Pysäkiltä ratikkaan nousua voi testata, iltavalaistuksen näkee kerran tunnissa... – Tätä on luvassa torstaina avattavassa maketti-näyttelyssä

Tampere-talon Sorsapuistosaliin avataan torstaina ratikan maketti-näyttely.

Näyttelyyn tuotu maketti on yksityiskohtainen malli Tampereen Ratikan vaunusta, luonnollisessa mittakaavassa.

Maksuton näyttely on avoinna 21.–26. helmikuuta torstaista perajantaihin kello 14–18 ja lauantaista tiistaihin kello 10–19.

Maketissa voi liikkua todellisen tuntuisessa ympäristössä, myös apuvälineiden ja lastenvaunujen kanssa. Yleisölle tarjoutuu mahdollisuus testata ratikassa istumista kaikilla istumapaikoilla. Erityisesti erityisryhmien esteettömyyteen on panostettu ja maketista löytyvätkin kaikki lopullisessa raitiovaunussa olevat kaiteet, tangot ja tuet.

Maketin infonäytöissä esitetään matkan eteneminen suunnitellussa aikataulussa ja pysäkit myös kuulutetaan, joskin kuuluttajan ääni ei ole vielä lopullinen.

– Tampereen Ratikan malli eli maketti on näyttävä ilmestys, se tuntuu ja näyttää sekä ulkoa että sisältä oikealta vaunulta, niin väritykseltään kuin valoiltaankin. Se on pituudeltaan lähes puolet oikeasta vaunusta eli se on 16,8 metriä pitkä. Korkeutta on saman verran kuin oikeassa raitiovaunussa eli 3,6 metriä ja leveyttä 2,65 metriä, kertoo Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö

Yksityiskohtaisen ja aidon kokoisen raitiovaunun mallin lisäksi näyttelyssä pääsee muun muassa äänestämään ratikan istuinkuosien suunnittelijaa, tutustumaan ja kommentoimaan tulevaa, seudullista joukkoliikenneverkostoa eli niin kutsuttua Linjasto 2021 -projektia, jossa raitiotieliikenne ja bussiliikenne sovitetaan yhteen. Lisäksi voi perehtyä Viiden tähden keskusta -hankkeeseen. Alueella on lapsille tarkoitettu puuhanurkkaus ja paikalla on myös katusoittajia, jotka musisoivat muutaman kerran päivän aikana.

Näyttelyyn on rakennettu ratikan makettia varten ramppi samalla mitoituksella kuin oikealla pysäkilläkin tulee liikennöinnin käynnistyessä vuonna 2021 olemaan. Pysäkin ja vaunun välinen etäisyys, 4 senttiä, on sama kuin oikeassa tilanteessa. Pysäkille kulkeminen ja pysäkiltä vaunuun siirtyminen on näin saatu mahdollisimman aidon oloiseksi.

– Jotkut maketissa esitetyt ratkaisut tulevat toki vielä tarkentumaan tuotantoversiossa. Esimerkiksi joidenkin varustelumateriaalien välissä saattaa olla nähtävissä vielä toleranssiheittoja, mikä ei tietysti ole enää tuotantoversiossa hyväksyttävissä. Vaunun keulan ajo- ja huomiovalot ovat muodoltaan ja toiminnaltaan lopullisen kaltaiset, mutta käytetyissä komponenteissa on havaittavissa toisistaan poikkeavia värilämpötiloja. Tämä linjataan myöhemmin yhteneväiseksi tuotantomalliin. Nyt nähtävässä mallissa penkkien verhoilu on yksivärinen punainen, myöhemmin valmistuvalla istuinverhoilulla tulee olemaan vielä iso vaikutus sisätilan ilmeeseen, tarkentaa Idis Design Oy:n teollinen muotoilija Jussi Hurskainen

Näyttelyn valaistus himmennetään kerran tunnissa, jolloin ratikka näyttäytyy iltavalaistuksessa kahden minuutin ajan. Tällöin yleisö voi kokea, miltä ratikka ja ratikan valot pimeään aikaan näyttävät.

– Vaunun havaittavuutta on tutkittu erilaisissa valaistus- ja sääolosuhteissa ja sen perusteella tulevalle ratikalle on määritelty maketin keulassa nähtävät valot, jotka todentuvat erityisesti iltavalaistuksessa. Lisäksi pariovien yläpuolella on leveä näyttö, jossa on valaistut piktogrammit ohjaamassa kulkua. Ovien sivuilla on led-nauhat osoittamassa vapaan oviaukon vaunun seisoessa pysäkillä, kertoo Tampereen Raitiotie Oy:n kalustopäällikkö Ali Huttunen

Ohjaamossa voi testata raitovaunun kuljettajan työpaikkaa

Maketin ohjaamo on varusteltu kuten todellisessa vaunussa.

– Mitään merkittävää toiminnallisuutta ei ohjaamosta puutu. Ohjaamo on suunniteltu kuljettajan toiminnan lähtökohdista. Käytimme maketilla pidetyissä ergonomiakatselmuksissa asiantuntijoina Tampereen joukkoliikenteen kuljettajia ja helsinkiläisiä raitiovaunun kuljettajia ja keräsimme heiltä kokemuksia ja kommentteja siitä, miten ohjaamoa pitää muokata, jotta siitä saadaan mahdollisimman mukava ja vähemmän kuormittava. Tätä modernia ohjaamoa ja sen ergonomiaa pääseekin näyttelyssä kokeilemaan ja säätöjä testailemaan. Samalla voi testata myös sitä, että miltä se ratikan kuljettajana toimiminen voisi tuntua, ideoi Huttunen lopuksi.

Näyttelyn päätyttyä maketti siirretään Rollikkahalliin, jossa maketti-näyttely avautuu yleisölle huhtikuussa. Rolikkahallin näyttelystä kerrotaan myöhemmin lisää.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut