Kangasala satsaa vahvasti lähiruokaan – Kaupunki aiotaan profiloida laadukkaaksi ruokakeskittymäksi

KANGASALA Lähiruokaa ei unohdettu vaikka hanke loppui.

Lähiruokaa saadaan muun muassa MarjaPuntarin tilalta, jossa viljellään mansikkaa. Business Kangasala

Joonas Alanne

Kangasala on tehnyt kovia satsauksia lähiruoan nostamiseksi.

Nyt lähiruoasta pyritään tekemään yhtä kunnan matkailuvalteista.

Kaupunki satsaa edelleen lähellä tuotettuun ruokaan ja sen ympärille rakennettuihin tapahtumiin, vaikka Kangasalan lähiruokahanke päättyi vuoden 2018. Hanke rahoitettiin osin Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston ja Kangasalan kaupungin omarahoituksen avulla. Sen loppuminen ei ole kuitenkaan vaikuttanut Kangasalan lähiruokatyöhön, joka kuuluu yhtenä kohtana kaupungin toimenpidestrategiaan.

– Kangasala halutaan profiloida laadukkaaksi lähiruoan tuotantoalueeksi. Olemme siitä erilainen Pirkanmaan kaupunki, että muilla ei näin vahvaa ruokatuotantoa oikeastaan ole. Meiltä löytyy isoja toimijoita, kuten Saarioinen ja Linkosuo. Löytyy puutarhatoimintaa ja marjatilaa. Niiden lisäksi Kangasalta löytyy myös yksi Suomen isoimmista broilerikeskittymistä, kertoo yritysasiantuntija Irene Suhonen Business Kangasalasta.

Taustalla on ruoantuotannon nostaminen osaksi Kangasalan identiteettiä. Kangasalanlahiruoka.fi-verkkosivustolle on koottu ja esitelty muutamia alueen lähiruokatoimijoita, mutta kaupungin oman selvityksen mukaan Kangasalan alueella toimii noin 130 alkutuottajaa. Tähän lukuun on laskettu mukaan myös viljantuottajat.

– Hyvä ruokakokemus on hyvin oleellinen osa matkailijalle, sanoo Suhonen.

Lähiruoan tuottajien esille tuominen on oleellinen osa strategiaa, koska Suhosen mukaan ruoan vetovoima lähtee ihmisistä.

– Sillä ruoalla on oikeasti kasvot, tiedät millainen tyyppi on tuottanut sen ruoan ja olet saattanut kätellä tai vaikka halatakkin häntä.

Lähiruoan ympärille on pyritty rakentamaan tapahtumia. Yksin näistä oli Kesäpäivän Pikniklounas, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa kesällä 2017. Nyt siitä on jo muodostumassa jokavuotinen perinne. Torille katettiin yhteisiä pöytiä ja lounaan aikana torilta on ostettavissa valmiita lähiruoka-annoksia ja muuta lähiruokatuotantoa. Paikalliset tuottajat ovat myös paikalla.

– Tavallinen kuluttaja haluaa tavata sen tuottajan ihan face-to-face, tiivistää Suhonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 9. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 10. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 11. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 12. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 13. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 14. Öljysäiliön suojavillat alkoivat palaa Lempäälässä sijaitsevalla tehdasalueella – pelastuslaitos sammutustöissä puoleen päivään saakka
 15. Vehoniemen automuseo valittiin Vuoden ajoneuvomuseoksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 6. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 7. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 8. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 9. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 10. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 11. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 12. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 13. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 14. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.