Vakava varoitus autokorjaamoihin ja tee se itse -miehille – parin tonnin nostin voi johtaa kivuliaaseen kuolemaan

Suomessa myytävissä autonostimissa on paljon turvallisuuspuutteita.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoi torstaina, että kaksi nostinmallia on poistettu markkinoilta ja kerätty pois kuluttajilta. Lisäksi yhdelle nosturille annettiin myynti- ja markkinointikielto.

Puutteita on niin paljon, että Tukes aikoo jatkaa nostinten turvavalvontaa. Samalla viranomaiset kehottavat yrityksiä tutustumaan uusiin valvontatuloksiin.

Varoitus on suunnattu myös tee se itse -miehille, sillä nostimia voi ostaa edullisesti verkkokaupoista, eikä ulkomaista myyjää saada aina vastuuseen, jos nostin aiheuttaa turman.

Autonostimia käytetään etenkin autokorjaamoissa ja -maalaamoissa. Nostinten avulla asentajat ja maalarit pääsevät kätevästi työskentelemään ajoneuvon alapuolelle ja ympärille.

Mahdolliset riskit ovat Tukesin mukaan kuitenkin suuria, joten nostimen turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

EU:n yhteisessä markkinavalvontaprojektissa selvitettiin äskettäin yhteensä 47 saksi- ja kaksipilarinostimen turvallisuutta. Tulokset olivat liki masentavan huonoja. Vain kuudessa nostimessa ei ollut lainkaan teknisiä puutteita.

Suomi ei osallistunut EU-projektiin, mutta sen sijaan Tukes on selvittänyt Suomessa myytävien edullisten nostimien turvallisuutta. Testissä oli mukana kaksi saksityyppistä autonostinta ja yksi korjaamonostin.

Kaikissa nostimissa paljastui huomattavia puutteita. Saksinostimissa puutteet olivat niin vakavia, että nostimet vedettiin markkinoilta. Maahantuojia on myös kehotettu hankkimaan jo ostetut nostimet takaisin asiakkailta.

Tukesin mukaan puutteita on niin nostimien hydrauliikkajärjestelmissä, varmistinlaitteiden toiminnassa, ylipaineventtiileissä, nostovarsien lukituksissa, laskunopeuden rajoituksessa, suojaetäisyyksissä kuin sähköturvallisuudessakin.

Suurin osa puutteista johtui huonosta suunnittelusta, eikä esimerkiksi viallisesta valmistuserästä.

Hinnaltaan testatut saksinostimet olivat kahden tuhannen euron molemmin puolin.

Testatussa korjaamonostimessa pahin puute oli heiveröinen rakenne. Valmistaja antoi nostimelle liian kovan maksimikuorman, vaikka sen mekaaninen kestävyys ja vakavuus eivät olleet riittäviä.

Lisäksi kaikkien nostimien käyttöohjeissa ja merkinnöissä oli puutteita.

Nostimia ovat testanneet Suomessa myös työsuojeluviranomaiset 2017–2018. Tarkastuksessa oli mukana 42 nostinta kaikista hintaluokista.

Puutteita paljastui muun muassa nostovarsien lukituksissa, hätäpysäytyksissä, tahattoman laskeutumisen estossa, EY-vaatimustenmukaisuusvakuutuksissa ja nostimen pakollisissa merkinnöissä.

Myös käyttöohjeissa oli puutteita ja ruotsinkieliset ohjeet puuttuivat monista nostimista.

Näitä varoitukset koskevat

Torin / Car Lifter QJYS30 2,5T/2,7TS: Tukes määräsi poistamaan välittömästi käytöstä.

Siirrettävä saksinostin QJY-P-30: Tukes määräsi poistamaan välittömästi käytöstä,

Biltema korjaamonosturi 2T: Tukes velvoitti myyjää lopettamaan välittömästi tuotteen markkinoinnin ja myynnin.

Lähde: Tukes

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut