Sadat professorit ja tutkijat kannustavat kaikkia suomalaisia ilmastolakkoiluun – Lukiolaisten johtaja: ”Toteuttaa opintosuunnitelmaa”

Suomen Lukiolaisten Liitto, SLL, pitää nuorten ilmastolakkoilua hyvänä ja kannustaa siihen. Opiskelijat ja koululaiset saavat ilmastolakkoiluun myös arvovaltaista tukea, sillä yli 1 200 akateemisen tutkimusyhteisön jäsentä on allekirjoittanut heille tukikirjeen.

SLL:n puheenjohtaja Roosa Pajunen toteaa, että opiskelijoilla ei ole varsinaista lakko-oikeutta, mutta ilmastolakkoon osallistuminen toteuttaa kuitenkin opetussuunnitelmaa.

– Tavoitteenahan on, että lukio antaa eväitä aktiiviseen kansalaisuuteen ja kestävään elämäntapaan, Pajunen perustelee.

SLL toivoo, että asiasta käydään hyvää ja rakentavaa keskustelua lukioissa tällä viikolla.

– Meillä on käsissämme mahdollisuus hyvin konkreettisella tavalla tukea nuorten toimia myönteisen muutoksen puolesta. Monille tämä voi olla ensimmäinen kokemus kansalaisvaikuttamisesta. Toivon lukioilta joustavuutta niin, että ilmastolakko voidaan katsoa hyväksytyksi syyksi poissaololle, Pajunen toteaa tiedotteessa.

Yliopistojen ja korkeakoulujen edustajien tukikirjeessä todetaan, että tieteellinen näyttö ilmastonmuutoksesta ja ihmisen osuudesta siihen on selvää ja kiistämätöntä.

– Jos emme toimi pian ja päättäväisesti, valtavat luonnontuhot ja jopa sivilisaatiomme romahdus siintävät horisontissa.

Siksi he tarjoavat täyden tukensa koululaisille, opiskelijoille ja kaikille ihmisille, jotka lakkoilevat vaatiakseen maailman hallituksia toimimaan tulevaisuutemme puolesta.

– Erityisesti nuorisolla on oikeus olla vihoissaan tulevaisuudesta, jonka olemme heille jättämässä, jos uhan suuruuteen verrannollista kiireellistä muutosta ei saada aikaiseksi. Rohkaistumme siitä, että lapset saavat äänensä kuuluviin, kirjeessä sanotaan.

Tavoitteenahan on, että lukio antaa eväitä aktiiviseen kansalaisuuteen ja kestävään elämäntapaan."

Nuoret ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta ja huoli on kasvanut jyrkästi. Vuoden 2008 Nuorisobarometrissa noin 40 prosenttia vastaajista kertoi kokevansa melko tai erittäin paljon epävarmuutta ja turvattomuutta ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta. Tiistaina julkistetaan uusi barometri ja ennakkotietojen mukaan vastaava luku oli viime vuonna lähes 70 prosenttia.

Seuraava koululakko on ilmoitettu järjestettävän perjantaina 15.3. globaalina koululaisten ilmastolakkopäivänä. Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL) kannustaa lukiolaisia osallistumaan lakkoon.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut