Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Tamperelainen seniorimatkustaja arvostaa matkoillaan tarinankerrontaa ja Särkänniemeä

Puolet yli 60-vuotiaista suomalaisista harrastaa vapaa-ajan junamatkailua ainakin kerran vuodessa.

VR tutki suomalaisten senioreiden junamatkailuun liittyviä haaveita ja tottumuksia ja selvitti, mikä raiteita pitkin tehtävässä matkassa viehättää. Alle on eritelty tuloksia tamperelaisten senioreiden vastauksista ja siitä, miten ne poikkeavat muusta Suomesta.

VR Seniorimatkailijat -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa helmikuussa 2019, jossa pääasiallisena kohderyhmänä olivat 60 vuotta täyttäneet suomalaiset, jotka tekevät edes joskus vapaa-ajan matkoiksi luokiteltavia junamatkoja.

74 prosenttia tamperelaisista yli 60-vuotiaista haluaisi viettää nykyistä enemmän aikaa lastenlastensa tai muiden lähipiiriinsä kuuluvien lasten kanssa. Tamperelaisten senioreiden lähtiessä lastenlastensa kanssa matkaan määränpään valinnassa painaa ennen kaikkea se, että kohdekaupunki ja sen nähtävyydet kiinnostavat kumpaakin osapuolta.

Näin vastaa 66 prosenttia tamperelaissenioreista, kun koko maan keskiarvo on 38 %. Varsinkin uuden näkeminen on tamperelaisten keskuudessa kovemmassa arvossa kuin muualla Suomessa.

Määränpäähän päästyään tamperelainen seniori haluaa vierailla lapsenlapsen kanssa huvipuistossa huomattavasti harvemmin (25 %) kuin suomalaiset ikäryhmäläisensä keskiarvoisesti (45 %).

Muualla Suomessa nimenomaan huvipuisto on suosituin vastaus, mutta tamperelaiset vaikuttavat pysyvän uskollisina omalle rakkaalle Särkänniemelleen – hinku muihin huvipuistoihin on verrattain vähäistä. Sen sijaan yli 60-vuotiaat tamperelaiset suosivat lapsen tai nuoren harrastuksiin liittyviä vierailupaikkoja (47 %).

Mieluisin tekeminen yhdessä lapsenlapsen kanssa tehtävän junamatkan aikana liittyy yhteisen ajan viettämiseen jutellen ilman mitään erityistä tekemistä (81 %). Myös maisemien katselu ja kommentointi (69 %) sekä herkuttelu (41 %) lukeutuvat tamperelaissenioreiden suosikkeihin – kuten on asianlaita muuallakin Suomessa.

Se, mikä kuitenkin erottaa tamperelaiset muista, on halu jakaa muistojaan jälkikasvulle. 38 % tamperelaisista isovanhemmista tykkää kertoa tarinoita menneisyydestään, kun koko Suomen keskiarvo on 29 prosenttia.