Tampereen kasvatus- ja opetusjohtaja ei lähtisi kyseenalaistamaan ilmastolakkolaisten motiiveja: "Järjestelmä perustuu luottamukseen"

Ilmaston puolesta on järjestetty myös yleisiä mielenosoitusmarsseja, kuten Helsingissä lokakuussa 2018. ESM Arkisto

Joonas Alanne

Perjantaina 15. maaliskuuta järjestetään kansainvälinen ilmastolakko, joka koskettaa myös Tampereen kouluja.

Tampereen kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä sanoo, että tilanteeseen on kouluissa varauduttu. Perusopetuksessa koulut ovat lähettäneet asiasta viestin oppilaiden huoltajille Helmi-järjestelmän kautta ja antaneet toimintaohjeet siitä, miten koulujen osalta asiassa toimitaan.

– Perusopetuksessa alaikäisen oppilaan koulunkäynnistä vastaavat huoltajat. Haluamme ehdottomasti kannustaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Me emme voi sanoa, että koulupäivä on peruttu, mutta huoltaja voi hakea oppilaalle vapautuksen koulunkäynnistä sille päivälle, sanoo Järvelä.

Mielenosoittaminen kuuluu myös oppilaan perusoikeuksiin.

– Ei meillä ole mitään oikeutta kieltää oppilasta olemasta poissa, koska se on huoltajan ratkaisu. Esimerkiksi oman lapseni luokanvalvojalle olen ilmoittanut hänen poissaolostaan, kun hän osallistuu kyseiseen tapahtumaan, sanoo Järvelä.

– Pidän erittäin suuressa arvossa sitä, että nuoriso on kiinnostunut maailman tilasta.

Järvelän mukaan ilmastolakkoilu ei eroa mitenkään tavanomaisesta poissaolosta. Huoltaja voi tiedottaa poissaolosta ennakkoilmoituksella ja hakea muodollisesti lupaa. Jos sitä ei ole tehty, poissaolo on luvaton jollei huoltaja ole kuitannut sitä.

Järvelällä ei ole tietoa siitä, kuinka moni oppilas aikoo huomenna jäädä Tampereella koulusta pois ilmastolakon vuoksi, koska tilastot ovat koulukohtaisia.

– Varmaan vaihtelee. Teen nyt tässä sellaisen valistuneen arvion, että kohdistuu enemmän yläkouluun ja vanhempiin oppilaisiin.

Hän vertaa oppilaan poissaoloa ilmaston vuoksi ammattijärjestön poliittiseen lakkoiluun.

– Yhteiskunnan rakenteita saa ja pitää kyseenalaistaa. Siinä mielessä on hienoa, jos osoitetaan tällaista aktiivisuutta.

Sosiaalisen median kommenttikentissä on esitetty näkemyksiä, joiden mukaan ilmasto on pelkkä tekosyy lintsaamiseen. Tätä Järvelä ei näe suurena ongelmana.

– Jos vertailukohdaksi ottaa nämä poliittiset mielenilmaukset ammattijärjestöissä niin eiköhän sielläkin ole osa niitä, jotka ajattelevat, että se on vapaapäivä. Järjestelmä perustuu luottamukseen, eikä siihen, että me alamme kyseenalaistaa motiiveja.

Ilmastolakko on saanut innoituksen ruotsalaisen 16-vuotiaan Greta Thunbergin esimerkistä. Thunberg osoitti viime vuonna mieltään valtiopäivätalon edessä ja vaati Ruotsin hallitusta vähentämääb hiilipäästöjä.

Thunberg on kannustanut ihmisiä ympäri maailman ilmastolakkoon. Lakkoja järjestetään maailmalla yleensä perjantaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 9. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 10. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 11. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 12. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 13. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 14. Öljysäiliön suojavillat alkoivat palaa Lempäälässä sijaitsevalla tehdasalueella – pelastuslaitos sammutustöissä puoleen päivään saakka
 15. Vehoniemen automuseo valittiin Vuoden ajoneuvomuseoksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 6. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 7. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 13. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 14. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.