Pispalan suojelukaavan eteneminen tyssäsi taas samaan tonttiin

Tukkitie sijaitsi aikanaan Pispalassa. Tukkitie on säilynyt näihin päiviin asti muuta Pispalaan avarampana. Tampereen kaupunki

Marjo Rämö

Pispalan II vaiheen suojelukaavan eteneminen tyssäsi jälleen. Yhdyskuntalautakunta ei hyväksy edelleenkään kaavoittajan esitystä, jossa niin sanottu punainen tukkitie suojellaan koko sen leveydeltä. Tukkitie kulkee Ala-Pispalassa useiden omakotitonttien läpi.

Lautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) ehdotti, että kaava palautetaan jo toistamiseen valmisteltavaksi. Häntä kannattivat Ilpo Sirniö (sd.), Reeta Ahonen (kok.), Matti Järvinen (kesk.), Matti Höyssä (kok), Ulla Kampman (sd.) ja Hanna Kallio-Kokko He voittivat äänestyksen äänin 7–6.

Kaavoittajan ehdotusta kannattivat Sonja Harmaala (vihr.), Jouni Sirén (vas.), Amu Urhonen (vihr.), Natalia Rincón (vihr.), Ossi Aho (ps.) ja Joanna Leino (sd.).

Lautakunnan kokous pidettiin tiistaina.

Ongelma kilpistyy yhteen tonttiin, joka sijaitsee tukkitien lävistämässä korttelissa. Tontille halutaan rakentaa muusta korttelista poiketen kaksi isoa omakotitaloa. Lautakunnan enemmistö on sitä mieltä, että tällainen mahdollisuus on suotava, vaikka se sotiikin suojeluhenkeä vastaan.

Tukkitien suojeluesitys perustuu Museovirastoa edustavan Pirkanmaan maakuntamuseon tekemään selvitykseen. Pispalassa on tähän asti suhtauduttu myötämielisesti tukkitien suojeluun, ja myös kiistellyn korttelin maaomistajat yhtä lukuun ottamatta ovat vedonnet lautakuntaan, jotta alueen puutarhamainen luonne säilytetään myös tulevaisuudessa.

Pispala on luokiteltu Suomessa RKY-alueeksi eli valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Pispalan suojelukaavaa laaditaan Tampereella ympäristöministeriön kehotuksesta.

Yhteen tonttiin kilpistyvällä riidalla on myös isompaa merkitystä, sillä koko kaava-alue on rakennuskiellossa. Rakennuskielto koskee satoja kiinteistöjä. Rakennuskielto kestää niin pitkään, että kaava saadaan tehtyä.

Jos lautakunta olisi päätynyt tiistain kokouksessa kaavoittajan kannalle, suojelukaava olisi tullut julkisesti nähtäville ja siitä olisi voinut antaa muistutuksia. Sen sijaan kaava palaakin taas lähtöruutuun.

Pispalan kaavasta vastaava projektiarkkitehti Minna Kiviluoto ei vielä tiedä, mitä kaavan kanssa seuraavaksi tehdään.

– Päätöksestä on kulunut niin vähän aikaa, ettemme ole vielä ehtineet käsitellä asiaa, hän kommentoi tuoreeltaan.

Hän itse toivoi sitä, että pitkään valmistelu kaava olisi jo edennyt seuraavaan vaiheeseen.

– Nythän ei siis vielä olisi päätetty kaavasta lopullisesti, vaan sen päätöksen tekee aikanaan kaupunginvaltuusto.

Pispalan asemakaava uudistetaan kolmessa osassa.

Ensimmäinen osa on jo saatu valmiiksi, ja nyt on meneillään toinen vaihe. Toisen vaiheen kaava-alue sijaitsee Ylä- ja Ala-Pispalan kaupunginosien alueella.

Asemakaavan laatimisen tavoitteena on Pispalan valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön kulttuurihistoriallisten arvojen säilyttäminen ja alueen hallittu kehittyminen.

Tavoitteena on turvata vielä jäljellä olevan, historiallisesti merkittäväksi arvotetun rakennuskannan ja arvoaluekokonaisuuksien säilyminen sekä mahdollistaa täydennysrakentamisen sovittaminen alueen miljööseen lisäarvoa tuottavalla tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 2. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 3. Terassilaajennuksia kaduille ja puistoihin, penkkejä ja pöytiä... – Näin Tampere vauhdittaa ravintolakesää 2020
 4. Nuori mies pakeni Tampereella poliiseja ja aiheutti lukuisia vaaratilanteita liikenteessä – Kaikki päättyi näyttävään kiinniottoon Hervannassa
 5. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 6. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 7. Noutoruoka on Tampereella otettu omaksi, parasta take awayta äänestänyt jo yli 5000 – Tässä Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 top 10 juuri nyt
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 10. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 11. Suomen Paras Luomuhevi -kisan voitto Tampereelle: "Jo kymmeniä vuosia tehty luomuvalikoiman eteen paljon töitä"
 12. Tampereen kirjastot avautuvat 1. kesäkuuta – Palveluihin tulee pieniä muutoksia
 13. Ajoneuvoliikenne Hakametsän jäähallin parkkipaikalle estetään perjantaista alkaen – Syynä nuorison häiritsevät kokoontumiset
 14. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 15. Tampereen Vihreät nimesi neljäkymmentä kuntavaaliehdokasta – "Ehdokastilanteemme on erinomainen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.