Näin Tampereen ratikat testataan – Tyhjillä ratikoilla ajetaan aikataulujen mukaista liikennettä kuukausia ennen kuin oikea liikenne alkaa

LIIKENNE Tampereen ratikat testataan todella perusteellisesti. Vaunut ajavat oikealla ratikkareitillä ilman matkustajia tuhansia kilometrejä jo pitkään ennen varsinaisen liikenteen alkua.

Ratikat tulevat näkyvästi Tampereen katukuvaan jo noin vuotta ennen kuin varsinainen kaupallinen ratikkaliikenne elokuussa 2021 alkaa.

Ratikkoja ajetaan Tampereen ratikkareitillä tyhjinä tuhansia kilometrejä ennen kuin ne hyväksytään varsinaiseen käyttöön.

Ratikoiden hyväksymistä liikenteeseen edeltää mittava testiohjelma. Erilaisia testejä tehdään Transtechin tehtaalla Kajaanissa, ratikkavarikolla Tampereen Ruskossa ja teknistä koeliikennettä myös oikealla ratikkareitillä.

– Suuri osa vaunujen tehdastesteistä tehdään Otanmäessä, mutta koska tehtaalla ei ole testirataa, on kaikki ne, joissa vaunua täytyy liikuttaa tehtävä Ruskossa, kertoo Tampereen Raitiotie Oy:n kalustopäällikkö Ali Huttunen

Ensimmäinen prototyyppivaunu tuodaan Ruskon varikolle noin vuoden kuluttua. Noin 1,5–2 kuukautta vaunua kohti kestävissä tehdastesteissä tarkistetaan jokaisen vaunun perustoiminnot.

Sen jälkeen alkavat kahdelle ensimmäiselle vaunulle tehtävät tyyppikokeet, joissa varmistetaan, että luvatut suoritusarvot toteutuvat.

Osittain Ruskon koeradalla ja osittain oikealla ratikkareitillä tehtävissä kokeissa mitataan muun muassa jarrutehot, kiihtyvyys, energiankulutus ja melutasot.

– Tyyppikokeet tehdään pääosin Hervannan ja Vuohenojan välisellä suoralla, mikä on loistava paikka testaukseen, kertoo Huttunen.

Tämän jälkeen testiin joutuu vaunujen kestävyys. Teknisessä koeliikenteessä jokaisella vaunuyksilöllä on ajettava tietty määrä kilometrejä ilman ongelmia ennen kuin tilaaja suostuu ottamaan ne vastaan. Kilometrit kerrytetään ajamalla niitä tyhjinä oikealla ratikkareitillä.

Ennen hyväksymistä kahdella ensimmäisellä vaunulla ajetaan 10 000 kilometriä ja sen jälkeen tulevilla 17 vaunulla jokaisella 5 000 kilometriä.

Kun ensimmäiset vaunut saadaan reitille syksyllä 2020, liikennöi Tampereella jo vuodenvaihteessa tiheään tyhjiä ratikoita.

– Vaunuja on yhtä aikaa liikenteessä niin paljon, että pystymme testaamaan tyhjillä vainuilla, miten todellisen aikataulun mukainen liikenne sujuu.

– Samalla testataan myös koko järjestelmän toimimista eli esimerkiksi liikennevalo-ohjausta ja sähkönsyöttöä. Siinä samalla voimme kouluttaa myös kuljettajia, jatkaa Huttunen.

Huttusen mukaan tyhjinä ajettavaa liikennettä pyritään jakamaan tasaisesti koko reitille, jotta järjestelmä tulee kunnolla testatuksi.

Loppukeväällä 2021 siirrytään uuteen testausvaiheeseen, kun ratikan kaupallinen koeliikenne alkaa. Tässä testataan, miten ratikat ja järjestelmä toimivat, kun kyydissä on oikeita matkustajia.

– Muun muassa ratikan kulku muuttuu, kun se on täynnä ihmisiä, konkretisoi Huttunen.

Kaupallisen koeliikenteen yksityiskohtia ei ole vielä suunniteltu. Ainakin osan aikaa kaupallisesta koeliikenteestä käytössä on normaalit lipputuotteet, jotta myös lippujärjestelmät tulevat testatuksi.

Huttunen pitää mahdollisena, että alkuvaiheessa kaupallista koeliikennettä voidaan kuitenkin ajaa jonkin aikaa ilmaiseksi.

– Tarkoituksena on se, että kaupallista koeliikennettä ajetaan jo aivan oikeiden ratikka-aikataulujen mukaan.

Varsinainen kaupallinen ratikkaliikenne alkaa suunnitelmien mukaan 9. elokuuta vuonna 2021. Samalla otetaan käyttöön uusi bussiliikenteen ratikanaikainen Linjasto 2021.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut