Hesburgerin perustaja: Ympäristöä kuormittavista raaka-aineista kannattaisi tehdä kalliita

Heikki Salmela ohjaisi verotusta saastuttaviin raaka-aineisiin. Hän uskoo, että se muuttaisi kuluttamista kieltoja enemmän

Lihatuotanto aiheuttaa paljon kasvihuonepäästöjä, ja sillä on kasvisruokaa merkittävästi suurempi ekologinen jalanjälki. Ei siis ihme, että esimerkiksi Hesburger varautuu jatkossa vahvemmin siihen, että hampurilaisten pihvi on yhä useammin muuta kuin lihaa.

– Olemme tehneet mittavat kymmenen miljoonan euron investoinnit, jotta voimme valmistaa syksyllä Kaarinan uudella tehtaalla soijaan ja muihin kasviproteiineihin perustuvia tuotteita. Maailma huutaa kasviproteiinin käyttöä, ja jatkamme tuotekehitystä, Hesburgerin perustaja Heikki Salmela kertoo.

Salmelan mukaan hän ei ilmastoasioissa usko kieltoihin vaan rahan voimaan.

– Olen tämän omassa työssäni nähnyt. Kun sähkö oli hirveän kallista, otimme käyttöön ensimmäisen lämpöpumpun. Ja kun ranskalaisten rasvoille tuli kaatopaikkamaksu, veimme ne omalle tehtaalle ja teimme biodieseliä. Minusta tuli tahtomattani ympäristöaktivisti.

Hän uskookin, että asioille pitää kieltämisen sijaan antaa mahdollisuus. Kun nyt verotetaan yrittämistä ja työntekoa, pitäisi veropainetta ohjata ympäristöä eniten saastuttaviin raaka-aineisiin.

– Olen jo pitkään puhunut ympäristöverosta, mutta ihmiset ovat ottaneet sen pahasta. En tarkoita ympäristöveroa nykyisten verojen päälle vaan tilalle. Ohjattaisiin esimerkiksi veroa eniten ympäristöä saastuttaviin raaka-aineisiin. Se ohjaisi tuotantoa ja teollisuutta, ja ostajat ratkaisisivat, mitä he olisivat tuotteista valmiita maksamaan.

Hesen mukaan ei tietenkään riitä, että tätä tehtäisiin vain Suomessa vaan minimissään Euroopan laajuisesti.

– Miten muu maailma sitten saadaan mukaan? No, ottamalla Trumpin lait käyttöön eli kaksinkertaiset tullit niille, jotka tuovat tällaisia tuotteita EU-alueille. Mikään muu ei vaikuta ihmisen käytökseen kuin raha.

Salmela muistuttaa, että kysymys on lopulta yksinkertaisista asioita.

– Eurooppa on niin sivistynyt alue, että tämä olisi helppo hoitaa.

Salmelan mukaan ajatusmalli sopisi hyvin myös lihatuotantoon. Sitäkin voidaan verotuksella ohjata ympäristöystävällisemmäksi.

– Kyllä lihantuottajatkin mielellään miettivät, millä konstilla he pystyvät tekemään tuotantoaan ympäristöystävälliseksi, hän muistuttaa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut