Tampere haki lupaa Hiedanrannan vesistötäyttöön – ELY-keskukselta tyrmäys: "Vaikutuksia tarkasteltava huolellisesti"

Joonas Alanne

Tampereen kaupunki on hakenut vesilain mukaista lupaa koskien Hiedanrannan vesistötäyttöä. Pirkanmaan ELY-keskus esittää lausunnossaan joitain muutoksia ja täsmennystarpeita Hiedanrannan vesistötäytön vesilupahakemukseen.

ELY-keskus toteaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle antamassaan lausunnossa, että luvan myöntämisen edellytyksiä harkittaessa tulee hanketta tarkastella huolellisesti sekä rakentamisaikaisten että pitkäaikaisten käytönaikaisten vaikutusten kannalta.

Pirkanmaan ELY-keskuksen näkemyksen mukaan hanke muuttaa toteutuessaan laajasti ja pysyvästi maa- ja vesialueiden suhteita. Lisäksi se sijoittuu tärkeän Epilänharju-Villilän pohjavesimuodostuman ja siihen vaikuttavan rantaimeytymisalueen välittömään läheisyyteen.

ELY-keskus katsoo, että uudessa lupahakemuksessa esitetyn perusteella on oletettavaa, että vesistötäytön ja rannan väliin jäävä kanava ei luontaisesti säily tarkoitetun kaltaisena muun muassa heikkenevän vedenvaihtumisen, lisääntyvän sedimentaation ja mahdollisen umpeenkasvutaipumuksen vuoksi.

Lisäksi hankkeesta aiheutuvien kunnossapitoruoppausten massamäärät voivat ylittää vesilain asettaman lupatarpeen kynnyksen. ELY:n mielestä hankkeen kunnossapitoruoppaukset tulisikin käsitellä jo tässä lupahakemuksessa.

Tampereen kaupunki hakee hankkeelle myös valmistelulupaa, jonka avulla toimenpiteet voitaisiin aloittaa jo ennen kuin varsinainen lupa on saanut lainvoiman. ELY-keskus katsoo, että vesialueelle sijoitettava kiviainesmäärä olisi kuitenkin liian suuri, että ne täyttäisivät vesilain ehdot, joiden mukaan valmistelutöiltä edellytetään haitattomuutta ja ennallistettavuutta.

ELY:n laskelmien mukaan vesistössä valmistelutöiden aikana liikuteltavien massojen kokonaismäärä vastaa yli 40 prosenttia hankkeen kokonaismäärästä.

Tampereen kaupunki on hakenut aiemmin täyttölupaa Vaitinaron vesistötäyttöön samalle vesialueelle kuin nyt haettava Hiedanrannan vesistötäyttö. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt täytölle vesilain mukaisen luvan. Pirkanmaan ELY-keskus on valittanut lupapäätöksestä. Asian käsittely on kesken Vaasan hallinto-oikeudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 5. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 6. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen jääneitä on noin joka kolmannessa kunnassa
 7. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 8. Tulli on takavarikoinut kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, varoittaa vaarasta – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 9. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 10. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 11. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 12. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 13. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 14. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 15. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 3. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 4. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 7. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 8. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 9. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 10. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 11. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 12. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 15. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.