Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt mietitään tosissaan: Kiinnostaako EU enää ketään?

39,1 prosenttia. Siinä on äänestysaktiivisuus, jota lähdetään parantamaan toukokuun viimeisenä viikonvaihteena. Silloin sunnuntaina selviää, ketkä valitaan edustamaan Suomea europarlamenttiin seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Sitten on muitakin haasteita. Eduskunta on saatu hädin tuskin valituksi, kun jo uusia vaaleja puskee päälle. Noin kuukaudessa pitäisi vakuuttaa kansalaiset siitä, että EU-vaaleissa totisesti kannattaisi äänestää.

Kaupunkilehti Tamperelaisen ja Ylen torstaina Vapriikissa järjestämän paneelikeskustelun perusteella hätää ei ainakaan pitäisi olla. Yli sata henkilöä vetävä auditorio oli ääriään myöten täynnä.

Siitäkin huolimatta julkisuus ei vaikuta olevan eurovaalien puolella. Paljon on puhuttu esimerkiksi kaksoisehdokkuuksista: muun muassa tamperelainen kansanedustaja Veikko Vallin (ps.) sanoi Kaupunkilehti Tamperelaisen haastattelussa valitsevansa eduskunnan, mikäli tulisi valituksi europarlamenttiin.

Istuvia kansanedustajia on eurovaaleissa ehdolla yhteensä 14: Perussuomalaisten lisäksi Kristillisdemokraateista, Vasemmistoliitosta ja Vihreistä. Tampereelta Vihreä kaksoisehdokas on eduskunnan kuopus Iiris Suomela Nämä ratkaisut ovat herättäneet julkisuudessa voimakasta keskustelua.

Vasemmistoliitto on saanut puolestaan kritiikkiä Merja Kyllösen asettumisesta eurovaaliehdokkaaksi.

– Järjestelmä mahdollistaa tuplaehdokkuuden, ja siinä on ongelmansa. Kyllösen osalta ymmärrän, miksi hän päätyi omaan ratkaisuunsa, siellä oli niin vahvoja henkilökohtaisia syitä taustalla, sanoo Vasemmistoliiton tamperelainen eurovaaliehdokas Sinikka Torkkola

Äänestäjälle on saattanut keskustelupalstojen ja erilaisten epävirallisten keskustelujen perusteella herätä vankka mielikuva siitä, että puolueet ovat kahmineet eurolistoilleen varmoja nimiä puhtaasti ääniä kerätäkseen.

– Kaksoisehdokkuudet ovat ongelma. Ongelmallisuus korostuu entisestään, kun vaalit ovat näin lähekkäin. Äänestäjät toki viime kädessä päättävät sen, onko se haitallista vai ei. Toki vaikka eurovaalien äänestysaktiivisuus onkin yleensä niin matala, ne ehdokkaat joilla on kannatusta menevät kyllä läpi, sanoo SDP:n tamperelainen eurovaaliehdokas Kaisa Penny

Penny ja vieressä seisova kansallisen politiikan konkari Kimmo Sasi (kok.) kuitenkin uskovat, että suomalaiset ovat kiinnostuneita eurovaaleista. Tai ainakin syitä löytyisi siihen, miksi pitäisi olla.

Työllisyys, työvoimapolitiikka, sisämarkkinat ja populismi ovat asioita, jotka määrittelevät myös kansanosan poliittista ilmatilaa.

– Keskeisiä teemojani on muun muassa maanosan sisämarkkinoiden vahvistaminen. Lisäksi olen vapaan liikkuvuuden kannattaja. Tosin on niinkin, että mikäli ihminen on laittomasti maassa, hänellä ei ole oikeutta työntekoon, Sasi jatkaa.

Ja ilmastonmuutos herättää keskustelua myös eurooppalaisella tasolla.

– Vasemmistoliitolle se on erittäin iso teema. Populismin kylkeen voi liittää myös sananvapauskysymyksen, joka sekin on herättänyt maanosan tasolla valtavasti keskustelua, jatkaa Sinikka Torkkola.

Ehdokkaat ovat lähdössä kuitenkin innolla Eurooppaan nimenomaan suomalaisina poliitikkoina. He kehuvat kotimaisten tekijöiden yhteistyökykyä ja käytöstapoja.

– Suomalainen politiikka on valtavan sivistynyttä, kehuu Kaisa Penny kollegoitaan.

– Kun henkilökemiat kohtaavat, sitä se on, komppaa Kimmo Sasi.