Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkosta pois jääneet oppilaat pistettiin siivomaan koulua Tampereella – Aluehallintovirasto puuttui toimintaan

KOULU Aluehallintovirasto katsoo, ettei jätepaperin kantaminen ollut soveliasta toimintaa sillä aikaa, kun muut oppilaat olivat pääsiäiskirkossa.

Kun muut oppilaat olivat pääsiäiskirkossa, kirkkoon kuulumattomat jäivät siivoamaan koulua. Siivoustehtäviin kuului keräyspaperin kuljetusta ja käytöstä poistettujen piirtoheitinten kantamista.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on puuttunut yllä mainittuihin siivoustehtäviin, joita teetettiin viime vuonna Tampereella Juhannuskylän koulussa. Kantelun teki Uskonnottomat Suomessa ry, joka katsoi, että koulussa syrjittiin elämänkatsomustietoa opiskelevia oppilaita.

Aluehallintoviraston mukaan oppilaiden tekemät siivoustyöt eivät vastaa luonteeltaan pääsiäiskirkkoa.

– Kyseessä on enemminkin koulun huoltotyöt, helmikuussa annetussa ratkaisussa todetaan.

Virasto kehottaa Juhannuskylän koulua järjestämään vastaisuudessa suunniteltua, mielekästä ja tarkoituksenmukaista ohjelmaa niille, jotka eivät osallistu uskonnollisiin tilaisuuksiin.

Juhannuskylän koulun rehtori Petri Fihlman kertoo, että tänä vuonna koululla järjestetään pääsiäiskirkon rinnalla vaihtoehtoinen juhla, joka vastaa arvokkuudeltaan ja tunnelmaltaan pääsiäiskirkkoa.

Fihlman ei ollut Juhannuskylän koulun rehtorina viime pääsiäisenä. Hän on kuitenkin saanut aluehallintoviraston päätöksen tietoonsa.

– Päätös on saatettu myös kaikkien opettajien tietoon, hän toteaa.

Koululla on alustavasti suunniteltu, että vaihtoehtoisen juhlan järjestää kansainvälinen lastenoikeusjärjestö Plan.

Aluehallintovirasto näpäyttää ratkaisussaan myös kahta muuta tamperelaiskoulua, joissa ei oltu varmistuttu siitä, halusivatko kaikki uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistuneet oppilaat osallistua niihin.

Kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä kertoo, että Tampereella puututtiin juhlakäytäntöihin jo ennen aluehallintoviraston ratkaisua.

– Tampereella noudatetaan opetushallituksen ohjeita. Muistutimme näistä ohjeista rehtoreita ja päiväkotien johtajia sekä keväällä että syksyllä 2018.

Järvelä muistuttaa, että valtaosa kouluista ja päiväkodeista hoitaa juhla-asiat ja niistä tiedottamisen ohjeiden mukaisesti.

Ohjeisiin kuuluu myös se, että vaihtoehtoisen juhlan sisältö kerrotaan vanhemmille etukäteen.

Uskonnottomat Suomessa ry:n puheenjohtaja Kaisa Robbins kertoo, että yhdistys pyrkii vaikuttamaan asioihin olemalla ensin yhteydessä suoraan rehtoriin, hänen esimieheensä ja lautakuntaan.

Tampereen osalta yhdistys päätyi kantelun tekemiseen, sillä Tampereelta alkoi tulla yhteydenottoja enenevissä määrin.

– Toivomme, että kouluissa havahdutaan tähän asiaan. Se on välillä hyvin hämmentävää, etteivät korkeasti koulutetut ammattilaiset huomaa, että korvaava ohjelma voi olla syrjivää, kuten tämä siivoustapaus.

Robbins muistuttaa, että juhla-asiassa on kyse laillisuuskysymyksestä.

– Ei voi olla niin, että julkisessa peruskoulussa on lupa syrjiä.