Hesburgerin perustaja: Ympäristöä kuormittavista raaka-aineista kannattaisi tehdä kalliita

Heikki Salmela ohjaisi verotusta saastuttaviin raaka-aineisiin. Hän uskoo, että se muuttaisi kuluttamista kieltoja enemmän

Hesburger varautuu siihen, että hampurilaisten pihvi on yhä useammin muuta kuin lihaa. Johanna Erjonsalo

Tomi Kangasniemi

Lihatuotanto aiheuttaa paljon kasvihuonepäästöjä, ja sillä on kasvisruokaa merkittävästi suurempi ekologinen jalanjälki. Ei siis ihme, että esimerkiksi Hesburger varautuu jatkossa vahvemmin siihen, että hampurilaisten pihvi on yhä useammin muuta kuin lihaa.

– Olemme tehneet mittavat kymmenen miljoonan euron investoinnit, jotta voimme valmistaa syksyllä Kaarinan uudella tehtaalla soijaan ja muihin kasviproteiineihin perustuvia tuotteita. Maailma huutaa kasviproteiinin käyttöä, ja jatkamme tuotekehitystä, Hesburgerin perustaja Heikki Salmela kertoo.

Salmelan mukaan hän ei ilmastoasioissa usko kieltoihin vaan rahan voimaan.

– Olen tämän omassa työssäni nähnyt. Kun sähkö oli hirveän kallista, otimme käyttöön ensimmäisen lämpöpumpun. Ja kun ranskalaisten rasvoille tuli kaatopaikkamaksu, veimme ne omalle tehtaalle ja teimme biodieseliä. Minusta tuli tahtomattani ympäristöaktivisti.

Hän uskookin, että asioille pitää kieltämisen sijaan antaa mahdollisuus. Kun nyt verotetaan yrittämistä ja työntekoa, pitäisi veropainetta ohjata ympäristöä eniten saastuttaviin raaka-aineisiin.

– Olen jo pitkään puhunut ympäristöverosta, mutta ihmiset ovat ottaneet sen pahasta. En tarkoita ympäristöveroa nykyisten verojen päälle vaan tilalle. Ohjattaisiin esimerkiksi veroa eniten ympäristöä saastuttaviin raaka-aineisiin. Se ohjaisi tuotantoa ja teollisuutta, ja ostajat ratkaisisivat, mitä he olisivat tuotteista valmiita maksamaan.

Hesen mukaan ei tietenkään riitä, että tätä tehtäisiin vain Suomessa vaan minimissään Euroopan laajuisesti.

– Miten muu maailma sitten saadaan mukaan? No, ottamalla Trumpin lait käyttöön eli kaksinkertaiset tullit niille, jotka tuovat tällaisia tuotteita EU-alueille. Mikään muu ei vaikuta ihmisen käytökseen kuin raha.

Salmela muistuttaa, että kysymys on lopulta yksinkertaisista asioita.

– Eurooppa on niin sivistynyt alue, että tämä olisi helppo hoitaa.

Salmelan mukaan ajatusmalli sopisi hyvin myös lihatuotantoon. Sitäkin voidaan verotuksella ohjata ympäristöystävällisemmäksi.

– Kyllä lihantuottajatkin mielellään miettivät, millä konstilla he pystyvät tekemään tuotantoaan ympäristöystävälliseksi, hän muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaisessa yökerhossa käyneet saattaneet altistua koronalle
 2. Myös Nysse täydentää turvallisuusohjeitaan – Busseissa suositellaan maskin käyttöä, oltava päässä ennen autoon nousua
 3. Hinnoittelu muuttuu Tampereella: sähköpotkulautafirma Voi ottaa käyttöön päivä- ja kuukausipassin – Taustalla koronaepidemia
 4. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri julkaisi suosituksen kasvomaskin käytöstä
 5. Asunnosta löytyi kaksi vainajaa Lempäälässä – Poliisi: Myös rikoksesta epäilty henkilö on kuollut
 6. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 7. Kangasala aloittaa kangasmaskien jakamisen vähävaraisille – ensimmäiset maskit jaetaan jo lauantaina
 8. Mitä on tapahtunut Lempäälän Sirvalahdentiellä? – "Ei koidu vaaraa sivullisille"
 9. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 10. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 11. Tampereen kaupunki valmistautuu jakamaan kasvomaskeja vähävaraisille
 12. Popeda esiintyi Seinäjoen Vauhtiajoissa ja se sai ammattiviulisti Pekka Kuusiston ottamaan kantaa turvaväleihin, joita ei kuvan perusteella näytä olevan olemassakaan – "Miten h**vetissä tämän on annettu tapahtua?"
 13. Tällainen on "virallinen" mopomiitti – Huomio liikenteessä, mopoletka ajaa lauantaina Lahdesjärven ABC:ltä Pirkkahallille
 14. Perjantaina on Tampereen Telakalla tiedossa kuuma ilta Billymiehen hengessä – "Hän oli hyvä biisintekijä ja kekseliäs sanoittaja"
 15. "Järjestyksenvalvojat joutuvat menemään rauhoittelemaan kuuluttajaa..." – Mitä oikein tapahtui tiistai-iltana Valkeakosken Apian kentällä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.