Haavisto: Sote-uudistuksen toteuttaminen seuraavan hallituksen tehtävä

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haaviston mukaan hallituksen eroaminen on ymmärrettävä ratkaisu, kun sen suurin hanke kaatuu. Johanna Erjonsalo

toimitus

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kommentoi tuoreeltaan pääministerin ratkaisua pyytää hallituksen eroa.

Haaviston mukaan sote-uudistuksen toteuttaminen jää nyt seuraavan hallituksen tehtäväksi.

– Tämä on hallitukselta ymmärrettävä ratkaisu, kun sen suurin hanke päättyy epäonnistumiseen. Hallituksen sote-mallin ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään ja niistä on eduskuntakäsittelyssä varoitettu. Pohjimmiltaan uudistus kaatuu nyt hallituksen kyvyttömyyteen korjata moneen kertaan todettuja ongelmia, Haavisto sanoo.

– Päätöksentekojärjestelmämme on näyttänyt tässä kestävyytensä. Eduskunnasta ei voi juoksuttaa läpi perustuslain kannalta kyseenalaista mallia, joka vaarantaa suomalaisten palvelut ja perusoikeudet, Haavisto sanoo.

Haavisto toteaa, että seuraavan hallituksen on tartuttava sote-uudistukseen ripeästi. Uudistuksen valmistelun pohjaksi puolueiden olisi syytä kokoontua miettimään yhdessä seuraavia askeleita.

– Olemme esittäneet parlamentaarista valmistelua pitkin tätä vaalikautta ja sen avulla soten kaataneet ongelmat olisi ehkä voitu välttää. Esitän, että puolueet kokoontuvat yhteen vielä ennen vaaleja käymään yhdessä läpi sote-uudistuksen seuraavia askeleita. Uudistuksen tarpeesta vallitsee kuitenkin laaja yhteisymmärrys. Tämän hallituskauden virheistä voidaan ottaa opiksi ja välttää ne tulevaisuudessa, Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan sote-uudistuksessa olisi edettävä ihmiset ja sote-palvelut edellä ja jättää mahdollisten maakuntien muut tehtävät myöhempään harkintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 2. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 3. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 4. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 5. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 6. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 7. Tampereen lasten ja nuorten sairaalan potilaat saivat sähkökäyttöiset leikkiautot – Kulkupeleillä on kilpailukykyinen huippunopeuskin
 8. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"
 9. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 10. Pohjois-Hervantaan rakennetaan uutta asumista
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 13. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 14. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 15. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.