedonneet Pispalan Moreeni, Pispalan asukasyhdistys, satamapäällikkö Matti Joki ja kaikki tukkitien lävistämän korttelin asukkaat. He ovat vedonneet tukkitien suojelemiseksi jo kahdesti. Viimeisin vetoomus on päivätty 23. tammikuuta 2019.

Kiistellyssä korttelissa oli alun perin yhdeksän tonttia, ja jokaisella tontilla oli yksi omakotitalo talousrakennuksineen.

Tonteista yksi on jaettu kahtia. Tontin toiselle puolelle on rakennettu hiljattain omakotitalo, ja nyt Pirkanmaan Vuokrakodit Oy haluaisi rakentaa toiselle puolelle omakotitalon.

– Sain tonttia ostaessani kaavoituksesta tiedon, että tontille on mahdollista rakentaa kaksi omakotitaloa. Tontilla on myös riittävästi rakennusoikeutta siihen. Ostin tontin alun perin siihen tarkoitukseen, että toinen taloista tulisi perheelleni. Olen nyt veivannut tätä asiaa kahdeksan vuoden ajan ja tehnyt useita erilaisia suunnitelmia, muttei mikään ole edennyt, kertoo Ari Helminen Pirkanmaan Vuokrakodit Oy:stä.

Helminen kokee, että tilanne on hänen kannaltaan kohtuuton.

– Tukkitien sijainnista on ollut pitkään epäselvyyttä. Nyt sen sijainti on selvitetty, ja on käynyt ilmi, ettei tukkitie kulje tontillani.

Helminen tulkitsee karttoja niin, ettei myöskään tukkitien huoltotie kulkenut hänen tontillaan.

Yhdyskuntalautakunta edellyttää nyt, että Pispalan suojelukaava on tehtävä siten, että tukkitien koko uomaa ei suojella niin kuin kaavoittaja alun perin ehdotti. Näin ollen Helmisen omistaman tontin rakentaminen mahdollistuu.

Korttelissa asuva Timo Järvinen on suunnitelmasta kummissaan – varsinkin kun tontille on jo rakennettu uudisrakennus.

– On selvää, että korttelin omaleimaisuus katoaa, jos yhdelle tontille rakennetaan kaksi isoa taloa. Sekin on erikoista, että yhden rakennusfirman tekemä kaavaehdotus ohittaa kaupungin kaavoituksen ja maakuntamuseon näkemykset.

Järvinen muistuttaa, että vaikka Pispala onkin tiiviisti rakennettua, tukkitien lävistämä kortteli on säilynyt avarana näihin päiviin asti.

– Rinteessä on tiivistä rakentamista, mutta täällä alhaalla ympäristö on pikemminkin puutarhamainen kuin tiivis. Tätä korttelia on ajateltava kokonaisuutena, eikä yhden rakennusfirman ehdoilla. Joka paikkaa ei tarvitse ahtaa täyteen rakennuksia. On ikävää, että aina ajatellaan vain rahaa, mutta Pispalan historialliselle arvolle ei anneta mitään merkitystä, Järvinen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 2. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 3. Terassilaajennuksia kaduille ja puistoihin, penkkejä ja pöytiä... – Näin Tampere vauhdittaa ravintolakesää 2020
 4. Nuori mies pakeni Tampereella poliiseja ja aiheutti lukuisia vaaratilanteita liikenteessä – Kaikki päättyi näyttävään kiinniottoon Hervannassa
 5. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 6. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 7. Noutoruoka on Tampereella otettu omaksi, parasta take awayta äänestänyt jo yli 5000 – Tässä Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 top 10 juuri nyt
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 10. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 11. Suomen Paras Luomuhevi -kisan voitto Tampereelle: "Jo kymmeniä vuosia tehty luomuvalikoiman eteen paljon töitä"
 12. Tampereen kirjastot avautuvat 1. kesäkuuta – Palveluihin tulee pieniä muutoksia
 13. Ajoneuvoliikenne Hakametsän jäähallin parkkipaikalle estetään perjantaista alkaen – Syynä nuorison häiritsevät kokoontumiset
 14. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 15. Pääkirjoitus: Maltti on valttia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.