Uusi riesa Helsinki-Vantaalla: Näitä trendivaatteita ei voi viedä edes ruumaan, katso mikä kaikki on kiellettyä

Matkatavaroiden haltuunottojen määrä vähenee vain, jos ihmiset suhtautuvat matkatavaroihinsa nykyistä vastuullisemmin.

Lentomatkustajan huolettoman pakkaamisen ajat ovat lopullisesti ohi. Kansainväliset säädökset määrittävät nykyään pitkän listan tavaroita, joita ei saa pakata mukaan. Myös siinä on entistä enemmän eroa, mitä saa pakata ruumaan, mitä käsimatkatavaroihin.

Yksi yleisimmistä poistetuiksi joutuvista tavaroista on vara-akut, power bankit, joita ei saa laittaa ruumaan koskaan.

Varavirtalähteitä haltuunotetaan matkatavaroista pelkästään Helsinki-Vantaan lentokentällä keskimäärin 500 kappaletta viikossa. Toinen tilastopiikki on Rovaniemen lentoasemalla, joka on turistien suosiossa.

Myös sesongit näkyvät matkatavaroiden haltuunotoissa: talvisin takavarikoidaan paljon suksivoiteiden poistoaineita, jotka aiheuttavat akkujen tapaan paloturvallisuusriskin.

Finavian yritysturvallisuudesta vastaava johtaja Ari Kumara tiivistää tilanteen.

– Maailma muuttuu vauhdilla ja on paljon tuotteita, joiden lentoturvallisuuden kyseenalaistaminen ei tule edes matkustajan mieleen, Kumara sanoo.

– Esimerkiksi markkinoitaan kasvattavat älyvaatteet ja- reput, joissa on integroituja varavirtalähteitä, ovat sellaisia tavaroita, joita ei saa laittaa ruumaan.

Käsimatkatavarana varavirtalähteen voi kuljettaa, jos sen energiasisältö on enintään 100 Wh. Jos energiasisältö on 100– 160 Wh, pitää sen kuljettamiseen pyytää erikseen lupa lentoyhtiöltä.

– Nyrkkisääntönä kehottaisin aina tutustumaan lentoyhtiön ohjeisiin ennen matkaa, koska niissäkin on eroja, vaikka pääosin noudatetaan kansainvälisiä ilmakuljetusmääräyksiä, Kumara neuvoo.

– Meilläkin on Finavian kotisivuilla on kattavat ohjeet, jopa erilliset muistilistat metsästäjille, kalastajille ja hiihtomatkailijoille.

Vaikka paljon lisääntyneet tekniset laitteet ja muut uutuustuotteet työllistävät lentokenttien turvatarkastuksia, on takavarikoissa edelleen myös perinteisempiä nesteitä, sytyttimiä ja teräviä esineitä.

Ari Kumara muistuttaa kärsivällisesti ohjeistuksien tärkeydestä: ne on tehty takaamaan kaikkien matkustajien turvallisuus. Maailmalta on esimerkiksi tiedossa tapauksia, joissa varavirtalähteet ovat syttyneet palamaan ylikuumentumisen vuoksi.

Haltuunottojen määrä vähenee väistämättä vain, jos ihmiset suhtautuvat matkatavaroihinsa nykyistä vastuullisemmin.

– Se olisi jo puolivoittoa, jos matkustajat eivät enää ottaisi itsestään selvänä sitä, että saavat matkatavaransa koneeseen, vaan oppisivat tarkistamaan asian etukäteen, Kumara sanoo.

Jos ruumamatkatavaroista poistetaan tuotteita, voi niitä pyytää takaisin lentoasemalta. Pääasiassa haltuunotettuja esineitä säilytetään lentoasemilla kuukauden päivät.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut