Mistä tänään puhutaan?
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.
TEATTERIARVIO Nyt kannattaa teatterin ystävien rientää Teatterimonttuun.
Muistelmia kuolleesta talosta kertoo kirjailija Fjodor Dostojevskin vaikeista ajoista karkotettuna Siperiaan. Hän pelastui täpärästi teloitukselta, mutta raskasta oli pakkotyölaitoksessakin. Kova pakkanen ja viima tuntuu katsomossakin litistettyjen pahvilaatikoiden ja savukoneen avulla.
Näytelmä alkaa jo yläaulasta, jossa Dostojevski paljastaa tuntojaan.
Katsomoon siirryttäessä yleisöä kehotetaan jättämään aivot narikkaan. Valppaana kannattaa kyllä olla.
Koko työryhmä on Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelman Nätyn ja Helsingin Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun dramaturgian-, ohjauksen-, näyttelijäntaiteen-, ja valo- ja äänisuunnittelun koulutusohjelman kolmannen vuoden opiskelijoita. Ja millaisia! Katsoja ei voi kuin ihailla nuorten taitoa ja heittäytymistä.
OhjaajaEsa-Matti Smolander ehti näyttää taitojaan jo ennen Teakin ohjaajalinjalle pääsyä. Hän on näytellyt muun muassa Meriteatterissa, ollut perustamassa Suomen taiteellista metsäteatteria ja ohjannut sille Tsehovin Vanja-enon 2103 ja Kolme sisarta 2014 sekä Dostojevkskin Karamazovin veljekset 2015.
Karamazovin veljekset on yksi hienoimpia näkemiäni esityksiä. Se oli tehty Outokummun vanhaan kaivokseen ja kesti viisi tuntia. Yleisöä liikutettiin eri tiloihin ja välillä syötiin.
Samoja ideoita Smolander on käyttänyt nytkin, mutta uudella raikkaalla tavalla. Katsomosta siirrytään joulun juhlapöytiin syömään borts-keittoa, jota valmistetaan katsojien edessä. Sitä ryydittää monologi, jossa kerrotaan lapsuuden jouluista ja kauneimmasta joululaulusta. Petri Laaksosen ”Joulu on taas... pääskööt vangit vankiloistaan” istuu hetkeen.
Yllätykset jatkuvat ja katsojat viedään pieniin pahvilaatikoista kyhättyihin koppeihin, joissa kuullaan näyttelijän kertoma lapsuuden pelottava susitarina.
Lattiakin aukeaa ja sieltä löytyy arkku. Siiri Angerkoski palaa näyttelemään iäti haaveilemaansa Tsehovin Lokin Ninaa.
Kaiken annettuaan näyttelijät pukeutuvat kiireellä juhla-asuihin ja poseeraavat hetken kuin luokkakuvassa. Kolmen vuoden yhteinen opiskelutaival on takana, nyt juhlitaan kandidaatin tutkintoa. Yläaulassa juhlat jatkuvat poreilevien juomien parissa.
Alkuperäisteos Fjodor Dostojevski, mukana myös osia Shakespearen Macbetistä, Anton Tsehovin Lokista, muista Dostojevskin teoksista ja Hannu-Pekka Björkmanin kolumnista
Ohjaus ja sovitus Esa- Matti Smolander
Valosuunnittelu Topias Toppinen
Äänisuunnittelu Elle-Maari Kokkonen
Pukusuunnittelu Emmi Kortelainen
Näyttämöllä Anna Böhm, Annika Hartikka, Inke Koskinen, Juho Kuusamo, Anssi Niemi, Santeri Niskanen, Suvi Rantanen, Wenla Reimaluoto, Arttu Soilumo
Visualisointi Reima Hirvonen
Ensi-ilta Tampereen yliopiston Teatterimontussa 5.4., esityksiä vielä 10.4., 11,4.,12.4.,15.4., 16.4. ja 17.4. kello 19.00
Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.