Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Tampere tarvitsee tuloja palveluiden turvaamiseen

Tampereen kaupunginvaltuusto saa ensi maanantain kokouksessaan käsiteltäväkseen vuoden 2018 tilinpäätöksen. Se on karua luettavaa. Tilikauden tulos on lähes 59 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tilannetta ei helpota se, että alijäämää on tehty kohta lähes kymmenen vuotta. Vaikeaan tilanteeseen suurimpana syynä ovat liian pienet tulot. Verotulot laskivat kokonaisuudessaan edellisvuodesta 4,5 miljoonaa euroa. Kunnallisverotuotto laski jopa 9,4 miljoonaa euroa laskevasta työttömyydestä huolimatta. Tällaisella kehityksellä on hankala ylläpitää kasvavaa kaupunkia ja vastata kaupunkilaisten palvelutarpeisiin.

Tampere kasvoi viime vuonna 3 386 uudella asukkaalla. Kaupungin kasvu jatkuu tulevaisuudessakin, mikä edellyttää palveluiden kysynnän kasvua ja uusien investointien tekemistä, jotta esimerkiksi lapsille löytyy riittävästi päiväkoti- ja koulupaikkoja. Oman lisänsä tähän tuovat useiden rakennusten sisäilmaongelmat, joita joudutaan korjaamaan isolla rahalla.

Pientä toivoa talouden tilanteeseen tuovat Sipilän hallituksen määräämien kuntien valtionosuuksien indeksijäädytysten loppuminen. Jos palataan normaaliin, niin kuntien valtionosuudet vuodelle 2020 kasvavat yhteensä lähes miljardi euroa. Kuntaliiton ennakkolaskelman mukaan tämä tarkoittaisi Tampereen osalta noin 34 miljoonan euron kasvua valtionosuuksiin. Tämäkään ei poista kaikkia Tampereen talouden ongelmia ja valtionosuuksien kasvu riippuu vielä tulevasta hallitusohjelmasta

Rahalle on tarvetta, jotta muun muassa vanhuksille saadaan hoitajia, kouluihin opettajia ja terveyskeskuksiin lääkäreitä. Palvelutasosta on hankala tinkiä. Harva on varmaan sitä mieltä, että Tampereella palveluita on liikaa tai niihin pääsee liian nopeasti. Tämän vuoksi menoista tuskin voidaan leikata sellaisia summia joilla olisi todellista vaikutusta kaupungin talouteen. Palveluiden turvaamisen vuoksi Tampereella onkin varauduttava veronkorotukseen. Tutkimusten mukaan suomalaiset maksavat veroja mielellään hyvinvointipalveluiden tuottamiseksi. Kunnallisveron korottamisella saadaan talous tasapainoisemmaksi ja tamperelaisten palvelut turvattua.

Mikko Aaltonen

puheenjohtaja, Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä