Tampereella riittää vaaleissa jännitettävää – Lauri Lyly nostaa esille kolme tärkeää asiaa

POLITIIKKA Eduskuntavaaleissa päätetään sunnuntaina Suomen suunnasta. Pormestari Lauri Lyly nostaa esille kolme Tampereen kannalta tärkeää asiaa.

Lauri Lylyn työpöytä on siirtynyt remontin tieltä evakkoon kaupungin keskusvirastotalon viidennen kerroksen kulmahuoneesta kakkoskerrokseen. Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Sunnuntain vaali-illasta tulee erittäin jännittävä, povaa pormestari Lauri Lyly (sd.).

Vaalituloksen jälkeenkin jännitettävää riittää.

Uusi eduskunta ja tuleva hallitus tulevat tekemään Tampereen kannalta tärkeitä linjauksia ja päätöksiä.

Lauri Lyly nostaa esiin kolme asiaa, jotka haluaa nähdä osana tulevaa hallitusohjelmaa.

1) Saavutettavuus

Lylyn mukaan tulevaan hallitusohjelmaan pitää saada niin selvä kirjaus Helsingin ja Tampereen välin suunnittelusta ja rataremontista, että uuden EU-rahoituskauden alkaessa maassa ollaan valmiita hakemaan rahoitusta.

– Argumentit ovat lyömättömät. Suomirata on kuvaava nimi. Se on infrahanke, joka muuttaa koko Suomea ja on myös ilmastoteko, muistuttaa pormestari.

Pormestari korostaa, että jämäkkä edunvalvonta pääradan remontin varmistamiseksi ei tarkoita sitä, että esimerkiksi tieinvestoinnit heitetään sivuraiteelle.

– Mahdollisuus hankeyhtiöihin haluttiin siksi, että rahaa riittää muihinkin infrahankkeisiin. Alueen saavutettavuus syntyy monella kulkuvälineellä.

Tulevaan hallitusohjelmaan halutaan myös kirjaus siitä, että valtio rahoittaa ratikan jatkorakentamista vähintään 30 prosentilla ja kaupunkiseutujen joukkoliikennettä nykyistä enemmän. Ratikan osalta halutaan saada periaatepäätös, jotta jokaista yksittäistä laajennusta ei tarvitsi tuen osalta miettiä erikseen.

– Ratikkaa täytyy rakentaa koko ajan lisää ja mennä myös yli kuntarajojen. Liikennejärjestelmä pitää hyödyntää täysimääräisesti, linjaa Lyly.

2) Osaaminen – mutta valtio rahoittaa laajennukset

Lyly toivoo, että tuleva hallitus ottaa tosissaan kuntien taloushuolet. Kaksi kolmesta kunnasta teki viime vuonna miinusmerkkisen tuloksen.

Varhaiskasvatukseen, toisen asteen ja korkea-asteen koulutukseen panostaminen on nyt välttämätöntä, toteaa pormestari. Tässäkin on muistettava, että esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja oppivelvollisuuden laajentaminen olisi kunnille iso kuluerä.

– Ne ovat hyviä asioita, mutta jos niihin päädytään, niin valtion pitää huolehtia, että ne pystytään rahoittamaan.

Lylyn mukaan valtionosuusjärjestelmä kaipaisi remonttia. Pormestarin mukaan nykyinen malli tukee keskivertokuntia, mutta ei vastaa kasvavien tai toisaalta huonoimmassa jamassa olevien kuntien tarpeisiin.

– Nykyinen valtionosuusjärjestelmä ei vastaa muutokseen Suomessa.

3) Sote kunnille

Sote-ratkaisua pitäisi pormestarin mukaan lähestyä uudella tavalla. Utopiat suuresta valtakunnallisesta sosiaali- ja terveysratkaisusta kannattaisi tulevalla hallituskaudella haudata ja heittää pallo kunnille. Ensin pitäisi kuitenkin miettiä, mitä yhteiskunta suomalaisille lupaa ja miten tämä rahoitetaan.

– Valtion tasolla pitää päättää kriteereistä ja asiakaslupauksesta eli esimerkiksi siitä, kuinka nopeasti kiireettömään hoitoon pitää päästä.

Kun kriteerit on päätetty keskitetysti, löytyy kunnista paras asiantuntemus palvelujen rakenteiden luomiseen. Lylyn mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen pakko-otto niitä lähes sata vuotta hoitaneilta kunnilta keinotekoisille maakunnille olisi ollut virhe.

– Kunnat osaavat synnyttää rakenteet, kun palvelujen tarve on selvillä. Integraatiota oleellisempaa ovat toimivat palveluketjut. Vapaaehtoinen kuntayhtymä voisi olla hyvä malli.

Lylyn mukaan Pirkanmaalla on halua ja valmiutta toimia tienraivaajana uuden kuntavetoisen sote-mallin kehittelyssä.

– Uskon, että täällä löytyy sellainen ratkaisu, josta hyötyy koko Suomi.

Kuntavetoiseen hoitoon laittaisi Lyly laittaisi myös työllisyyden ja elinvoimaan liittyvät palvelut. Tässäkin Tampereella on vahvoja näyttöjä.

– Tiedän, että Tampereen-mallista ollaan kiinnostuneita muualla. Ja meillä on kiinnostusta viedä sitä vielä eteenpäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jos ruotsalaiset pysyvät karanteenissa, jää legendaarinen maaottelu Ratinassa haaveeksi – HS: Viimeksi pidettiin taukoa jatkosodan aikaan
 2. IL: Kylmäkosken vankilasta karkasi vanki: vankila sekoitti kaksi vankia, ja päästi ulos väärän henkilön – "Henkilöt ovat erittäin samannäköisiä"
 3. Mennäänkö charter-koneella Azerbaidzhaniin vai apostolinkyydillä Ratinaan tyhjän katsomon eteen? – Tätä tarkoittaa Tampereen Ilveksen eurounelma käytännössä
 4. Poliisi sai maanantai-iltana ilmoituksen, että tamperelaisella uimarannalla liikkuu henkilö käsiaseen kanssa – "Ilmoituksen mukaista henkilöä ei tavattu"
 5. Korona väistyi: karaoken suosio ponnahti Tampereella kattoon! – "Viime lauantaina oli kahden ja puolen tunnin jono..."
 6. Kolumni: Toisenlainen kesä
 7. Menneiden vuosikymmenten tyyliä – museoajoneuvoja ja ajan henkeen pukeutuneita kuskeja voi bongata Kangasalla
 8. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 9. Tampereen keskustasta vietiin perjantaina auto, joka tavoitettiin kahden vuorokauden kuluttua liikenteestä – Kuljettajaa epäillään yhteensä neljästä rikoksesta
 10. Tampereen keskustorille tuodaan Rakkauskontti – tästä on kyse
 11. Poliisi pysäytti Tampereen Hervannassa ajoneuvon, jossa oli moni asia eri tavalla kuin olisi pitänyt – Auto oli poistettu liikennekäytöstä, ajokortti oli varastettu Helsingistä
 12. Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijavalinnan tulokset ovat valmiit – Syyslukukauden alussa aloittaa 2 100 uutta opiskelijaa
 13. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 14. Ruuanlaittaja nukahti Tesomalla – Pelastuslaitos ja ensihoito herättivät
 15. Iltalehti: Ilveksen maalivahtivalmentaja Markus Korhonen on siirtymässä KHL:ään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi pysäytti Tampereen Hervannassa ajoneuvon, jossa oli moni asia eri tavalla kuin olisi pitänyt – Auto oli poistettu liikennekäytöstä, ajokortti oli varastettu Helsingistä
 2. Tässä on kesä-Tampereen ykköspaikka, katso top 30! – "Siellä sielu lepää"
 3. Barbi-tv-gladiaattori Nokialta iloitsee, kun nuoret naiset pitävät kroppansa kunnossa – ”Kun poikkeaa massasta, herättää sekä ihastusta että hieman vihastusta”
 4. Tärkeä tamperelainen: ”Lopulta kyllästyin siihen elämään” – Ammattirikollinen Jari kouluttautuu nyt lähihoitajaksi
 5. Korona väistyi: karaoken suosio ponnahti Tampereella kattoon! – "Viime lauantaina oli kahden ja puolen tunnin jono..."
 6. Onnibus.comin kampanja: viereinen paikka tyhjäksi puoleen hintaan – Matkustajia puolet normaalista, kuljettajista yli puolet lomautettuna
 7. Ari Ruissalo aloittaa Villilän K-Supermarketin kauppiaana – "Asiakkaat haluavat tulla kauppaan illemmalla"
 8. Kuka lähtee Ilveksestä ulkomaille? – Toimitusjohtaja: Seura on hyväksynyt yhden pelaajatarjouksen
 9. Ruuanlaittaja nukahti Tesomalla – Pelastuslaitos ja ensihoito herättivät
 10. Poliisi sai maanantai-iltana ilmoituksen, että tamperelaisella uimarannalla liikkuu henkilö käsiaseen kanssa – "Ilmoituksen mukaista henkilöä ei tavattu"
 11. UFF tuo vintagea Hämpille – Uusi myymäläkonsepti tuodaan Helsingin hipsterikaupunginosista Tampereelle
 12. "Tässä on biisi, joka on yhtä hyvä kuin Tahdotko mut tosiaan, ehkä vielä vähän parempikin" – Vertaa itse, jos et usko Costelloa
 13. "Hyvä kunto näkyy varmasti ulospäin" – Näin Apulannan Ville jätti 30 kiloa salille
 14. Tampereen keskustasta vietiin perjantaina auto, joka tavoitettiin kahden vuorokauden kuluttua liikenteestä – Kuljettajaa epäillään yhteensä neljästä rikoksesta
 15. Mennäänkö charter-koneella Azerbaidzhaniin vai apostolinkyydillä Ratinaan tyhjän katsomon eteen? – Tätä tarkoittaa Tampereen Ilveksen eurounelma käytännössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.