Miksi tuhkarokko voi sulkea osan kauppakeskuksesta, kun monen lapsuudessa sen sairastaminen oli normaalia? – Infektiolääkäri: "Se on kaikista herkimmin tarttuva tautimme"

Tuhkarokolta on helppo suojautua rokotteella. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Espoon Matinkylässä sijaitsevan kauppakeskus Ison Omenan ylimmän kerroksen palvelutori ja terveyskeskus suljettiin tiistai-iltana tuhkarokkoepäilyn takia. Lue täältä lisää tapauksesta.

Miksi tuhkarokko aiheuttaa nykyisin näin valtavia operaatioita, kun esimerkiksi 1970-luvulla se oli tavallinen tauti, jonka lähes jokainen sairasti?

– Nykyisin tiedetään, että tuhkarokkoon sairastuneilla on iso riski komplikaatioihin. Lisäksi sairastuminen on mahdollista estää rokotteella, Husin infektiolääkäri Asko Järvinen sanoo.

Tuhkarokko on Järvisen mukaan kaikista herkimmin tarttuva tautimme.

– Se tarttuu ilmakontaktin kautta. Jos virusta erittävä henkilö on ollut tilassa, sen läpi kulkeva voi saada tartunnan.

Suurta epidemiaa tuhkarokko ei Suomessa voi aiheuttaa, koska yli 95 prosentilla väestöstä on joko taudin sairastamisen tai rokotteen takia suoja sitä vastaan.

– Riskiryhmää ovat pienet lapset, joilla ei ole vielä rokotteen suojaa, rokottamattomat ja immuunipuutteiset henkilöt.

Suoja voi olla puutteellinen 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa syntyneillä, jotka eivät ole sairastaneet tuhkarokkoa, mutta eivät myöskään ole saaneet rokotusta.

– Heidän on järkevää hankkia rokote. Sen saa omalta terveysasemalta, Järvinen neuvoo.

Jos ei ole varma, onko sairastanut tuhkarokkoa, rokotteesta ei käytännössä ole haittaa. Tuhkarokon vasta-aineet voidaan myös tarkistaa verikokeella ennen rokotusta.

– Osa väestöstä on sairastanut tuhkarokon ilman oireita. Minullakaan ei ole vanhempieni mukaan ollut sitä, mutta silti vasta-aineet löytyvät, Järvinen kertoo.

Sairastettu tuhkarokko antaa nykytiedon mukaan elinikäisen immuniteetin. MPR-rokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan suojaa erittäin hyvin tuhkarokolta. MPR-rokote on kuulunut rokotusohjelmaan vuodesta 1982.

Jos henkilö on altistunut tuhkarokolle, kolmen päivän kuluessa altistumisesta annettu rokote voi vielä ehkäistä taudin.

Tuhkarokkovirus säilyy ilmassa tartuttavana jopa kaksi tuntia

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama yleisinfektio, jolla on vaikeita jälkitauteja.

Tuhkarokko voi olla vakava sairaus iästä riippumatta kenelle tahansa. Etenkin puolustuskyvyltään heikentyneelle tuhkarokko voi olla kuolemaan johtava tauti.

Tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartunnan lisäksi ilmateitse. Sairastunut erittää virusta runsaasti. Virukset säilyvät tartuttavina huoneilmassa ja pinnoilla jopa kaksi tuntia sen jälkeen, kun tartuttava henkilö on poistunut.

Tauti tarttuu erittäin herkästi. Yhdeksän kymmenestä tuhkarokolle altistuneesta suojaamattomasta henkilöstä saa tartunnan.

Oireet alkavat yleensä 9–11 vuorokauden kuluttua tartunnasta. Sairastunut levittää tautia 4 vuorokautta ennen ihottumaa ja 4 vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Tuhkarokkoon sairastuneella on ensin korkea kuume ja hengitystieoireita. Silmät ovat usein valonarat. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon.

Tauti on usein vakavampi aikuisiällä sairastettuna ja henkilöillä, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys.

Yleisimpiä tuhkarokon jälkitauteja ovat kuumekouristus, korvatulehdus (7–9 prosentilla), ripuli (8 %), keuhkokuume (1–6 %) ja hengitysteiden bakteeri-infektio.

Tuhkarokon sairastaminen heikentää elimistön puolustuskykyä muita tauteja vastaan viikosta jopa yli kahteen vuoteen.

Tuhkarokko johtaa kuolemaan 1–3 tapauksessa tuhatta sairastunutta kohden.

Tuhkarokkoon liittyvä aivotulehdus on harvinainen komplikaatio (noin yhdellä tuhatta sairastunutta kohden). Hyvin harvinainen jälkitauti on vuosia myöhemmin alkava aivojen yleistulehdus, joka ilmenee yhdellä sataa tuhatta sairastunutta kohden.

Tuhkarokkoon ei ole lääkettä, mutta sen oireita voidaan helpottaa.

Koska tuhkarokkovirus tarttuu vain ihmisestä toiseen, olisi tuhkarokon hävittäminen koko maailmasta teoriassa mahdollista. Onnistuakseen, tämä vaatisi kuitenkin pitkäaikaisen korkean rokotuskattavuuden ympäri maailmaa.

Lähde: THL

Aiheeseen liittyvää

  1. THL:n ylilääkäri US:lle: "Steiner-kouluissa on nyt riski sairastua tuhkarokkoon" 4.12.2018 18:25
  2. Rokotettukin voi sairastua tuhkarokkoon – "Harvinaista, mutta mahdollista" 2.8.2017 18:46
  3. Tuhkarokkoepidemia: tautiin sairastunut matkusti junalla Helsinkiin, sitten laivalla Tallinnaan – Lue ohjeet tartunnan varalle 4.7.2017 13:18

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut