Hiivaton leipä on nyt todellinen hitti – näin onnistut sen leivonnassa

Juuren valmistumiseen menee noin kymmenen päivää.

1. Juuri ruokitaan aktiiviseksi. 2. Taikina sekoitetaan: aluksi siinä on vesi, jauhot ja juuri. 3. Suola lisätään kohotuksen alussa. Taittelut auttavat gluteeniverkon muodostumista. 4. Taikina muotoillaan kaksi kertaa, tavoitteena on tiukka pallo. 5. Kohotettua ja muotoiltua taikinaa voi säilyttää jääkaapissa. Leivät viillellään ennen paistoa. 6. Viilloilla voi määritellä esimerkiksi mihin haluaa korvan aukeavan. Mervi Pasanen

toimitus

Hapanjuurileivonta on kasvanut ilmiöksi. Moni kokee, että hiivaton leipä on helposti sulavaa ja hyvin säilyvää, mutta parasta on leivonta itse.

Kaiken ydin on toimiva juuri. Juuri on elävä mikrobien, villihiivojen ja maitohappojen sekoitus.Oman juuren voi tehdä itse. Siihen tarvitaan vettä, vehnäjauhoja ja aikaa. Juuren valmistumiseen menee kymmenisen päivää.

Mitä voi leipoa? Vaaleaa leipää, tummaa leipää, ruisleipää. Pullaa, kakkua, piparkakkuja. Näkkileipää, pannukakkua, lettuja, blinejä. Aivan kaikkea mitä hiivallakin.

Kolmen viljan leivällä on hyvä aloittaa hapanjuurileivonnan harjoittelu. Toista samaa leipää, kunnes opit prosessin. Sen jälkeen voit laajentaa kokeiluja erilaisiin jauhoihin, juuren määrään taikinassa tai vaikka erilaisiin kosteusprosentteihin.

Kolmen viljan leipä

yksi leipä

1. Sekoita kulhossa aktiivinen hapanjuuri ja haalea vesi. Lisää jauhot sekoittamalla. Jätä taikina liinalla peitettynä lämpimään paikkaan noin tunniksi.

2. Lisää taikinaan suola: ripottele suola taikinan päälle, kostuta käsi ja painele suola taikinaan. Kääntele taikinaa, kunnes se muuttuu kimmoisaksi. Jos haluat, voit siirtää taikinan toiseen kulhoon, joka on kevyesti öljytty. Voit myös taitella samassa kulhossa.

3. Venytä ja taita taikinaa neljän tunnin ajan noin puolen tunnin välein. Taikinaan muodostuu rakennetta, ja se kohoaa ilmavaksi.

4. Kumoa taikina leivinalustalle. Tee ensimmäinen muotoilu. Jauhota kädet mutta älä alustaa. Muotoile leipä kiinteäksi palloksi, yritä saada sen pinta tiukaksi. Anna taikinan levätä joitakin minuutteja - se leviää hieman. Painele se sitten neliöksi ja ala taitella sitä kulma kerrallaan palloksi tai pitkulaiseksi. Tähän on monta tapaa. Pyri saamaan leivän pintaan jännitettä.

5. Ota leipäkori, kohotuskori tai vaikka syvä kulho, aseta siihen leivinliina ja jauhota se. Nosta leipä kohotuskoriin niin, että leivän alapuoli jää näkyviin.

6. Anna kohota puolisen tuntia pöydällä ja siirrä leipä peitettynä jääkaappiin yön yli, tai kohota leipä huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi. Siihen voi mennä useampi tunti aikaa.

7. Kumoa leipä pellille tai pataan. Tee leivän pintaan viiltoja, paista 240-250 asteessa 20 minuuttia, laske lämpö 220 asteeseen ja paista vielä 15-20 minuuttia.

8. Anna leivän jäähtyä noin tunti ennen leikkaamista.

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Onko kesä 2020 mahdollisuus kaupunkikulttuurin muutokselle? – Anna-Kaisa Heinämäki: "Piknikit ja perheen yhteinen tekeminen on tervetullutta"
  2. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
  3. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
  4. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
  5. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
  6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
  7. Kolumni: Parempaa palvelua
  8. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
  9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
  10. Lukijalta: Liikenneyhteydet kuntoon
  11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
  12. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
  13. Lielahden kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen asuunsa – suunnitelmissa penkkejä, istutuksia ja tapahtuma-alue
  14. Kuumat säät vetivät vesille Pirkanmaalla – Poliisi rokotti veneilijöitä koska pelastusliivit olivat jääneet rannalle
  15. Miten käy Tampereen jatko kulttuuripääkaupunkikilpailussa? – Asia ratkeaa juhannuksen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
  2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
  3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
  4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
  5. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
  6. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
  7. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
  8. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
  9. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
  10. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
  11. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
  12. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
  13. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
  14. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
  15. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.