EVA:n kysely: Poliisi, presidentti ja puolustusvoimat nauttivat eniten suomalaisten luottamusta – luotto puolueisiin on surkealla tasolla

Arvo- ja asennetutkimuksessa selvitettiin suomalaisten luottamusta 28 erilaista yhteiskunnassamme vaikuttavaa tahoa kohtaan.

Suomalaiset luottavat eniten poliisiin, presidenttiin ja puolustusvoimiin, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n tuoreessa tutkimuksessa.

EVA tutki, kuinka suurta luottamusta suomalaiset tuntevat 28 erilaista yhteiskunnassamme vaikuttavaa tahoa kohtaan.

Eniten luottamusta nauttii poliisi, johon luottaa suomalaisista 86 prosenttia. Toiseksi eniten luotetaan puolustusvoimiin, 82 prosenttia suomalaisista luottaa, ja 81 prosenttia luottaa presidentti Sauli Niinistöön

– Suomalaisten luottamus poliisiin on hieman lujittunut vuodesta 2009, vaikka viime vuosina yksittäisiin poliiseihin on kohdistunut epäilyksiä, tutkintoja, oikeudenkäyntejä ja tuomioitakin, EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto kommentoi.

2010-luvulla luottamusta ovat onnistuneet kasvattamaan eniten tasavallan presidentti ja Euroopan unioni. Luottamusta ovat menettäneet etenkin tiedotusvälineet ja politiikan toimijat.

– Eduskunnan ja poliitikkojen kannalta tilanne on murheellinen. Suomalaiset luottavat enemmän esimerkiksi Wikipediaan kuin eduskuntaan tai puolueisiin, Haavisto summaa.

Vapaan sisällön tietosanakirjaan Wikipediaan luottaa 37 prosenttia suomalaisista, eduskuntaan 35 prosenttia ja puolueisiin enää vain 17 prosenttia.

EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen tulokset perustuvat 2 073 suomalaisen vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Tutkimuksen tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta osoitteessa www.eva.fi/arvopankki.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut