Tamperelaisesta Framerysta kasvoi maailmanlaajuinen menestystarina – Näin mölisevä pomo innoitti yrityksen perustajia

Framery valmistaa eri kokoisia äänieristettyjä tiloja työpaikkojen tarpeisiin. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Tamperelainen Framery on kasvanut huimasti. Hiljaisten työtilojen pioneerinä tunnettu tamperelaisyritys pyrkii edelleen vahvistamaan asemaansa alan markkinajohtajana vaikka kilpailu onkin kiristynyt ja markkinoille on ilmaantunut lisää kilpailijoita.

Yhtiön tuotteita on myyty 72 maahan. Toukokuussa Frameryn puhelinkoppeja esiteltiin Times Squarella osana New York Design Week -tapahtumaa. Maaliskuussa se pääsi mukaan Financial Timesin FT1000-listalle yhtenä Euroopan nopeimmin kasvavista yrityksistä. Framery oli listan yrityksistä kahdeskymmenes, eli se sijoittui paremmin kuin mikään muu pohjoismaalainen yritys.

Kaikki podit, hiljaiset työtilat ja puhelinkopit valmistetaan ja suunnitellaan Tampereella sijaitsevalla 12 000 neliön kokoisella tehtaalla, joka sijaitsee entisessä Aamulehden painotalossa.

Hiljaisuudelle löytyy selvästi tilausta, mutta mistä tämä kaikki oikein sai alkunsa? Markkinointipäällikkö Martina Viitasen mukaan Frameryn tarina alkoi siitä, kun yhtiön perustajat havaitsivat markkinaraon ollessaan vielä muissa hommissa.

– Meidän toimitusjohtajamme Samu Hällfors ja hänen työkaverinsa Vesa-Matti Marjamäki olivat töissä koodausfirmassa, jossa oli hyvin äänekäs pomo, joka kiersi aina ympäri toimistoa puhumassa puhelimessa. Pojat eivät pystyneet keskittymään ja pomo käski heitä hankkimaan hänelle puhelinkopin, kertoo Viitanen.

– Kun he rupesivat googlaamaan avokonttoreihin sopivaa koppia, ilmeni, ettei sellaista ole olemassakaan. Samu ja Vesa-Matti ymmärsivät, että hälinä on kaikkia avokonttoreita vaivaava ongelma. He ilmoittivat pomolleen, että tulet saamaan puhelinkopin, mutta se tarkoittaa sitä, että meidän pitää irtisanoutua.

Ensimmäiset puhelinkopit valmistettiin autotallissa. Nykyään yrityksellä on noin 300 työntekijää maailmanlaajuisesti.

– Valmistus ja suunnittelu tapahtuvat täällä Tampereella, mutta sen lisäksi meillä on myyjiä aina San Franciscosta Bangkokiin asti, sanoo Viitanen.

Tuotteiden ulkoasuun on panostettu paljon. Toiminnallisuuden kannalta tärkeitä asioita ovat akustiikka, ilmanvaihto ja äänieristys, mutta myös miellyttävä ulkoasu on saanut asiakkailta kiitosta. Se on myös pyritty pitämään eri tuotteissa yhtenäisenä.

– Meillä on selkeästi tuoteperhe, johon kuuluu eri kokoisia tuotteita. Ne kaikki seuraavat meidän signature designia, sanoo Viitanen.

Toimistokulttuuri on muuttunut viime vuosina valtavasti. Aiemmista sermein jaetuista tiloista siirryttiin 2000-luvulla avokonttoreihin.

Myös työnantajat kiinnittävät nykyään aiempaa enemmän huomiota työntekijöiden rauhoittamiseen ja työnteon tauottamiseen.

Frameryn näkemyksen mukaan tämän hetken trendinä alalla ovat monitilatoimistot, jollaiseksi myös Frameryn omat tilat on suunniteltu.

– Monitilatoimistoissa on erilaisiin työtehtäviin sopivia vyöhykkeitä. On vyöhykkeitä, joissa tehtävissä töissä vaaditaan enemmän keskittymistä, ja tiloja, joissa voidaan sparrata, kommunikoida ja kehittää omia ideoita työkaverien kanssa. Myös rauhoittumiseen ja palautumiseen työpäivän aikana löytyy oma vyöhyke, kertoo Viitanen.

Framery Oy

Perustettu vuonna 2010. Kaikki sen tuotteet valmistetaan ja suunnitellaan Tampereen tehtaalla.

Puhelinkoppeja, podeja ja hiljaisia työtiloja valmistava yritys on alansa pioneeri, markkinajohtaja ja Financial Timesin mukaan myös yksi Euroopan nopeimmin kasvavista yrityksistä.

Vuosina 2014–2017 Frameryn absoluuttinen liikevaihto kasvoi yli 3000 prosenttia, eli enemmän kuin minkään muun pohjoismaalaisen yrityksen.

Tuotteita on toimitettu jo yli 15 000 kappaletta 73 maahan.

Asiakkaisiin kuuluu yli 40 prosenttia Forbes 100 -listatuista yrityksistä; USA:ssa muun muassa Microsoft ja Nike, Euroopassa Puma ja Vodafone.

Yrityksen enemmistöomistaja on ollut viime vuodesta lähtien suomalainen pääomasijoittaja Vaaka Partners.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 7. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 10. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 14. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 15. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.