Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ajoitus on ollut EU-asioiden kannalta valitettava" – EU:n supervuosi jäi Suomessa soten jalkoihin

Suuret hallintouudistukset veivät paukkuja Suomen valmistautumiselta käynnissä olevaan EU:n supervuoteen.

EU:n seuraavaan vuosien 2021–2027 ohjelmakauteen vaikuttaminen jäi valitettavan paljon muun muassa soten ja maakuntauudistuksen varjoon, sanoo Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteysjohtaja Hannele Räikkönen

Euroopan supervuoteen kuuluvat EU-vaalitkin uhkaavat jäädä dramaattisten eduskuntavaalien rääppiäisiksi.

– Ajoitus on ollut EU-asioiden kannalta valitettava, summaa Räikkönen.

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävää Tampereen ja Pirkanmaan Brysselissä sijaitsevaa EU-toimistoa vetävä Räikkönen on virkansa puolesta Tampereen linkki Eurooppaan.

EU-toimiston päätehtävä on Tampereen kaupungin, kaupunkiseudun ja Pirkanmaan maakunnan elinvoiman, vetovoimaisuuden ja kilpailukyvyn edistäminen.

– Viimeisen kolmen vuoden aikana edunvalvonta-asioiden ylivoimainen ykkönen on ollut päärata. Tämä työ jatkuu, vaikka pääradan saaminen ydinverkkokäytävään oli merkittävä osavoitto.

Tampereen EU-toimisto perustettiin vuonna 1999. Tällä vuosikymmenellä Pirkanmaan liiton suojissa toiminta on laajentunut maakunnalliseksi. Räikkönen on vetänyt toimistoa vuodesta 2007.

– Tänä aikana työ on muuttunut strategisemmaksi. Esimerkiksi työn pohjana olevat edunvalvontakärjet on mietitty tarkemmin.

EU-toimiston arkeen kuuluu myös maakunnan toimijoiden avustaminen EU-hankkeiden valmistelussa.

– Pirkanmaan pitää olla Brysselissä läsnä olla koko ajan. Asioita siellä ei hoideta vain yksittäisillä toimilla.

Toimiston tehtäviin kuuluu myös Pirkanmaan toimijoiden EU-tietouden parantaminen. Tässä hengessä myös toimiston 20-vuotispäivää juhlitaan torstaina Vapriikissa pidettävällä EU-vaalipaneelilla.

Brysselissä jo 25 vuotta asunut Räikkönen näkee, että EU:lla on edelleenkin tärkeä tehtävä. Suuriin globaaleihin ongelmiin pitää hakea vastauksia eurooppalaiselta arvopohjalta.

– Jäsenmaiden itsekäs ja lyhytnäköinen sulle–mulle-ajattelu ärsyttää. Isoihin asioihin on haettava vastauksia yhdessä.

Eurooppa-päivää vietetään huomenna torstaina.