Pankki: Tavallisella asunnonostajalla edessä kohtalon kesä – "Nyt tarvitaan jopa 40 000 euron säästöt"

Kaupunkilainen asunnonvaihtaja on nyt ahtaalla, arvioi Suomen Hypoteekkiyhdistys. Yhtenä syynä on viime kesänä kiristynyt lainakatto.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoittaa toukokuun asuntomarkkinakatsauksessa, että pääkaupunkiseudulla tyypillisen 65 neliön asunnon ostoa varten tarvitaan liki 40 000 euron säästöt, Tampereellakin 25 000 euroa.

– Moista summaa ei monelta löydy, eikä vuokralla asujan säästömahdollisuuksia helpota vuokrien nopea nousu finanssikriisin jälkeen.

Brotherus muistuttaa myös kiristyneestä varainsiirtoverosta.

– Se vie kasvukaupungissa jo parin kuukauden palkan.

Viime vuosien vaisut asuntomarkkinat yllättivät Brotheruksen.

– Miten on mahdollista, että talous kasvaa kiitettävästi ja työllisyys tekee uusia ennätyksiä, mutta asuntomarkkina ei tahdo piristyä? Brotherus kysyy.

Kauppaa kurittaa pääekonomistin mukaan myös asuntosijoittajien aktiivisuus sekä aiempaa tiukempi sääntely. Brotherus sanoo, että edessä on "kohtalon kesä".

– Jatko ei ole tavallisille asunnonostajille selvä. Uutta säätelyä on tulossa, eikä asunnonostajan ahdinko tunnu olevan korkealla sääntelijöiden asuntolistalla.

Hypon mukaan asuntokauppa on kasvanut vain hitusen uusien asuntojen kaupan ansiosta, kun vanhojen asuntojen ja tavallisten kotitalouksien asuntokauppa on jopa supistunut.

Vain kasvukolmio Helsinki–Tampere–Turku näyttää immuunilta uhkille.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut