Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL vastaa: Voiko rokotettu saada tuhkarokon? Mistä näet, oletko sairastanut taudin lapsena?

Tuhkarokko johtaa kuolemaan 1–3 tapauksessa 1 000 sairastunutta kohden. Akuuttiin tuhkarokkoon on Suomessa kuoltu viimeksi 1980-luvulla.

– Sen jälkeen on ollut ainakin kaksi tapausta, jossa henkilö on kuollut SSPE:n seurauksena. Tuhkarokon hyvin harvinainen jälkitauti on vuosia myöhemmin alkava aivojen yleistulehdus eli subakuutti sklerosoiva panenkefaliitti (SSPE). Se ilmenee yhdellä 100 000 sairastunutta kohden ja johtaa hitaasti kuolemaan, erityisasiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

Tuhkarokoltakin suojaavan MPR-rokotteen voi ottaa myös varmuuden vuoksi, jos ei ole varma omasta rokotesuojastaan.

– Kaikilla, joiden suoja tuhkarokkoa, sikotautia tai vihurirokkoa vastaan on epäselvä, on oikeus saada kaksi MPR-rokotusta. Rokotteen voi hakea omasta terveyskeskuksestaan ilmaiseksi.

Onko tuhkarokko vaarallinen tauti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Mia Kontio?

– Valtaosa tartunnan saaneista sairastaa tuhkarokon ilman vakavia oireita. Yleensä selvitään korkealla kuumeella ja ihottumalla, jotka menevät ohi noin viikossa.

– Viime vuosina muun muassa Euroopan epidemioissa on kuitenkin 20–40 prosenttia sairastuneista ollut sairaalahoidossa. Erityisesti pienille lapsille, aikuisille ja henkilöille, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys, on tauti usein vakavampi.

– Täytyy myös muistaa, että aiemmin ei yksittäisistä, edes kuolemaan johtaneista taudeista uutisoitu. Suomessa raportoitiin vielä 60–70-luvuilla ennen rokotusten alkua vuosittain 10 000–40 000 tapausta eli kuolemantapausten määrä ei ole ollut suuri mutta en usko, että yksikään kuolemantapaus olisi nykyaikana hyväksyttävä, kun käytössä on turvallinen rokote. Myös perusterveelle voi tulla vakaviakin jälkitauteja, kuten keuhkokuume tai aivotulehdus, Kontio muistuttaa.

Mistä voi tietää, että on sairastanut tuhkarokon?

– Sairastettu tuhkarokko merkittiin joskus neuvola-/rokotuskorttiin. Melkein kaikki ennen 1970-lukua syntyneet ovat sairastaneet tuhkarokon. Kuitenkin on mahdollista, että varsinkin 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa syntynyt ei ole sairastanut tuhkarokkoa, eikä myöskään saanut rokotteita tuhkarokkoa vastaan.

Tuhkarokkoa vastaan rokotetaan MPR-rokotteella. Kuinka suuri osa suomalaisista on sen saanut?

– Rokotuskattavuus on ollut melkein alusta lähtien valtakunnallisesti 94–97 prosentin välillä.

Voiko rokotteen ottaa varmuuden vuoksi ja ehkä siis uudelleenkin, jos ei tiedä, onko sen saanut?

– Jos ei ole varma suojastaan tuhkarokkoa (ja myös sikotautia ja vihurirokkoa) vastaan, kannattaa rokotus ottaa. Ns. ylimääräisestä rokotteesta ei ole mitään haittaakaan. Vuonna 1975 alettiin rokottaa pelkkää tuhkarokkoa vastaan yhdellä annoksella, joten toinen tuhkarokkoa sisältävä rokote saattaa puuttua ja suoja myös sikotautia ja vihurirokkoa vastaan olla puutteellinen.

Voiko rokotettu henkilö sairastua tuhkarokkoon?

– Rokotus ei estä virusten pääsyä elimistöön, joten rokotettukin henkilö voi sairastua tuhkarokkoon, mutta silloin altistuksen täytyy yleensä olla vahva ja pitkäkestoinen. Eli ollaan vietetty pitkä aika tartuttavan kanssa samassa tilassa tai kontakti on ollut läheinen.

Onko rokotteesta kuitenkin hyötyä, jos sairastuu tuhkarokkoon?

– Yksilöllinen immunologinen ero ja elimistön puolustusjärjestelmää merkittävästi alentava sairaus tai hoito voivat alentaa rokotteen antamaa suojaa. Rokotetun sairastuessa oireet ovat yleensä lievät ja vaikeammin tuhkarokoksi tunnistettavat. Myös erilaiset muut syyt voivat johtaa siihen, että rokotettu sairastuu. Näitä ovat muun muassa rokotteiden virheellinen säilytys ja kuljetus, joka ei kuitenkaan ole ongelma Suomessa.