Taysista vohkittu kaktus palkittiin kuvakisassa – "Äitini sanoi, että kukan oksa pitää ottaa salaa"

KILPAILU Hienoin viherkasvini -kisan kakkossija tuli tamperelaiselle vanhapoika-kaktukselle.

Sirkku Lundellin vanhapoika-kaktus kukkkaloistossaan. Sauli Salomaa

Marjo Rämö

Tamperelainen Sirkku Lundell nappasi vuonna 2002 työpaikaltaan Taysista pienen kaktuksenpoikasen. Hän otti sen kassiinsa salaa.

– Äitini sanoi, että kukan oksa pitää ottaa salaa. Tällöin se lähtee paremmin kasvamaan. Siksi en hiiskunut siitä kenellekään.

Vanhapoika-kaktus kasvoi kotona kokoa ja kiitti kasvattajaansa useasti kukilla, joita Lundellin mies Sauli Salomaa valokuvasi.

Lundell ja Salomaa osallistuivat tänä vuonna Etelä-Suomen Median hienoin viherkasvini -kuvakisaan, jossa vanhapoika sijoittui toiseksi. Tuomaristoa viehättivät erityisesti sen muhkeat kukat.

Vanhapoika kukki ensimmäisen kerran lokakuussa 2007.

– Emme edes aluksi tajunneet, että kyseessä oli kukan varsi. Kaktuksessa oli useimmiten kaksi kukkaa, ja taisi siinä kolmaskin kukka välillä olla.

Mutta mitä sen sai kukkimaan?

– Sirkku vekslasi kasvia aina sisään ja ulos. Se oli pitkään lasitetulla, etelänsuuntaisella parvekkeella, mutta talvella se oli sisällä. Ravinteita sille ei juuri annettu, Salomaa muistelee.

Vuonna 2009 Lundell ja Salomaa joutuivat putkiremontin tieltä evakkoon Kaukajärvelle.

– Sauli heltyi ja toi sen pyöränsä takakorissa Hakametsästä, Lundell muistelee.

Nyt vanhaapoikaa ei enää ole, mutta sen jälkeläisiin voi ehkä törmätä Taysissa. Lundell vei nimittäin kaktuksen pieniä poikasia Acutaan.

– Se harmittaa, ennen jättänyt itselleni niitä ollenkaan.

Etelä-Suomen Median Hienoin viherkasvini -kuvakisan voitti vantaalainen Merja Ranta ihmeköynnöksellään. Kolmas sija meni espoolaiselle Pirkko Kotirannalle, joka oli niin ikään kuvannut vanhapoika-kaktuksen.

Kisaan osallistui kaiken kaikkiaan lähes 400 kuvaa eri puolilta Suomea.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut