Tampereella riittää vaaleissa jännitettävää – Lauri Lyly nostaa esille kolme tärkeää asiaa

POLITIIKKA Eduskuntavaaleissa päätetään sunnuntaina Suomen suunnasta. Pormestari Lauri Lyly nostaa esille kolme Tampereen kannalta tärkeää asiaa.

Sunnuntain vaali-illasta tulee erittäin jännittävä, povaa pormestari Lauri Lyly (sd.).

Vaalituloksen jälkeenkin jännitettävää riittää.

Uusi eduskunta ja tuleva hallitus tulevat tekemään Tampereen kannalta tärkeitä linjauksia ja päätöksiä.

Lauri Lyly nostaa esiin kolme asiaa, jotka haluaa nähdä osana tulevaa hallitusohjelmaa.

1) Saavutettavuus

Lylyn mukaan tulevaan hallitusohjelmaan pitää saada niin selvä kirjaus Helsingin ja Tampereen välin suunnittelusta ja rataremontista, että uuden EU-rahoituskauden alkaessa maassa ollaan valmiita hakemaan rahoitusta.

– Argumentit ovat lyömättömät. Suomirata on kuvaava nimi. Se on infrahanke, joka muuttaa koko Suomea ja on myös ilmastoteko, muistuttaa pormestari.

Pormestari korostaa, että jämäkkä edunvalvonta pääradan remontin varmistamiseksi ei tarkoita sitä, että esimerkiksi tieinvestoinnit heitetään sivuraiteelle.

– Mahdollisuus hankeyhtiöihin haluttiin siksi, että rahaa riittää muihinkin infrahankkeisiin. Alueen saavutettavuus syntyy monella kulkuvälineellä.

Tulevaan hallitusohjelmaan halutaan myös kirjaus siitä, että valtio rahoittaa ratikan jatkorakentamista vähintään 30 prosentilla ja kaupunkiseutujen joukkoliikennettä nykyistä enemmän. Ratikan osalta halutaan saada periaatepäätös, jotta jokaista yksittäistä laajennusta ei tarvitsi tuen osalta miettiä erikseen.

– Ratikkaa täytyy rakentaa koko ajan lisää ja mennä myös yli kuntarajojen. Liikennejärjestelmä pitää hyödyntää täysimääräisesti, linjaa Lyly.

2) Osaaminen – mutta valtio rahoittaa laajennukset

Lyly toivoo, että tuleva hallitus ottaa tosissaan kuntien taloushuolet. Kaksi kolmesta kunnasta teki viime vuonna miinusmerkkisen tuloksen.

Varhaiskasvatukseen, toisen asteen ja korkea-asteen koulutukseen panostaminen on nyt välttämätöntä, toteaa pormestari. Tässäkin on muistettava, että esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja oppivelvollisuuden laajentaminen olisi kunnille iso kuluerä.

– Ne ovat hyviä asioita, mutta jos niihin päädytään, niin valtion pitää huolehtia, että ne pystytään rahoittamaan.

Lylyn mukaan valtionosuusjärjestelmä kaipaisi remonttia. Pormestarin mukaan nykyinen malli tukee keskivertokuntia, mutta ei vastaa kasvavien tai toisaalta huonoimmassa jamassa olevien kuntien tarpeisiin.

– Nykyinen valtionosuusjärjestelmä ei vastaa muutokseen Suomessa.

3) Sote kunnille

Sote-ratkaisua pitäisi pormestarin mukaan lähestyä uudella tavalla. Utopiat suuresta valtakunnallisesta sosiaali- ja terveysratkaisusta kannattaisi tulevalla hallituskaudella haudata ja heittää pallo kunnille. Ensin pitäisi kuitenkin miettiä, mitä yhteiskunta suomalaisille lupaa ja miten tämä rahoitetaan.

– Valtion tasolla pitää päättää kriteereistä ja asiakaslupauksesta eli esimerkiksi siitä, kuinka nopeasti kiireettömään hoitoon pitää päästä.

Kun kriteerit on päätetty keskitetysti, löytyy kunnista paras asiantuntemus palvelujen rakenteiden luomiseen. Lylyn mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen pakko-otto niitä lähes sata vuotta hoitaneilta kunnilta keinotekoisille maakunnille olisi ollut virhe.

– Kunnat osaavat synnyttää rakenteet, kun palvelujen tarve on selvillä. Integraatiota oleellisempaa ovat toimivat palveluketjut. Vapaaehtoinen kuntayhtymä voisi olla hyvä malli.

Lylyn mukaan Pirkanmaalla on halua ja valmiutta toimia tienraivaajana uuden kuntavetoisen sote-mallin kehittelyssä.

– Uskon, että täällä löytyy sellainen ratkaisu, josta hyötyy koko Suomi.

Kuntavetoiseen hoitoon laittaisi Lyly laittaisi myös työllisyyden ja elinvoimaan liittyvät palvelut. Tässäkin Tampereella on vahvoja näyttöjä.

– Tiedän, että Tampereen-mallista ollaan kiinnostuneita muualla. Ja meillä on kiinnostusta viedä sitä vielä eteenpäin.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut