Yllättikö jo keväinen autokuume? – Asiantuntija: näin vältät pahat virheet autokaupassa

Suunnitteletko käytetyn auton ostoa? Asiantuntija selvitti, mitä pitää ottaa huomioon ennen auton hankintaa, kuinka sen rahoittaa ja mitä huomioida ajoneuvon vakuuttamisessa.

Käytettyjä autoja ostetaan moninkertainen määrä uusiin autoihin verrattuna. Esimerkiksi Nettiauto.comin vuoden 2018 tilastojen mukaan käytettyjä autoja ostettiin reilu 600 000 kappaletta. Suosituimmat merkit olivat Volkswagen, Volvo, Toyota, Mercedes-Benz ja BMW.

Ennen kuin tuleva autosi pääsee mukaan tilastoihin, on oleellista käydä läpi muutama seikka.

Vehon Vaihtoplussan yksikönpäällikkö Teemu Maunulan mukaan tärkeintä on aluksi selvittää, millaista autoa tarvitsee.

– Määrittele budjetti ja mieti, minkä kokoista autoa arjessa kaipaat. Pohdi myös polttoainetta: haluatko valita sen ekologisesta vinkkelistä vai pelkästään käytön kannalta? Maunula opastaa.

Kannattaa huomioida myös auton perusvero, joka määräytyy auton päästöjen mukaan. Vanhemmissa autoissa perusvero nousee huomattavasti.

– Laske, kuinka paljon kilometrejä tulee ja valitse omaan ajoon soveltuva polttoaine. Jos ajettavat etäisyydet ovat suhteellisen suuria, diesel tulee yhä edullisemmaksi, Maunula ohjeistaa.

– Bensiini ja diesel ovat yhä suosituimpia, mutta käytetyille sähköautoillekin olisi kysyntää. Tarjottavaa ei kuitenkaan ole paljoa.

Myös hybridiautojen kysyntä on kasvanut, mutta Maunula haluaa varoittaa, että niissä kulutus voi nousta perinteistä bensiiniautoa korkeammaksi.

– Ne voivat olla sudenkuoppa. Plug-in-hybridien kantomatka on keskimäärin 30 kilometriä, jonka jälkeen kulutus nousee huomattavasti.

Mutta tässäkin Maunula korostaa ensimmäistä kohtaa eli auton tarvetta. Jos autolla ajaa pääsääntöisesti vain lyhyet työmatkat, hybridi tai sähköauto voi olla hyvinkin järkevä valinta.

Kun potentiaalinen auto on löydetty, on hyvä tutustua sen taustoihin ja huoltohistoriaan: millaisessa käytössä auto on ollut, kuinka paljon sillä on ajettu, millaisia huoltoja on tehty, mitä osia vaihdettu.

– Nyrkkisääntö on se, että mitä enemmän autolla on ajettu, sitä enemmän siihen on tulossa tulevaisuudessa kuluvien osien vaihtamista. On tärkeää ymmärtää riskit, Maunula sanoo.

Yksityiskaupassa auton voi saada edullisemmin, mutta Maunula pyytää harkitsemaan kauppaan liittyviä riskejä. Isoin miinus yksityisessä kaupassa on se, ettei ostajalla ole kuluttajansuojaa.

– Jos autoon tulee vika, se on täysin ostajan vastuulla. Yksityisessä autokaupassa voi myös ilmetä piilovikoja, joiden korjaaminen on yleensä kallista, Maunula sanoo.

Autoliikkeestä ostetussa autossa on suurempi turva. Myyjällä on kuluttajansuojaan pohjautuva vastuu.

– Liikkeellä on tiedonantopakko eli esimerkiksi jos auto on tuotu ulkomailta tai kolaroitu, siitä on kerrottava.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut