Ahlmanin lehmät pääsevät lauantaina laitumelle yleisön edessä – Muista, että tapahtuma on autoton!

Marjo Rämö

Pian nähdään taas lehmien villi ryntäys laitumelle.

– Ne ovat nuuhkineet parin viikon ajan ruohon tuoksua. Kun lehmät ohjataan laitumen porttien suuntaan, ne tietävät kyllä, mihin silloin mennään, Ahlmanin maatilamestari Harri Ala-Kapee kertoo.

Lehmät ovat ulkoilleet läpi talven ulkotarhassa. Nuorison ulkoiluvuoro on ollut aamupäivällä ja lypsylehmien iltapäivällä.

– Mutta mikään ei tietenkään voita tuoretta ruohoa. Siksi ne ovat niin innoissaan, kun laitumellelaskun hetki koittaa.

Lauantaina laitumelle kirmaa Ahlmanin 42 lehmästä 39.

– Muutama lehmä on menossa umpeen eli ne eivät pääse vielä laitumelle.

Ahlmanin kaikki lehmät ovat suomenkarjaa. Lehmistä kaksi on pohjoissuomen karjaa ja yhdeksän itäsuomenkarjaa. Loput ovat länsisuomenkarjaa. Ala-Kapee kertoo nyrkkisäännön, miten ne erottaa toisistaan:

– Itäsuomenkarja on ruskeavalkoista ja pohjoissuomenkarja mustavalkoista. Länsisuomenkarjan tunnistaa kokoruskeasta väristä; päässä voi olla vähän valkoista, mutta muuten ne ovat ruskeita.

Ahlmanilla on ollut vuosien mittaan muitakin tuotantoeläimiä kuin lehmiä, mutta niistä on vähitellen luovuttu. Siat lähtivät jo kauan sitten, viimeisimpänä luovuttiin lampaista, vuohista ja kanoista.

Lehmistä yli satavuotias koulu pitää kynsin hampain kiinni.

– Täällä on ollut lehmiä ihan alusta asti. Lehmät ovat meille kaikella tapaa tärkeitä niin imagollisesti kuin opetuksen kannalta.

Ahlman toimii myös tärkeänä geenipankkina länsisuomenkarjalle. Joka vuosi Ahlmanilla otetaan talteen hedelmöitettyjä alkioita, joita säilytetään typessä.

– Jos rotu jostain syystä häviää, se voidaan palauttaa puhtaana takaisin.

Ahlmanin lehmien maitoa menee tällä hetkellä pariin paikkaan. Valio käyttää maidosta noin 150 000 litraa vuodessa ja vantaalainen Suomen jäätelö 20 000 litraa.

– Meidän oma meijerimme jalostaa maitoa noin 80 000 litraa vuodessa. Maidosta tehdään muun muassa jugurtteja ja juustoa. Tuotteista tunnetuin ja arvostetuin taitaa olla sinihomejuusto, Ala-Kapee kertoo.

Ahlmanin lehmiä nähdään kesällä myös muualla kuin koulun omalla tilalla.

Pari lehmää kuljetetaan toukokuun lopussa Tammerkoski-laivan kannella Viikinsaareen. Rukkamäenpuistossa Peltolammilla laiduntaa kesällä kolme tai neljä Ahlmanin hiehoa. Lehmiä viedään myös Sahalahdelle ja Teiskoon laiduntamaan muutamaa perinnebiotooppia.

Koko perheen tapahtuma

Lehmien laitumellelasku ja toripäivä lauantaina 18. toukokuuta kello 10–14 Ahlmanilla. Laitumellelasku tapahtuu kello 11.

Tapahtuma on lasten turvallisuuden takia autoton eli autolla ajo Hallilantieltä Ahlmanin mäelle on estetty tapahtuman aikana.

Tapahtumassa on paikalla torimyyjiä, ja tarjolla on muun muassa Ravintola Annan POP-UP Menu. Ahlmanin Tilapuoti on avoinna tilaisuuden ajan.

Viime vuonna tapahtumassa vieraili noin3 000 henkeä. Paikalle odotetaan tänäkin vuonna runsaasti väkeä, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Ahlman löytyy osoitteesta Hallilantie 24.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 2. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 3. Terassilaajennuksia kaduille ja puistoihin, penkkejä ja pöytiä... – Näin Tampere vauhdittaa ravintolakesää 2020
 4. Nuori mies pakeni Tampereella poliiseja ja aiheutti lukuisia vaaratilanteita liikenteessä – Kaikki päättyi näyttävään kiinniottoon Hervannassa
 5. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 6. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 7. Noutoruoka on Tampereella otettu omaksi, parasta take awayta äänestänyt jo yli 5000 – Tässä Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 top 10 juuri nyt
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 10. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 11. Suomen Paras Luomuhevi -kisan voitto Tampereelle: "Jo kymmeniä vuosia tehty luomuvalikoiman eteen paljon töitä"
 12. Ajoneuvoliikenne Hakametsän jäähallin parkkipaikalle estetään perjantaista alkaen – Syynä nuorison häiritsevät kokoontumiset
 13. Tampereen kirjastot avautuvat 1. kesäkuuta – Palveluihin tulee pieniä muutoksia
 14. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 15. Tampereen Vihreät nimesi neljäkymmentä kuntavaaliehdokasta – "Ehdokastilanteemme on erinomainen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.