Miten kaikki voivat olla vaalivoittajia? Politiikan asiantuntija kertoo todelliset voittajat – "Demarien voitto on vähintäänkin karvas"

NÄKÖKULMA Liki kaikki puolueet julistautuivat vaalien voittajiksi. Perusteet olivat enemmän ja vähemmän hyviä, purkaa politiikan asiantuntija.

Pertti Timonen.

Petteri Mäkinen

Sunnuntai-iltana lähes kaikki puheenjohtajat julistivat olevansa tyytyväisiä vaalitulokseen. Pertti, kuka oikein voitti vaalit?

– Vaalivoittajia oli paljon siksi, että keskusta hävisi niin paljon. Sanoisin, että persut ja naiset olivat näiden vaalien suurimmat voittajat. Perussuomalaiset nousivat melkein suurimmaksi puolueeksi ja naisia eduskuntaan valittiin 92, joka on kaikkien aikojen suurin määrä.

Demarien kannatus nuukahti lopulta 17,7 prosenttiin ja ero persuihin kahteen kymmenykseen ja yhteen paikkaan. Voiko se kutsua itseään voittajaksi, vaikka suurin puolue onkin?

– Voitto on vähintäänkin karvas. Jos takana on neljä vuotta oppositiossa ja hallitus oli todella epäsuosittu, niin siihen nähden tulos on lähes surkea. Rinteellä on tietenkin osuutensa tässä.

Kokoomus onnistui hallitusvastuusta huolimatta lisäämään paikkamääräänsä yhdellä. Onko se voitto?

– Tämä on vähintäänkin torjuntavoitto. Kokoomus pääsi kuin koira veräjästä. Heidän on helppo elää tämän vaalituloksen kanssa. Hallitusneuvotteluista tulee kuitenkin kova paikka.

Demarien kannoille nousseet perussuomalaiset lasket siis vaalivoittajaksi?

– Persut pääsivät lopulta alle 7 000 äänen päähän demareista. Jatko onkin sitten mielenkiintoisempi. Haluavatko muut heitä hallitukseen? Haluavatko he sinne itsekään? Lisäksi Halla-aho vihjailee, ettei halua jatkaa puoluejohtajana. Tilanne on todella mielenkiintoinen.

Vihreät lisäsivät paikkamääräänsä viidellä, mutta 20 paikalla puolue on vielä kaukana suurten puolueiden porukasta? Kuntavaaleissa 2017 he saivat prosenttiyksikön enemmän ääniä kuin nyt.

– Vihreillä on suosittu puheenjohtaja ja ilmastonmuutoskeskustelun piti suosia heitä. Siihen nähden tulos ei ole ainakaan iso voitto.

Vasemmistoliitto lisäsi paikkamääräänsä neljällä. Oliko se vaalivoitto?

– Heilläkin kannatus putosi kuntavaaleista seitsemällä kymmenyksellä. Li Anderssonille tämä oli suuri voitto ja hänen suosionsa auttoi puoluetta jonkin verran. Kannattaa huomioida myös se, että vihervasemmisto jäi kauaksi povatusta jopa 90 paikasta. Demarien, vihreiden ja vasemmistoliiton yhteinen paikkamäärä on 76.

Sitten peräti 18 paikkaa hävinnyt keskusta...

– Tulos on puolueelle huonoin vuoden 1917 vaalien jälkeen.

Silti puolue oli neljänneksi suurin ja alle kymmenen paikan päässä demareista, joten eikö silläkin ole oppositiosta käsin iskun paikka neljän vuoden päästä?

– Haasteita on paljon. Keskustasta on tullut normaali puolue. Keskustalaisuutta ei enää imetä äidinmaidosta niin kuin ennen. Ei keskusta kuitenkaan vielä kokonaan maassa ole, mutta pahasti ruhjeilla.

Sitten siniset. Olivatko nämä vaalit sen tarinan loppu?

– Mielenkiintoista on se, että meillä on nyt viisi toimitusministeriä, joista yksikään ei ole eduskunnassa. En usko, että puolue jatkaa.

Pertti Timonen

Kaupunkilehti Tamperelaisen politiikan asiantuntija

valtio-opin dosentti Tampereen yliopistossa Politiikan tutkimuksen oppialalla

yhteiskuntatieteiden tohtori

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Onko Rodeosta jo tehty kaupat? – Legendaarinen tamperelainen yökerho lupaa omistajauutisia mahdollisesti jo juhannuksen jälkeen
 2. Tampereen terveysasemat pitävät ovet auki tänä kesänä – vain yksi suljetaan heinäkuuksi
 3. Nakkifakiiri avaa ovensa perjantaina – Avauspäivän lupaus: "Jokaiseen nakkimukiin livautetaan yksi ylimääräinen..."
 4. Tampereen kaupunki muistuttaa: nyt on hyvä aika hävittää tämä puutarhan tuholainen
 5. Rattijuoppo kaahasi Kangasalla 131 km/h – tiellä kuudenkympin rajoitus
 6. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 7. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 8. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 9. Viikinsaaren kesäteatterin ensi-ilta striimataan ikäihmisille – esityksen voi nähdä kuvapuhelimella tai palvelutaloissa
 10. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Aikakoneen Sani odottaa jo syksyä
 13. Nyt siihen saatiin varmuus: TPV:n harjoitusotteluun Ratinaan saadaan ottaa myös yleisöä – Vierasfanien tosin on suositeltava jäädä kotiin
 14. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 15. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.