Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio: Johannan ja Rikun parisuhdekomedia iskee aivan suoraan nauruhermoon

Stand up on lyhyessä ajassa saanut suuren suosion. Alan edelläkävijä Riku Suokas esitti sitä jo vuonna 1992, perusti Club Act!onin ja Tomaatteja!Tomaatteja! -festivaalin, jota myös johti. Sittemmin Stand up-esitykset ovat löytäneet tiensä teattereihin ja klubeihin.

Riku Suokas muistetaan kaikkien aikojen nuorimpana, 25-vuotiaan teatterinjohtajana Hämeenlinnassa. Helsingin kaupunginteatterin apulaisjohtajuuden jälkeen hän palasi kotikaupunkiinsa ja johti Tampereen Työväen Teatteria apulaisjohtajana pari vuotta ja johtajana vuodet 2006–2013.

Suokas on myös lahjakas kirjoittaja: Heikki Syrjän kanssa yhdessä kirjoitettu Vuonna 85 oli vuosien kestohitti TTT:ssa, samoin Mauno Peppone. Riku Suokkaan esittämä Luolamies on hurmannut katsojia toistakymmentä vuotta.

Suokkaan, Syrjän ja Johanna Tohnin käsikirjoittama Mars vs. Venus on vetänyt jo puolitoista vuotta täysiä katsomoita eikä loppua näy.

Kolmisen vuotta sitten Riku Suokas, 47, ja Stand up-koomikko Johanna Tohni, 41, muuttivat avoliittoon.

Tohnilla on kaksi lasta; 11-vuotias poika ja 14-vuotias tyttö, Suokas on elänyt lapsettomana. Uusperheeseen sopeutuminen ja Suokkaan muutto keskustasta Holvastiin tarjoaa keittoon herkullisia aineksia. Arkielämä tuo eteen muitakin eroavaisuuksia: vaikka Suokas on mies, käy ilmi, että hän ei osaa korjata autoja. Sen sijaan hän paljastuu taitavaksi sisustajaksi. Kun hän kysyy avovaimolta huonekalukaupassa sopisiko tämä piironki eteisen tapettiin, vaimo hämmästyy – hänellä ei ole aavistustakaan tapetin väristä.

Golfata ja sukeltaa mies toki osaa, mutta kokee joskus itsensä miehenä riittämättömäksi.

Esitys alkaa kuin kaksintaistelu: lavalla on sinisellä ja punaisella valaistu tuoli ja kumpikin astuu esille vuorotellen kun kello pirisee. Suokas esittelee itsensä yleisölle: on kuin Urho Kekkonen ja Timo Jutila olisivat saaneet lapsen.

Yleisön hän vetää mukaan kysymällä onko kukaan kärsinyt unettomuudesta.

Eturivissä istunut nolostuu, kun joutuu silmätikuksi, myöhemmin pariskunta Vesilahdelta ottaa jutuista kaiken hauskan irti.

Parisuhdekiemuroista kun puhutaan, mukana on tietysti myös seksielämää, jota käsitellään aika reippaasti.

Taitavat koomikot vetävät illan vauhdikkaasti. Erätauon jälkeen kaksintaistelu jatkuu entistä reippaampana, mutta pelaajien kesken taitaa tulla tasapeli.

Koska esitys on ravintolateatterissa, jossa on anniskelua, sitä ei suositella alle 18 -vuotiaille.