Viisi tamperelaista ilmastosankaria palkittiin ilmastoteoistaan

Joonas Alanne

Tampereen kaupungin Smart Tampere -ohjelma järjesti talven aikana yhdessä Ekokumppanien kanssa ilmastosankari-kampanjan, jossa haettiin kaupunkilaisten suuria ja pieniä ilmastotekoja.

Ilmastotekonsa kertoi lähes 1000 tamperelaista. Vastaajien joukosta valittiin viisi ilmastosankaria, jotka kertovat teoistaan kasvoillaan katukuvassa huhtikuun aikana. Voittajat palkittiin sähköpyörillä Vapriikissa Earth Hour -tilaisuudessa lauantaina 30. maaliskuuta.

Ilmastotekoja etsittiin, koska kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, ja sen toteutumiseksi tarvitaan kaikkien ilmastotekoja.

Kampanjaan ilmoitetut ilmastoteot olivat monipuolisia ja moni mainitsi tekevänsä useampia tekoja. Suurin osa liittyi ruokaan, liikkumiseen ja asumiseen. Moni oli vähentänyt lihansyöntiä ja pienentänyt ruokahävikkiä. Toisaalta autosta luopuminen tai ympäristöystävällisemmän auton käyttö sekä julkisen liikenteen, kävelyn ja pyöräilyn suosiminen olivat suosittuja tekoja. Moni oli myös vaihtanut lentämisen kotimaan matkailuun.

– Meillä kasvissyönti on arkea ja ystävät ja sukulaisetkin ovat tutustuneet luonamme kasvisruokiin. Suosimme satokauden kasviksia eikä hävikkiä juuri synny, kertoo palkittu Jaana.

– Teimme taloyhtiössämme energiaremontin ja lämmityksemme hiilijalanjälki on nyt 0! Otamme lämpöä talteen poistoilmasta, auringosta, maasta, jätevedestä ja huoneistokohtaisesta viilennyksestä, sanoo Pertti.

– Pyöräilen Annalasta Lempäälään töihin päivittäin ja vältän liikenneruuhkat. Lentomatkat ovat vaihtuneet kotimaan lomailuun, huomauttaa Kaisa.

– Luovuimme autosta ja kauppareissut hoituvat nyt pyöräperäkärryillä. Lasten harrastuksetkin ovat pyörämatkan päässä, sanoo Petri.

– Kuljen julkisella liikenteellä ja ostan vain sellaista, mitä todella tarvitsen. Vaatteiden käyttöikää pidennän korjaamalla ja kierrättämällä, kertoo Sanna.

Asumisessa suosittuja ratkaisuja olivat esimerkiksi huonelämpötilan laskeminen sekä sähkön ja veden säästö. Lisäksi suosittiin vihreää sähköä, energiatehokkaita lämmitysjärjestelmiä ja muun muassa aurinkopaneeleita.

Muita esiin nousseita teemoja olivat kierrätys, jätteen määrän vähentäminen ja ostospäätösten tarkempi harkinta. Myös ympäristökasvatus ja sosiaalinen tai yhteiskunnallinen vaikuttaminen, esimerkiksi äänestäminen tai läheisten kannustaminen ilmastotekoihin, olivat melko usein mainittuja ilmastotekoja. Osallistujien ilmastotekoja olivat myös lähiympäristöstä huolehtiminen ja roskien kerääminen, vastuullinen sijoittaminen sekä päätös olla hankkimatta lapsia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Perjantaina on Tampereen Telakalla tiedossa kuuma ilta Billymiehen hengessä – "Hän oli hyvä biisintekijä ja kekseliäs sanoittaja"
 2. Hämeenpuiston suojatien liikennevalot sammuvat maanantaihin asti
 3. Myös Nysse täydentää turvallisuusohjeitaan – Busseissa suositellaan maskin käyttöä, oltava päässä ennen autoon nousua
 4. Ratinan Ruotsi-ottelun kohtalosta päätetään viikolla 34 – Tampereen kaupunki ja Tampereen Pyrintö laativat suunnitelman siitä, miten tapahtuma järjestetään kunnialla ja turvallisesti
 5. Tee hyviä juttuja, joihin on varaa, sanoo neuvoo eläköityvä Reino Bragge seuraajaansa
 6. Henkilöauton kuljettaja kaahaili törkeää ylinopeutta Lempäälässä
 7. Kuljettaja hurjasteli henkilöautolla Kaukajärvellä ja Leinolassa ilman ajokorttia – peruutti pysäköityyn autoon ja ajoi ylinopeutta taajama-alueella
 8. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 9. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 10. Mitä on tapahtunut Lempäälän Sirvalahdentiellä? – "Ei koidu vaaraa sivullisille"
 11. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 12. Näsijärvellä harjoitellaan hätärakettien käyttöä
 13. Tampere otti ennätyksen nimiinsä – Suomen suurin virtuaalikonferenssi tavoittanut yli tuhat ihmistä
 14. Siivikkalaan menijät kiertotielle – Pohtolankatu kiinni maanantaista syyskuun loppuun
 15. Miika Juntusen tarina Kokkolassa loppui yhdessä viikossa – Seura purki jalkapallopersoonan valmentajasopimuksen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Myös Nysse täydentää turvallisuusohjeitaan – Busseissa suositellaan maskin käyttöä, oltava päässä ennen autoon nousua
 2. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 3. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 4. "Järjestyksenvalvojat joutuvat menemään rauhoittelemaan kuuluttajaa..." – Mitä oikein tapahtui tiistai-iltana Valkeakosken Apian kentällä?
 5. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 6. Paasikiventien siirto, uusi kevyen liikenteen silta ja 6633 metriä raitiotietä – ratikan kakkosvaiheen suunnitelmia voi nyt kommentoida
 7. Mitä on tapahtunut Lempäälän Sirvalahdentiellä? – "Ei koidu vaaraa sivullisille"
 8. Sinun työpäiväsi ei varmasti näytä juuri nyt aivan tällaiselta: Sisä-Suomen poliisi esittelee huumekoira Ramin – "Koulutettu etsimään huumeita, ampuma-aseita ja rahaa" – Katso kuva
 9. Koronavilkku tulee Tampereelta – "Kuun vaihteessa se oli sisäisessä testikäytössä"
 10. Popeda esiintyi Seinäjoen Vauhtiajoissa ja se sai ammattiviulisti Pekka Kuusiston ottamaan kantaa turvaväleihin, joita ei kuvan perusteella näytä olevan olemassakaan – "Miten h**vetissä tämän on annettu tapahtua?"
 11. Puhallusvillalastissa ollut kuorma-auto ojaan – Kaksi loukkaantui
 12. Tee hyviä juttuja, joihin on varaa, sanoo neuvoo eläköityvä Reino Bragge seuraajaansa
 13. Miika Juntusen tarina Kokkolassa loppui yhdessä viikossa – Seura purki jalkapallopersoonan valmentajasopimuksen
 14. Neljä Tapolan johtohenkilöä vastaavat syytteeseen työturvallisuusrikoksesta – Aluesyyttäjä vaatii sakkorangaistusta
 15. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.