Tampereella huutava pula nyssekuskeista – Liikennöitsijä hakee kevään aikana jopa 70 uutta kuljettajaa: "Isojen haasteiden edessä ollaan"

Liikennöitsijöillä on eri käsityksiä työvoimapulan syistä.

Pirkanmaan Tilausliikenne etsii jopa 70 uutta kuljettajaa. Toimitusjohtaja Pertti Johanssonin mukaan alalla on enemmän työtä kuin tekijöitä. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Pirkanmaan Tilausliikenne Oy hakee kevään aikana 70 uutta linja-autonkuljettajaa.

Kuljettajia tarvitaan yhtiön liikennöimille uusille, kesä-elokuun aikana alkaville joukkoliikenteen linjoille Tampereen seudulla.

Koska alueelta ei löydy valmiita linja-autonkuljettajia riittävästi, rekrytoinnin tueksi käynnistetään RekryKoulutus, jonka kautta kouluttamalla pyritään saamaan ratin taakse 50 uutta, valmista kuljettajaa. RekryKouluts järjestetään yhteistyössä Pirkanmaan TE-toimiston ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK:n kanssa. Kouluttamishankkeeseen osallistuu lisäksi Ely.

Yhtiön kuljettajatarve on muihin paikallisiin liikennöitsijöihin verrattuna suuri alkavien uusien linjojen vuoksi. Työtä löytyy tällä hetkellä enemmän kuin tekijöitä.

– Isojen haasteiden edessä ollaan, kertoo toimitusjohtaja Pertti Johansson, jonka mukaan alalla on tällä hetkellä kova työvoimapula.

Johanssonin mielestä ala ei kiinnosta nuoria.

– En tiedä, mikä nuorissa miehissä sitten on. Enemmän alalla näkee nykyään nuoria naisia, hän sanoo.

– Pirkanmaan alueella on 25 000 työtöntä. Sitä kautta pitäisi löytyä, että koulutettaisiin ihmisiä aloille, joilla on työvoimapula. Kouluttaminen on jäänyt osittain yrittäjien harteille.

Muut liikennöitsijät vahvistavat, että alalla on työvoimapula.

– Rekrytoisimme enemmän myös koulutukseen jos hyviä ehdokkaita olisi tarjolla. Vaikea sanoa, mistä pula johtuu, koska työ on hyvä ja kohtuullisesti palkattu. Jos on työttömänä niin kannattaa hakeutua näihin hommiin. Minuun voi olla suoraan yhteydessä, jos haluaa tänne TKL:lle linja-auton kuljettajaksi. Kunhan on 23-vuotta ikää ja AB-kortti, niin on mahdollisuus päästä koulutukseen, sanoo liikennejohtaja Ilkka Ala-Maakala Tampereen Kaupunkiliikenteeltä (TKL).

– Kuljettajia ei ole ainakaan liikaa tarjolla. Se johtuu todennäköisesti siitä, että Tampereen alueella on käynnissä voimakas rakennusbuumi ja työpaikkoja on sillä puolella tarjolla. Silloin kun työllisyystilanne on huono, hakijoitakin on enemmän, pohtii työvuorosuunnittelija Rami Lehtimäki Länsilinjat Oy:stä.

– Pulaa kuljettajista on ollut jo muutaman vuoden ajan. Se johtuu suhdanteista. Kun teollisuus vetää, niin sitten siirrytään sinne. Tällä alalla on työpaikkoja tarjolla tasaisemmin kuin vientiteollisuudessa, toteaa liikennepäällikkö Tommi Arvonen Väinö Paunu Oy:stä.

Pirkanmaan Tilausliikenne takaa työntekijöilleen 80 työtuntia kahden viikon jaksolla.

Työ on vuorotyötä. Palkkaa kuljettajalle kertyy keskimäärin lisineen 2 700 euroa kuukaudessa. Yhtiö tarjoaa kahdeksan vuoden vakituista työtä, joista viimeiset kolme on optiota.

– Siinä on tarjolla sen verran vakituista työtä, että sen ympärille uskaltaa elämää rakentaa luottavaisin mielin. Tampereen seutu on vetovoimainen kasvualue, Johansson sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 2. Finlaysonkin on nyt Live! – Vanhalla tehdasalueella soi koko elokuun, keskiviikkona laulaa Saha
 3. Tästä se lähtee, Tampere Rock Cityn keikkakalenterin paluu! – Täältä löytyy liveä 5.–11.8.
 4. Tampereella aloittaa 2 150 uutta ekaluokkalaista – koulutyö alkaa yhteensä 18 200 oppilaalla
 5. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta
 6. Lukijalta: Absoluuttista tasa-arvoa ei ole – "Luonnon muokkaaminen omiin ideologisiin tarpeisiin on tuhoon tuomittu linja"
 7. Kolumni: Tampereen tarinaa kerrotaan itse kokemalla – "Särkänniemen hevoset jaloittelevat sopivasti samaan aikaan paikalle ja ihmisiä pulikoi vedessä"
 8. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 9. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 10. Hiedanrannan puutarhajuhlat on peruttu – "Emme halua riskeerata kaikkien yhteistä turvallisuutta"
 11. Pirkanmaalla kaahailtiin maanantaina tuntuvia ylinopeuksia: 155 km/h mittarissa Kaukajärvellä, 170 km/h puolestaan Pirkkalassa
 12. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 13. Hämeensillan ajoradan kiveystyöt valmistuivat – seuraavaksi tehdään reunat
 14. Ovi käy jalkapallo-Ilveksessä: Yusif Moussa siirtyy Israelin pääsarjaan – "Ulkomaan hankinta on vaikea toteuttaa"
 15. Asuntosijoittajalle entistä paremmat vuokratuotot Tampereella – keskusta jää jälkeen kakkos- ja kolmosalueista

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 5. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 8. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 9. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 10. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 11. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 12. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 13. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 14. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 15. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.