Pysäköintimuutokset tulevat voimaan Tampereella ensi viikolla – Lue tästä, mikä tarkalleen muuttuu

Pysäköinnin hinnoitteluun ja pysäköintiin tulee muutoksia Tampereella 29. toukokuuta alkaen. Armi Suojanen/ESM:n arkisto

Pekka Ruissalo

Pysäköintimuutokset toteutuvat 29.5.2019. Muutokset koskevat kadunvarsipysäköinnin vyöhykkeitä ja hintoja sekä pysäköintilupien hintoja. Lisäksi otetaan uutena käyttöön yrityspysäköintilupa Z.

Yhdyskuntalautakunta päätti muutoksista tammikuussa 2018 ja sen päätös on nyt lainvoimainen. Maksujen korotusten taustalla on kaupunginvaltuuston hyväksymä talouden tasapainottamisohjelma vuodelle 2019.

Kadunvarsipysäköintiin uudet hinnat sekä niin sanottuun ykkösvyöhykkeeseen laajennus. Tampereen keskustassa kadunvarsipysäköinti on jaettu kolmeen maksuvyöhykkeeseen. Pysäköintihinnat säilyvät 1. vyöhykkeellä arkisin ennallaan, mutta sunnuntaisin otetaan käyttöön maksullinen pysäköinti klo 12–18. 2. ja 3. vyöhykkeillä pysäköintimaksut nousevat.

Pysäköintimaksu on 1. vyöhykkeellä jatkossakin 3,20 euroa tunnissa ja maksimipysäköintiaika on 2 tuntia. Sunnuntaisin maksu on puolet arkipäivän maksusta eli 1,60 euroa tunnissa.

1. vyöhyke laajenee kattamaan koko keskustan kehän sisäpuolisen alueen Nalkalaa lukuun ottamatta. Ykkösvyöhykettä rajaavat Hämeenpuisto, Satakunnankatu, Rautatienkatu, Vuolteenkatu, Ratinan rantatie, Laukonsilta ja Satamakatu.

2. vyöhykkeellä maksu nousee nykyisestä 1,60 eurosta 2,00 euroon tunnissa ja 3. vyöhykkeellä 1,00 eurosta 1,20 euroon tunnissa. 2. vyöhykkeeseen kuuluu muun muassa Finlaysonin, Tampellan, Tammelan, Ratinan ja Nalkalan alueita. 3. vyöhykkeeseen kuuluu Kaakinmaa ja osa Amuria.

Muutosten edellyttämien uusien lisäkilpien vaihtaminen aloitettiin huhtikuussa ja työtä jatketaan 27.5. Myös pysäköintiautomaateissa olevat tiedot päivitettiin suurelta osin jo huhtikuussa ja viimeisetkin päivitykset tehdään 28.5. mennessä. Muutostöistä huolimatta automaatit ja pysäköintisovellukset perivät 28.5. asti pysäköintimaksut voimassa olevien hintojen mukaisesti.

Pysäköintilupien hinnat nousevat. Tampereella on 10 aluetta, joiden asukkaat tai yrittäjät voivat hankkia pysäköintiluvan. Pysäköintiluvalla on näin ollen oikeus poiketa esimerkiksi liikennemerkillä osoitetusta pysäköintikiellosta, -rajoituksesta tai maksusta, mikäli lisäkilvellä näin on määrätty.

Asukaspysäköintiluvan kuukausimaksu nousee nykyisestä 17,98 eurosta 20 euroon ja vuosimaksu 186 eurosta 210 euroon. Yrityspysäköintiluvan vuosimaksu nousee 434 eurosta 490 euroon.

Vuoden 2019 ajan kokeillaan pysäköintitunnusten F, G, J ja K alueilla työmatkapysäköintilupaa ja vieraspysäköintilupaa. Alueen asukas voi hankkia yhden vierasluvan päivässä. Työmatkaluvan voivat hankkia kokeilualueella töissä käyvät.

Vieraspysäköintiluvan hinta on 5 €/vrk. Työmatkaluvan hinta on sama kuin joukkoliikennelipun AB-vyöhykkeen 30 vuorokauden lippu. Joukkoliikennelipun hinnat muuttuivat vuoden alussa. Työmatkalipun hinta nousee muiden korotusten yhteydessä nykyisestä 51 eurosta 53 euroon.

29. toukokuuta alkaen otetaan myös käyttöön uusi yrityspysäköintilupa Z pysäköintitunnusalueilla A-K toimiville yrityksille. Yrityspysäköintilupa Z mahdollistaa pysäköinnin kaikilla pysäköintitunnusalueilla A−K. Lisäksi aivan ydinkeskustaan on liikennemerkein merkitty kadunvarsipysäköintiruutuja, joissa pysäköinti on sallittu tunnuksella Z.

Luvan ehdot ovat pysäköintimahdollisuuden laajuutta lukuun ottamatta muuten samat kuin tavallisessa yrityspysäköintiluvassa. Yrityspysäköintilupa Z on tarkoitettu erityisesti sellaisille yrityksille, joiden toiminta edellyttää pysäköimistä eri puolilla keskustaa.

Laajalla pysäköintioikeudella helpotetaan pysäköintiä työpäivän aikana ja vähennetään pysäköinnin maksamiseen, maksujen laskutukseen ja kirjanpitoon kuluvaa työtä.

Yrityspysäköintiluvan Z hinta on 1 000 €/vuosi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Perjantaina on Tampereen Telakalla tiedossa kuuma ilta Billymiehen hengessä – "Hän oli hyvä biisintekijä ja kekseliäs sanoittaja"
 2. Hämeenpuiston suojatien liikennevalot sammuvat maanantaihin asti
 3. Myös Nysse täydentää turvallisuusohjeitaan – Busseissa suositellaan maskin käyttöä, oltava päässä ennen autoon nousua
 4. Ratinan Ruotsi-ottelun kohtalosta päätetään viikolla 34 – Tampereen kaupunki ja Tampereen Pyrintö laativat suunnitelman siitä, miten tapahtuma järjestetään kunnialla ja turvallisesti
 5. Tee hyviä juttuja, joihin on varaa, sanoo neuvoo eläköityvä Reino Bragge seuraajaansa
 6. Henkilöauton kuljettaja kaahaili törkeää ylinopeutta Lempäälässä
 7. Kuljettaja hurjasteli henkilöautolla Kaukajärvellä ja Leinolassa ilman ajokorttia – peruutti pysäköityyn autoon ja ajoi ylinopeutta taajama-alueella
 8. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 9. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 10. Mitä on tapahtunut Lempäälän Sirvalahdentiellä? – "Ei koidu vaaraa sivullisille"
 11. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 12. Näsijärvellä harjoitellaan hätärakettien käyttöä
 13. Tampere otti ennätyksen nimiinsä – Suomen suurin virtuaalikonferenssi tavoittanut yli tuhat ihmistä
 14. Siivikkalaan menijät kiertotielle – Pohtolankatu kiinni maanantaista syyskuun loppuun
 15. Miika Juntusen tarina Kokkolassa loppui yhdessä viikossa – Seura purki jalkapallopersoonan valmentajasopimuksen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Myös Nysse täydentää turvallisuusohjeitaan – Busseissa suositellaan maskin käyttöä, oltava päässä ennen autoon nousua
 2. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 3. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 4. "Järjestyksenvalvojat joutuvat menemään rauhoittelemaan kuuluttajaa..." – Mitä oikein tapahtui tiistai-iltana Valkeakosken Apian kentällä?
 5. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 6. Mitä on tapahtunut Lempäälän Sirvalahdentiellä? – "Ei koidu vaaraa sivullisille"
 7. Paasikiventien siirto, uusi kevyen liikenteen silta ja 6633 metriä raitiotietä – ratikan kakkosvaiheen suunnitelmia voi nyt kommentoida
 8. Sinun työpäiväsi ei varmasti näytä juuri nyt aivan tällaiselta: Sisä-Suomen poliisi esittelee huumekoira Ramin – "Koulutettu etsimään huumeita, ampuma-aseita ja rahaa" – Katso kuva
 9. Popeda esiintyi Seinäjoen Vauhtiajoissa ja se sai ammattiviulisti Pekka Kuusiston ottamaan kantaa turvaväleihin, joita ei kuvan perusteella näytä olevan olemassakaan – "Miten h**vetissä tämän on annettu tapahtua?"
 10. Koronavilkku tulee Tampereelta – "Kuun vaihteessa se oli sisäisessä testikäytössä"
 11. Tee hyviä juttuja, joihin on varaa, sanoo neuvoo eläköityvä Reino Bragge seuraajaansa
 12. Puhallusvillalastissa ollut kuorma-auto ojaan – Kaksi loukkaantui
 13. Miika Juntusen tarina Kokkolassa loppui yhdessä viikossa – Seura purki jalkapallopersoonan valmentajasopimuksen
 14. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 15. Neljä Tapolan johtohenkilöä vastaavat syytteeseen työturvallisuusrikoksesta – Aluesyyttäjä vaatii sakkorangaistusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.