Musiikkiklubi G Livelab aikoo uudistaa keikkaelämykset Tampereella – "Yli satavuotias kansallismaisemassa sijaitseva rakennus, jonka käyttötarkoitus muuttuu täysin"

Joonas Alanne

G Livelab Tampere avataan elokuussa Frenckellin pannuhuoneeseen. Kauniissa koskimaisemassa sijaitsevat puitteet näyttävät vielä karuilta. Työmaalla painetaan pitkää päivää, jotta kaikki saadaan valmiiksi ajoissa.

Uusi musiikkiklubi kertoo satsaavansa elävän musiikin kokonaiselämykseen. Painotukseen on vaikuttanut se, että tulevaa klubia hallinnoivan Livelaboratorio Oy:n omistaa musiikin ammattilaisten etujärjestö Suomen Muusikkojen liitto.

– Muusikkojen liitolla yleishyödyllisenä toimijana on paremmat edellytykset tehdä tällaista tutkimustyötä klubiakustiikan parissa kuin yksityisillä toimijoilla. Tietenkin mekin pyöritämme tätä liiketoiminnallisilla edellytyksillä mutta taustalla on yleishyödyllinen toimija, jonka tavoitteena on viedä musiikkialaa eteenpäin, kertoo toimitusjohtaja Annamaija Saarela

Tilojen akustiikan suunnittelusta vastaa Akukon Oy.

– Ideana on päivittää tai viedä tulevaisuuteen klubikonseptia. Siinä mennään äänenlaatu ja ääni edellä. Akustiikkasuunnittelusta puhuttaessa puhutaan yleensä konserttitaloista, jotka on rakennettu klassisen musiikin tarkoituksiin, eikä niinkään klubeista. Se johtuu pitkälti julkisesta rahoituksesta.

Frenckellin vanha pannuhuone tarjoaa siis tulevaisuudessa puitteet erilaisille artisteille ja yhtyeille. Rakennus toimi useita kymmeniä vuosia kirjaston lukusalina. Kun lukusali siirrettiin pääkirjasto Metsoon, kaupunki järjesti syksyllä 2016 ideakilpailun siitä, millaista toimintaa tiloissa voisi järjestää.

Tässä vaiheessa Annamaija Saarela astui mukaan kuvioihin. Helsingin G Livelab oli juuri auennut. Saarela otti yhteyttä Muusikkojen liittoon ja kysyi, olisiko heillä kiinnostusta laajentaa konseptia Helsingin ulkopuolelle. Myös Tampereen kaupunki piti ideasta ja valitsi sen ehdotusten joukosta toteutukseen.

– Siinä mentiin puhtaasti tila edellä. Muusikkojen liitto ei etsinyt Tampereelta sopivaa tilaa vaan tämä tila kutsui heitä, luonnehtii Saarela.

Historialliseen ja suojeltuun rakennukseen valmistuva Tampereen G Livelab eroaa siis jo tilojensa puolesta Helsingin sisarestaan, joka sijaitsee vanhassa liikehuoneistossa Yrjönkadulla. Ydinidea on kuitenkin sama.

– Siellä on virtuaali-, sisustus- ja akustiikkaratkaisuilla tehty siitä tilasta hyvä. Tarkoituksena on ottaa klubikokemus ja lisätä siihen hifiä.

Kaupungin ideakilpailun voittaja julkistettiin alkuvuodesta 2017 ja siitä lähtien G Livelabin valmistumista on odotettu.

Saarelan mukaan alkuperäisen avajaistavoitteen mukaan toiminnan pitäisi olla jo kovasti käynnissä, mutta historiallisiin tiloihin liittyvät haasteet muuttivat suunnitelmia.

– Meillä on yli satavuotias kansallismaisemassa sijaitseva rakennus, jonka käyttötarkoitus muuttuu täysin. Näistä muodostunut kokonaisuus on vaikuttanut siihen, että suunnittelua on pitänyt tehdä todella huolellisesti.

– Muutostöiden suunnittelu ja lupaprosessit ovat vieneet aikaa, mutta sellainen hyvä vire on ollut koko ajan ilmassa. Viime viikolla kun ohjelma julkistettiin, se sai todella innostuneen vastaanoton. Vaikka Tampereella on todella paljon musiikkitarjontaa, paljon hyviä klubeja ja Tampere-talo, niin meillä on kuitenkin uudenlainen konsepti ja erilainen ympäristö, johon löytyy varmasti yleisöä.

Tällainen keikkapaikka on G Livelab

Uusi musiikkiklubi avataan Tampereen keskustaan 17.8. Vastaavalla konseptilla toimiva ensimmäinen G Livelab -klubi avattiin Helsingissä kolme vuotta sitten.

G Livelab Tamperetta hallinnoi Livelaboratorio Tampere Oy, jonka omistaa Suomen Muusikkojen liitto.

Syksyn ohjelmistosta löytyy lukuisia artisteja ja genrejä, kuten jazzia ja tangoa sekä räppiä ja hip hoppia.

Mukana on niin suurelle yleisölle tuttuja nimiä, kuten Hanna Pakarinen, Jesse Kaikuranta, Mercedes Bentso ja Eino Grön, kuin myös kansainvälisesti tunnustettujakin, kuten jazzmuusikot Jason Moran ja Arild Andersen sekä pianisti Bianca Gismonti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko kesä 2020 mahdollisuus kaupunkikulttuurin muutokselle? – Anna-Kaisa Heinämäki: "Piknikit ja perheen yhteinen tekeminen on tervetullutta"
 2. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 3. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 4. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 5. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 6. Kolumni: Parempaa palvelua
 7. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 8. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 9. Lukijalta: Liikenneyhteydet kuntoon
 10. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Lielahden kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen asuunsa – suunnitelmissa penkkejä, istutuksia ja tapahtuma-alue
 13. Kuumat säät vetivät vesille Pirkanmaalla – Poliisi rokotti veneilijöitä koska pelastusliivit olivat jääneet rannalle
 14. Miten käy Tampereen jatko kulttuuripääkaupunkikilpailussa? – Asia ratkeaa juhannuksen jälkeen
 15. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 6. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 7. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 8. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 9. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
 10. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 11. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 12. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
 13. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 14. Pitkän linjan Tappara-toimitusjohtaja sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon – Mikko Leinoselle ensimmäinen eurooppalaisen seurajääkiekon johtajuuspalkinto
 15. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.