Tässä näytelmässä lähes kaikki mitä Matti Nykänen sanoo on totta

NÄYTELMÄ Tatu Mönttinen esittää edesmennyttä mäkikotkaa Tampereen Komediateatterin lauantaina ensi-iltansa saavassa uutuudessa. Elämä ja kuolema pistivät käsikirjoituksen uusiksi.

Näytelmän voi käsikirjoittaa, elämää ei. Tämän huomasi helsinkiläisnäyttelijä Tatu Mönttinen konkreettisesti 3. helmikuuta. Tuolloin mäkihyppääjä Matti Nykänen siirtyi ajasta ikuisuuteen.

Se laittoi Mönttisen Hyppy sumuun -monologinäytelmän uusiksi. Monologinäytelmän, jonka ensi-ilta nähtiin Helsingissä 22. marraskuuta viime vuonna. Monologinäytelmän, jonka ensi-ilta Tampereen Komediateatterissa nähdään tämän lehden julkaisupäivänä. Näytelmä saa Tampereella useampia esityksiä kevään aikana.

– Olen esittänyt nyt kolme kertaa näytelmän sellaisessa maailmassa jossa Matti Nykästä ei enää ole. Käsikirjoitusta on muutettu: alussa kerron, että Matti on poistunut tästä maailmasta. Lopussa on luvassa kunnianosoitus Matille, Mönttinen kertoo.

Noihin kolmeen näytökseen sisältyi myös vahva tunnelataus.

– Jossain kohtaa kyyneleet nousivat silmiin, Mönttinen myöntää.

Näyttelijä kertoo, että ei koskaan tavannut Mattia henkilökohtaisesti. Häntä hieman harmittaa se, ettei koskaan ehtinyt haastatella Nykästä.

– Olen tutustunut Mattiin lukemalla hänestä kirjoitettuja juttuja, katsonut vanhaa televisiomateriaalia ja niin edelleen. Tätä materiaalia löytyy tietysti runsain mitoin, Mönttinen sanoo.

Näyttelijä sanoo, että ensimmäiset muistikuvat legendaarisesta hyppääjästä ajoittuvat aikaan, kun hän oli 10-vuotias.

– Jotenkin rekisteröin sen vaiheen, kun Matin hyppyura oli loppusuoralla. Minullakin oli sellainen pieni rautaukkeli, jolla leikin Matti Nykästä.

Mönttinen myöntää, että edesmenneen mäkikotkan suuruus avautui hänelle vasta Nykäsen elämän viimeisinä vuosina.

– Jossain kohtaa se avautui, että Nykänen oli oman aikakautensa ylivoimainen urheilusankari.

Hyppy Sumuun on kokonaisuutena dokumenttiteatteria. Se tarkoittaa sitä, että lähes jokainen näytelmässä kuultava repliikki on joskus aidosti sanottu. Mönttinen korostaa, että hänelle on ollut todella tärkeätä käsitellä roolihahmoaan suurella lämmöllä.

– Matti Nykänen oli paljon muutakin kuin vain lööppien sankari. Näytelmä etenee miehen lapsuudesta ja kattaa elämän kaaren aina viimeisiin vuosiin saakka, näyttelijä kuvailee kokonaisuuden etenemistä.

Mönttinen suosittelee näytelmää ennen kaikkea niille, joiden käsitys Matti Nykäsestä on vuosien varrella rakentunut ensisijaisesti mäkikotkasta kirjoitettujen iltapäivälehtijuttujen varaan. Juttujen, joiden aihepiiri on kilometrien päässä huippu-urheilusta.

– Kannattaa tulla ja todistaa omat ennakkoluulonsa vääriksi.

Tatu Mönttinen

Helsinkiläinen freelancenäyttelijä, valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2008.

Esittää mäkihyppääjä Matti Nykästä monologinäytelmässä Hyppy sumuun.

Näytelmä saa ensi-iltansa Tampereen Komediateatterissa lauantaina 16. helmikuuta. Esitys alkaa kello 18. Seuraava näytös on vuorossa keskiviikkona 20. helmikuuta.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut