”Suomeen saatiin nyt paniikkivaalit” – Politiikan asiantuntija: Ilmastonmuutoksesta tuli perussuomalaisten vaalivaltti

NÄKÖKULMA Ilmastonmuutospaniikki aiheutti vastareaktion, joka sataa vaaliviikolla perussuomalaisten laariin, uskoo Tamperelaisen politiikan asiantuntija.

Vaalijännitys kasvaa. Pertti, mitä sunnuntaina on luvassa?

– Nyt näyttää siltä, että vaalit voisi jo nyt nimetä paniikkivaaleiksi.

Avaa hieman?

– Puolueet ovat olleet viime kuukaudet paniikissa ensin maahanmuuttokeskustelun ja sitten hallitussekoilun kanssa. Nyt viime viikkoina ilmastomielenosoituksissa kylteissä on kerrottu, että ilmastomuutoksen takia kuuluukin panikoida.

Ketä paniikki nyt palvelee?

– Nyt näyttää siltä, että ilmastokeskustelu alkaa suosimaan vihreiden ohella myös perussuomalaisia, joka on näkynyt jo viimeisissä gallupeissakin.

Miten tässä näin kävi?

– Ilmastonmuutos on tärkeä asia. Esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden käyttöön pitääkin vaikuttaa. Ihmisten arjen valintoihin puuttuminen on kuitenkin huonoa poliittista psykologiaa. Henki on monella se, että Helsingin Kallion punavihreästä kuplasta ei ole syytä neuvoa, millä minä saunani lämmitän. Syyllistäminen ja tuputtaminen on synnyttänyt myös vastareaktion ja tämä tuntuu nyt juuri nyt selvästi niin kutsutulla realistisella linjalla erottautuneiden perussuomalaisten laariin.

Pidätkö mahdollisena, että perussuomalaiset voivat nousta toiseksi suurimmaksi puolueeksi?

– Tuota taustaa vasten se ei ole ollenkaan poissuljettua.

Miten tämä hetkisen tiedon ja viimeisten mielipidemittausten pohjalta jaat paikat Pirkanmaalla?

– Alma Median maanantaisen gallupin pohjalta demareille menee viisi ja kokoomukselle neljä paikkaa. Vihreät saavat kolme ja vasemmistoliitolle, persuille ja keskustalle tulisi kaksi. Kristillisdemokraateille yksi paikka. Eniten kiikunkaakun on perussuomalaisten ja kokoomuksen yksi paikka.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 66,9 ja Suomessa asuvilla 70,1. Miten käy näissä vaaleissa?

– En ole nähnyt suuria merkkejä, että se nousisi. Vähemmän äänestävistä ihmisryhmistä ilmastokeskustelu voi toki innostaa nuoria ja vahva protestimieliala voi tuoda perussuomalaisille tavallisesti nukkuvia äänestäjiä. Nyt näyttää siltä, että äänestysaktiivisuus on viime vaalien äänestämiskampanjoista huolimatta jäänyt tuohon 70 prosentin kieppeille. Siitä se tuskin nousee muulla kuin äänestyspakolla.

Dosentti, kerropa miksi sunnuntaina pitää lähteä uurnille?

– Yksilön kannalta kysymys on filosofisesti vaikea. Yhteiskunnan kannalta olisi tärkeää, että valintojen takana on mahdollisimman monen ihmisen kanta. Politiikkaa tarvitaan heti, kun on kaksi ihmistä ja asioista täytyy sopia. Yksi ihminen voi tehdä asiat itsevaltaisesti oman mielensä mukaan.

EDIT 8.4. kello 19.45: Muokattu Pirkanmaan paikka-arviota Alma Median maanantaina julkistaman gallupin pohjalta.

Pertti Timonen

Kaupunkilehti Tamperelaisen politiikan asiantuntija

valtio-opin dosentti Tampereen yliopistossa Politiikan tutkimuksen oppialalla

yhteiskuntatieteiden tohtori

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut