Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylöjärvellä suunniteltu älyroskis on hittituote, joka kiinnostaa maailmalla – Roskis osaa tiivistää jätteet käyttämällä aurinkoenergiaa

KEKSINTÖ Ylöjärvellä valmistetaan aurinkoenergialla toimivia älyroskiksia. ELY-keskus palkitsi yrityksen tällä viikolla ympäristöpalkinnolla.

Kyllä, roskapönttökin voi olla oma-aloitteinen.

Ylöjärveläisen Lehtovuori Oy:n suunnittelema älyroskis tiivistää jätteet itse sitä mukaa, kun sammio täyttyy. Kun roskakasa uhkaa nousta pöntössä, roskis hälyttää paikalle jäteauton.

– Se toimii täysin aurinkoenergialla, yhtiön toimitusjohtaja Eero Ojanen kertoo.

Roska-astian päällä on aurinkokenno ja sisällä akut, joihin energiaa varastoituu pahan päivän varalle. Älyroskis on suunniteltu toimimaan läpi talven; se osaa mennä talvella öisin nukkumaan energiaa säästääkseen ja herätä päivällä puristamaan jätettä.

– Jos paneelin päälle kertyy lunta, roskis lähettää pilvipalveluun viestin, että lumet kannattaa pyyhkäistä kennon päältä seuraavan tyhjennyksen yhteydessä.

Lehtovuoren CitySolar aurinkoenergia-jäteastiat tulivat markkinoille vuosi sitten. Ne on suunniteltu käytettäviksi esimerkiksi puistoissa ja toreilla.

Ylöjärveläisiä älyroskiksia kysytään erityisesti ulkomaille. Niitä on myyty hiljattain muun muassa Norjaan Bergeniin ja Ruotsiin Solnaan.

– Solnan kaupunki kilpailutti jäteastioiden toimittajan, ja me voitimme kilpailutuksen. Solnan kanssa tehty sopimus on historiamme suurin, ja sopimuksesta noin puolet on älyroskiksia.

Suomessa on toistaiseksi vasta kaksi CitySolar-älyroskista.

– Ne molemmat ovat Korkeasaaren eläintarhassa, niistä toinen on Pukkilan ja toinen Apinatalon luona. Ne ovat olleet Korkeasaaressa viime elokuusta lähtien.

Älyroskiksia ovat tilanneet myös Salo ja Akaa sekä muutama muu kaupunki, jotka haluavat tiedottaa asiasta myöhemmin keväällä. Neuvotteluita käydään myös muiden kaupunkien kanssa.

Lehtovuori Oy palkittiin tällä viikolla Pirkanmaan ympäristöpalkinnolla. Palkinnon myönsi Pirkanmaan ELY-keskus. Yhtenä palkitsemisperusteluna oli juuri älyroskiksen kehittäminen.

– Jäteaineksen tiivistäminen astiassa ja tyhjennystarpeesta ilmoittava järjestelmä vähentävät tarvittavien tyhjennyskertojen määrää ja siten myös kuljetuspäästöjä ja -kustannuksia. Lehtovuori Oy:n älyroskis on yksi tekijä kohti vähähiilisempää ympäristöä, toteaa kehittämispäällikkö ja palkintoraadin puheenjohtaja Elina Viitanen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Aurinkoenergialla toimiva älyroskis maksaa huomattavasti enemmän kuin perinteinen katu- tai puistoroska-astia. Älyroskiksen etu on se, ettei sitä tarvitse tyhjentää niin usein.

– Se maksaa itsensä takaisin laskelmien mukaan noin kahdessa tai kolmessa vuodessa, Ojanen kertoo.

Roskiksessa on sisällä tavallinen 240-litrainen katuastia. CitySolar puristaa jätteen siten, että roskikseen mahtuu vähintään viisi kertaa enemmän jätettä.

– Sen reaalikapasiteetti siis vähintään 1 200 litraa.

CitySolarin tekniikan on suunnitellut Eero Ojasen isä ja yrityksen entinen toimitusjohtaja Yrjö Ojanen

– Isä on edelleen mukana tuotekehittelyssä. Tuotekehitys ja valmistaminen tapahtuvat saman katon alla, mistä on meille paljon etua. Meillä on tällä hetkellä suuria suunnitelmia CitySolarin varalle, Ojanen kertoo.