Oletko aina halunnut ratikkakuskiksi? Ilman pohjakoulutustakin saattaa päästä! – Nämä ominaisuudet kuitenkin Tampereella vaaditaan

Petteri Mäkinen

Oletko rauhallinen, joustava, muuttuvaan ympäristöön sopeutuva ja vuorotyötä kestävä ihminen, joka on samalla rautainen asiakaspalvelun ammattilainen?

Jos vastasit monta kertaa kyllä ja olet aina halunnut ratikan kuljettajaksi, niin sinulla olisi nyt hyvä sauma.

Tampereen ratikan liikennöitsijäksi valittu VR palkkaa arviolta 60–70 kuljettajaa ja 5–10 liikenteenohjaajaa.

Hakupapereihin ei välttämättä laiteta mitään vaatimuksia pohjakoulutukselle. Suunnitelmat tarkentuvat myöhemmin. Junaliikenteen veturinkuljettajilta VR on edellyttänyt toisen asteen koulutusta.

– Turvallisuus ja asiakaspalveluasenne ovat kaiken keskiössä. Tämä voi olla sopiva vaihtoehto esimerkiksi alanvaihtajalle, pohtii VR:n lähiliikennejohtaja Teemu Sipilä.

Ensimmäisten koeajovaiheen rekrytointien on tarkoitus edetä jo kesän jälkeen, sillä ratikan tekninen koeliikenne käynnistyy keväällä 2020. Ensimmäisenä palkataan koeajokuljettajien lisäksi liikenteenohjaajia, jotka osallistuvat myöhemmin kuljettajien koulutukseen. Kalustohankinnan mukana Tampereelle tulee ratikkasimulaattori.

– Harkinnassa on vois olla myös yhteistyö oppilaitoksen kanssa, kertoo Sipilä.

VR voitti Tampereen kaupungin järjestämän kilpailutuksen, jolla haettiin raitioliikenteen operaattoria, joka vastaa myös liikenteenohjauksesta. Päätöksen teki Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta keskiviikkoiltana.

VR:n tarjous sai sekä parhaat laatu- että hintapisteet ja voitti Länsilinjat Oy:n sekä Keoliksen ja Transtechin muodostaman ryhmittymän.

Sopimus sisältää 10 vuoden liikennöinnin ja sitä edeltävän 2,5 vuoden kehitysvaiheen, jonka aikana tehdään suunnitelmat liikennöinnille.

– Kesällä käynnistyvä kehitysvaihe sisältää muun muassa tarkemman liikenne-, henkilöstö- ja aikataulusuunnittelun, koeajot ja koulutuksen, kertoo Tampereen kaupungin suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen.

Liikennöitsijän vastuulla ovat raitiovaunujen kuljettaminen, liikenteenohjaus sekä henkilöstön rekrytointi ja koulutus.

Arvion mukaan VR saa korvausta liikennöinnistä noin 7 miljoonaa euroa vuodessa.

Sipilä korostaa, että nyt alkava suunnittelutyö tehdään huolellisesti. Sidosryhmiä ja kaupunkilaisia kuullaan.

– On luotava palvelu, joka tuottaa lisäarvoa kaikille kaupunkilaisille. Ratikka vaikuttaa myös sellaisten ihmisten elämään, jotka eivät sitä käytä. Erityisryhmät on otettava myös suunnitteluun mukaan.

Sopimus on tarkoitus tehdä vuoteen 2031 asti ja sitä on mahdollisuus jatkaa enintään kolme vuotta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaisessa yökerhossa käyneet saattaneet altistua koronalle
 2. Myös Nysse täydentää turvallisuusohjeitaan – Busseissa suositellaan maskin käyttöä, oltava päässä ennen autoon nousua
 3. Hinnoittelu muuttuu Tampereella: sähköpotkulautafirma Voi ottaa käyttöön päivä- ja kuukausipassin – Taustalla koronaepidemia
 4. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri julkaisi suosituksen kasvomaskin käytöstä
 5. Asunnosta löytyi kaksi vainajaa Lempäälässä – Poliisi: Myös rikoksesta epäilty henkilö on kuollut
 6. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 7. Kangasala aloittaa kangasmaskien jakamisen vähävaraisille – ensimmäiset maskit jaetaan jo lauantaina
 8. Mitä on tapahtunut Lempäälän Sirvalahdentiellä? – "Ei koidu vaaraa sivullisille"
 9. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 10. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 11. Tampereen kaupunki valmistautuu jakamaan kasvomaskeja vähävaraisille
 12. Popeda esiintyi Seinäjoen Vauhtiajoissa ja se sai ammattiviulisti Pekka Kuusiston ottamaan kantaa turvaväleihin, joita ei kuvan perusteella näytä olevan olemassakaan – "Miten h**vetissä tämän on annettu tapahtua?"
 13. Tällainen on "virallinen" mopomiitti – Huomio liikenteessä, mopoletka ajaa lauantaina Lahdesjärven ABC:ltä Pirkkahallille
 14. Perjantaina on Tampereen Telakalla tiedossa kuuma ilta Billymiehen hengessä – "Hän oli hyvä biisintekijä ja kekseliäs sanoittaja"
 15. "Järjestyksenvalvojat joutuvat menemään rauhoittelemaan kuuluttajaa..." – Mitä oikein tapahtui tiistai-iltana Valkeakosken Apian kentällä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.