Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio: Esko Kovero palasi näyttämölle, näin hän onnistui

TEATTERIARVIO Tampereen Teatterin rikos ruutupaperilla antaa syytä juhlaan: se on Esa Latva-Äijön neljäs dekkarikomedia ja päärooliin on saatu Esko Kovero.

Esa Latva-Äijö on tuttu taitavana näyttelijänä niin TT:ssa kuin televisiosarjoissakin. Hän on myös lahjakas kirjoittaja. Nyt nähtävä Rikos ruutupaperilla on hänen viides näytelmänsä – neljäs TT:ssa.

Rikos ruutupaperilla kertoo miehestä, jolle Marlon Brandon ainoa ohjaus, elokuva Vihan riivaama on tuonut pakkomielteen tehdä oma elokuva.

Intoa Maxilla on enemmän kuin taitoa eikä kaikki suju niin kuin elokuvissa. Kun hän alkaa koekuvata teipatulla pokkarilla roolihenkilöitä, ei aivan huippuosaajia löydy. Danny on harrastajanäyttelijänäkin kehno, Pirjo muovipussitehtaalla vuorotyössä käyvä ja Nykänen pubi-trubaduuri.

Kovin taitava ei ole elokuvan teossa Maxikaan. Hän on kirjoittanut ruutupaperille sanat ”Kaksi miestä menee pankkiin ja ryöstää sen”. Ei muuta. Sama perusaihe on Vihan riivaamissakin, mutta toki laveammin.

Esa Latva-Äijö on onnistunut kirjoittamaan näytelmän, joka yllättää joka käänteessä. Katsoja pidetään ikään kuin jännityksessä ja välillä onkin todella jännittävää. Huumori kulkee mukana kuitenkin koko ajan. Huippukohtaus on itse pankkiryöstö. Pankkivirkailija Liisa kysyy onko heillä varattu aika. Entä koska rahat on tarkoitus maksaa takaisin?

Kirjoittaja suomii terävällä ironialla nykyistä pankkipalvelua ja Aliisa Pulkkinen tekee napakan loistoroolin.

Esko Koveroa Esa Latva-Äijö ajatteli Maxina jo kirjoittaessaan. Kovero tekeekin erinomaisen hyvän roolityön. Ismo Laitelana Salatut elämät- sarjassa on vierähtänyt jo 20 vuotta ja nyt pispalalainen nähdään kotikaupungissaan.

Ville Majamaalla on harvinainen taito onnistua kaikissa näytelmissä. Hän tekee rooleistaan aina mielenkiintoisia pienin keinoin. Majamaan Danny on vaihtanut jo nimensäkin kansainvälistä menestystä odotellessa.

Elina Rintalan Pirjo on horoskooppeihin perehtynyt, sähäkkä ja puolensa pitävä. Hänestä saattaisi näyttelijä hyvässä ohjauksessa tullakin. Rintala itse on luotettava ja taitava tässäkin.

Arttu Ratisen Nykänen tulee pyytämättä paikalle. Hän osoittautuu voimakkaaksi persoonallisuudeksi ja pian ollaan ilmiriidoissa. Ratinen on viime aikoina tehnyt todella hienoja rooleja.

Aliisa Pulkkisen pankkivirkailija tuo näytelmään raikasta ja hykerryttävää huumoria tarkkaan pohdituilla keinoilla.

Mikko Saastamoisen lavastus on viimeistä piirtoa myöten aito äijätila nahkasohvineen ja lukuisine laatikoineen. Puolikas kaari-ikkuna ja kauniisti rapistunut seinä tuovat karheata kauneutta.

Tuomo Vartolan valot ja Simo Savisaaren äänet tehostavat taitavasti kokonaisuutta.