Nyt mietitään tosissaan: Kiinnostaako EU enää ketään?

Pekka Ruissalo

39,1 prosenttia. Siinä on äänestysaktiivisuus, jota lähdetään parantamaan toukokuun viimeisenä viikonvaihteena. Silloin sunnuntaina selviää, ketkä valitaan edustamaan Suomea europarlamenttiin seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Sitten on muitakin haasteita. Eduskunta on saatu hädin tuskin valituksi, kun jo uusia vaaleja puskee päälle. Noin kuukaudessa pitäisi vakuuttaa kansalaiset siitä, että EU-vaaleissa totisesti kannattaisi äänestää.

Kaupunkilehti Tamperelaisen ja Ylen torstaina Vapriikissa järjestämän paneelikeskustelun perusteella hätää ei ainakaan pitäisi olla. Yli sata henkilöä vetävä auditorio oli ääriään myöten täynnä.

Siitäkin huolimatta julkisuus ei vaikuta olevan eurovaalien puolella. Paljon on puhuttu esimerkiksi kaksoisehdokkuuksista: muun muassa tamperelainen kansanedustaja Veikko Vallin (ps.) sanoi Kaupunkilehti Tamperelaisen haastattelussa valitsevansa eduskunnan, mikäli tulisi valituksi europarlamenttiin.

Istuvia kansanedustajia on eurovaaleissa ehdolla yhteensä 14: Perussuomalaisten lisäksi Kristillisdemokraateista, Vasemmistoliitosta ja Vihreistä. Tampereelta Vihreä kaksoisehdokas on eduskunnan kuopus Iiris Suomela Nämä ratkaisut ovat herättäneet julkisuudessa voimakasta keskustelua.

Vasemmistoliitto on saanut puolestaan kritiikkiä Merja Kyllösen asettumisesta eurovaaliehdokkaaksi.

– Järjestelmä mahdollistaa tuplaehdokkuuden, ja siinä on ongelmansa. Kyllösen osalta ymmärrän, miksi hän päätyi omaan ratkaisuunsa, siellä oli niin vahvoja henkilökohtaisia syitä taustalla, sanoo Vasemmistoliiton tamperelainen eurovaaliehdokas Sinikka Torkkola

Äänestäjälle on saattanut keskustelupalstojen ja erilaisten epävirallisten keskustelujen perusteella herätä vankka mielikuva siitä, että puolueet ovat kahmineet eurolistoilleen varmoja nimiä puhtaasti ääniä kerätäkseen.

– Kaksoisehdokkuudet ovat ongelma. Ongelmallisuus korostuu entisestään, kun vaalit ovat näin lähekkäin. Äänestäjät toki viime kädessä päättävät sen, onko se haitallista vai ei. Toki vaikka eurovaalien äänestysaktiivisuus onkin yleensä niin matala, ne ehdokkaat joilla on kannatusta menevät kyllä läpi, sanoo SDP:n tamperelainen eurovaaliehdokas Kaisa Penny

Penny ja vieressä seisova kansallisen politiikan konkari Kimmo Sasi (kok.) kuitenkin uskovat, että suomalaiset ovat kiinnostuneita eurovaaleista. Tai ainakin syitä löytyisi siihen, miksi pitäisi olla.

Työllisyys, työvoimapolitiikka, sisämarkkinat ja populismi ovat asioita, jotka määrittelevät myös kansanosan poliittista ilmatilaa.

– Keskeisiä teemojani on muun muassa maanosan sisämarkkinoiden vahvistaminen. Lisäksi olen vapaan liikkuvuuden kannattaja. Tosin on niinkin, että mikäli ihminen on laittomasti maassa, hänellä ei ole oikeutta työntekoon, Sasi jatkaa.

Ja ilmastonmuutos herättää keskustelua myös eurooppalaisella tasolla.

– Vasemmistoliitolle se on erittäin iso teema. Populismin kylkeen voi liittää myös sananvapauskysymyksen, joka sekin on herättänyt maanosan tasolla valtavasti keskustelua, jatkaa Sinikka Torkkola.

Ehdokkaat ovat lähdössä kuitenkin innolla Eurooppaan nimenomaan suomalaisina poliitikkoina. He kehuvat kotimaisten tekijöiden yhteistyökykyä ja käytöstapoja.

– Suomalainen politiikka on valtavan sivistynyttä, kehuu Kaisa Penny kollegoitaan.

– Kun henkilökemiat kohtaavat, sitä se on, komppaa Kimmo Sasi.

Näin ajatellaan piirijärjestöissä

En pidä hyvänä, että ollaan ehdolla ja ilmoitetaan, että ei oteta paikkaa vastaan. Puolueet kuitenkin tarvitsevat nimekkäitä ehdokkaita listoille. (Perttu Jussila, Pirkanmaan Vihreät, pj)

Voi olla että ilmassa on vähän vaaliväsymystä, ja se näkyy äänestysprosentissa. Toivon tietenkin, että prosentti nousisi. (Leena Kostiainen, Pirkanmaan Kokoomus, pj)

Pienellä puolueella on täysin luonnollista, että mukana on myös kansanedustajia. (Sirpa Pursiainen, Pirkanmaan KD, pj)

Äänestysprosentti saisi olla vaikka yli 50. Kansallismieltä kaivataan myös Euroopassa. (Harri Vuorenpää, Pirkanmaan PS, pj)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 2. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 3. Terassilaajennuksia kaduille ja puistoihin, penkkejä ja pöytiä... – Näin Tampere vauhdittaa ravintolakesää 2020
 4. Nuori mies pakeni Tampereella poliiseja ja aiheutti lukuisia vaaratilanteita liikenteessä – Kaikki päättyi näyttävään kiinniottoon Hervannassa
 5. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 6. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 7. Noutoruoka on Tampereella otettu omaksi, parasta take awayta äänestänyt jo yli 5000 – Tässä Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 top 10 juuri nyt
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 10. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 11. Suomen Paras Luomuhevi -kisan voitto Tampereelle: "Jo kymmeniä vuosia tehty luomuvalikoiman eteen paljon töitä"
 12. Tampereen kirjastot avautuvat 1. kesäkuuta – Palveluihin tulee pieniä muutoksia
 13. Ajoneuvoliikenne Hakametsän jäähallin parkkipaikalle estetään perjantaista alkaen – Syynä nuorison häiritsevät kokoontumiset
 14. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 15. Tampereen Vihreät nimesi neljäkymmentä kuntavaaliehdokasta – "Ehdokastilanteemme on erinomainen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.