Suomessa on 20 vuoden kuluttua vain kolme kasvavaa kaupunkiseutua – nämä ne ovat

Vilkas rakentaminen on seurausta siitä, että väki pakkautuu suurimpiin kaupunkeihin. Tältä näytti Pasilassa Triplan työmaalla kaksi vuotta sitten. Arkisto/Jussi Vehkasalo

Jukka Hämäläinen

Alueellinen väestöennuste kertoo, että pääkaupunkiseudun väestö kasvaa 270 000 asukkaalla vuoteen 2040 mennessä. Kun koko Suomen väestö kasvaa vain 90 000 asukkaalla, tämä merkitsee, että pääkaupunkiseudun ulkopuolella olevan maan väki vähenee 180 000 asukkaalla.

Kaupunkiseutujen tarkastelu osoittaa myös sen, että selkeää kasvua nähdään Helsingin lisäksi vain Tampereen ja Turun seuduilla. Maltillista kasvua ennuste osoittaa vielä Oulun ja Jyväskylän seuduille ja pientä Kuopioon, mutta niissäkin väestönkasvu kääntyy laskuun 2030-luvun puolivälissä.

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI on laskenut ajankohtaisen alueellisen väestökehityksen kymmenelle keskeiselle kasvuseudulle ympäri Suomea.

Keskeistä muutoksessa on syntyvyyden romahdus ja sen aiheuttamat kerrannaisvaikutukset. Lapsia ei synny samalla tavalla kuin aiemmin, joten sekä maan sisäinen että ulkomailta tuleva muuttoliike korostuvat väestönkehityksessä. Nyt ennustettavissa oleva muuttoliike lisää alueiden eriytymistä kasvaviin, supistuviin ja tyhjeneviin alueisiin.

Alueellinen eriytyminen vauhdittuu kasvavien kaupunkiseutujen ja muun maan välillä. Kymmenen kaupunkiseudun väestö kasvaa MDI:n ennusteen mukaan noin 366 000 henkilöllä ja muun maan vähenee noin 276 000 henkilöllä vuoteen 2040 mennessä.

Kymmenen kaupunkiseudun väestöosuus koko maan väestöstä nousee nykyisestä 61,6 prosentista 67,1:een.

Ennusteen tilasivat Hypo, Kuntarahoitus, RAKLI ja ympäristöministeriö. Tarkastelussa ovat Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Lahden, Jyväskylän, Kuopion, Seinäjoen, Joensuun ja Vaasan kaupunkiseutujen väestökehitykset vuosina 2017–2040.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut