Kolumni: Soppa paloi taas kerran pohjaan

Sote-soppaa on hämmennetty kohta viisitoista vuotta, mutta lusikoitavaa siitä vain ei millään tule. Emmeet ovat kerta toisensa jälkeen olleet sen kaltaiset, että pohjaan on palanut, ja vielä monen monta kertaa.

Itse en voi olla päätymättä johtopäätökseen, että valtiojohtoisten megareformien aika oli nyt tässä, ainakin tämän kokonaisuuden osalta. Sama takki ei sovi jokaisen alueen hartioille.

Kuntapohjainen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmämme on kaikkine haasteineenkin kansainvälisestikin vertaillen toimiva ja kustannustehokas. Sitä on kuntien ja sairaanhoitopiirin toimesta myös koko ajan uudistettu.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kokoamista suurempiin kokonaisuuksiin on jatkettava hallitusti. Ongelmia on korjattava nykyjärjestelmää kehittämällä sekä hyödyntämällä tehtyä hyvää kehittämistyötä. Näin voi syntyä Pirkanmaan alueen yhteinen Pirsote.

Pirkanmaalla tehty valmistelutyö on vahvistanut näkemystä, että sote-uudistuksen alkuperäisistä tavoitteista on pidettävä kiinni. Tarpeet perustason palvelujen vahvistamisesta, asiakasnäkökulmasta, laajasta väestöpohjasta ja kustannusten kasvun leikkauksesta eivät ole poistuneet mihinkään.

Ensin on määriteltävä lainsäädännöllä yhteinen palvelulupaus, joka toteutetaan jokaisessa Suomen kolkassa yhdenvertaisesti. Palvelulupauksen tulee pitää sisällään määritelmät esimerkiksi siitä, kuinka nopeasti palveluita on saatava ja minkä laatuisia niiden pitää olla. Tämän lupauksen määrittely on tulevan työn suurin kysymys.

Vasta sen jälkeen on pohdittava, millaisella rakenteella tähän päästään. Rakenteet voivat olla jokaisella alueella omanlaisensa. Useilla alueilla on jo koottu järjestämisvastuuta suurempiin yksiköihin, esimerkiksi kuntayhtymiin. Tämä omaehtoisen kehitystyön on annettava jatkua nykylainsäädännön puitteissa, ja sitä on syytä tukea.

Meidän on Pirkanmaalla ensivaiheessa tarkasteltava terveydenhuollon palveluita ja laajaa väestöpohjaa vaativia sosiaalihuollon palveluita ja löydettävä näihin realistinen etenemistie, esimerkiksi kuntayhtymämallin pohjalta. Lisäksi kansallisia tietojärjestelmäratkaisuissa on syytä edistää ripeästi, jotta kaikki tarvittava asiakas- ja potilastieto olisi käytettävissä aina ja kaikilla sitä tarvitsevilla.

Koko julkista palvelujärjestelmää ei tarvitse korjata vaan se, mikä vaatii huoltoa.

Lauri Lyly

pormestari (sd.)

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut