Nyt voi olla vaikeata hengittää: Katupölyhiukkasten vuorokausiraja-arvo ylittyi ensimmäistä kertaa tänä vuonna Tampereella

Katupöly kiusaa nyt Tampereella. Heli Kurimo

Pekka Ruissalo

Tampereella mitattiin Epilän ilmanlaadun mittausasemalla tiistaina ensimmäinen hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvotason ylitys tänä vuonna. Ilmanlaatu oli tänä aamuna kello 7–8 tyydyttävä Tampereen keskustassa Pirkankadun varrella ja Epilässä.

Hengitettävien hiukkasten PM10-pitoisuus oli tiistaina Epilän mittausasemalla 75 µg/m3 . Vuorokausiraja-arvotaso ylittyy, kun pitoisuus on yli 50 µg/m3. Pirkankadun mittausasemalla hengitettävien hiukkasten pitoisuus ei ole ylittänyt vuorokausiraja-arvotasoaan vielä tänä vuonna.

Pirkankadun mittausasemalla PM10-pitoisuus oli kohoamassa aamupäivällä 27.3., mutta Epilässä pitoisuus oli pienempi kuin tiistaina tähän aikaa. Sade helpottaisi katupölytilannetta.

Hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausiraja-arvon numeroarvo (50 µg/m3) saa ylittyä 35 kertaa kalenterivuoden aikana kullakin mittausasemalla ennen kuin raja-arvo katsotaan ylittyneeksi.

Hiukkasten aiheuttamille terveyshaitoille herkkiä ovat lapset, vanhukset ja hengitys- ja sydäntauteja sairastavat. Korkeat hiukkaspitoisuudet aiheuttavat mm. nuhaa, yskää ja silmien ärtymistä, lisäävät astmakohtauksia, heikentävät keuhkojen toimintakykyä ja lisäävät hengitystulehduksia.

Hiukkasten numeroarvon ylityksiä koskeva tiedote on nähtävillä Tampereen kaupungin internet-sivuilla osoitteessa: www.tampere.fi/ilmanlaatutiedotus .

Aiheeseen liittyvää

  1. Katupöly kiusaa taas Tampereella – Vuorokausirajan arvotaso ylittyi keskiviikkona keskustassa
    20.11.2018 18:00
  2. Yksinkertainen apu katupölyä vastaan – ei suositella vaikeaa astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville
    15.3.2017 15:00
  3. Pakkanen paukkuu, mutta usko tai älä: katupölykausi alkoi Tampereella
    23.2.2018 11:46

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut