Tampereen teatterit yhdistävät voimansa – Ammattimaiset teatteriesitykset viedään palvelutaloihin useiden järjestäjien voimin

Tampereen Liikkuva Näyttämö vie korkeatasoista teatteriviihdettä palvelukoteihin teatterilaitosten ulkopuolelle. Syksyllä 2019 kantaesityksensä saava Fjodor DostojevskinIdiootti lähtee kiertämään Tampereen ikäihmisten keskuudessa ensi kaudella.

Mistään harrastelijatuotannosta ei ole kyse, sillä näytelmä on toteutettu Tampereen Työväen Teatterin (TTT) ja Tampereen Teatterin (TT) välisenä yhteistyönä. Peruslähtökohtana on, että taide kuuluu kaikille. Liikkuvan Näyttämön tavoitteena on viedä esitykset niiden luokse, jotka eivät syystä tai toisesta pääse teatteriin esityksiä kokemaan.

– On sellaisia osa-alueita, joissa me haastamme toisiamme ja olemme kilpailijoita, ja sitten on sellaisia osa-alueita, joissa on viisasta tehdä yhteistyötä. Tämä on sellainen osa-alue, sanoo TTT:n teatterinjohtaja Otso Kautto yhteistyöstä TT:n kanssa.

Idea ei ole uusi, sillä aiemmin vastaavaa konseptia on toteuttanut esimerkiksi Kansallisteatteri.

– Myös alueteatterit ovat tehneet jo vuosien ajan syrjäseudulla sitä, että teatteriesityksiä on viety esimerkiksi päiväkoteihin. Toimintamalli ei ole siis uusi. Kesän tullen teatterit tulevat kadulle. Teatterit tulevat ihmisten luokse ja tämä on yksi osa sitä, kertoo TT:n teatterinjohtaja Reino Bragge

Teatterien lisäksi mukana kiertävän esitystoiminnan suunnittelussa ja rahoittamisessa ovat olleet kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä Taiteen edistämiskeskus.

Näytelmän työryhmä edustaa myös hankkeen monipuolisia taustavoimia. Mukana on kolme taustaltaan erilaista näyttelijää: freelancer-näyttelijä Riikka Papunen, TTT:n Jari Leppänen sekä TT:n Antti Tiensuu Tekstin ovat sovittaneet Papunen ja Tiensuu, mutta ohjauksesta vastaa koko työryhmä.

Esitys on tunnin mittainen ja tekijöidensä mukaan sovitettavissa tilaan kuin tilaan.

Tampereen Liikkuva Näyttämö -toimintamalli julkistettiin tiedotustilaisuudessa tiistaina 7.5. Palvelukoti Pohjolassa. Vastaava palveluesimies Merja Korpi sanoo pitävänsä teatterielämysten tuomista palvelukoteihin tärkeänä. Erityisen hienona asiana hän pitää sitä, että ikäihmiset on otettu mukaan jo Liikkuvan Näyttämön suunnittelutyössä ja heidän toiveitaan on kuunneltu.

– 17. joulukuuta meillä oli työpaja yhdessä ryhmäkodissa, jossa oli paikalla kymmenkunta asukasta ja henkilökuntaa. Siellä käytiin läpi toiveita, mitä me haluaisimme, ja nimenomaan mitä meidän asukkaamme haluaisivat, sanoo Korpi.

– Iso kiitos kaikille järjestäjähoille. Meillähän on täällä yleisö ja estradi valmiina.

Tampereen kaupungin suunnittelija Mari Jalkanen muistuttaa, että kulttuurityötä tehdään ennen kaikkea asukkaita varten.

– Meillä on ollut paljon kulttuuritoimintaa, jota on viety asukkaiden äärelle eri asumismuotoihin, mutta vastaavan tyyppistä ammattimaista teatteritoimintaa ei ole tässä mittakaavassa aiemmin kokeiltu.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut