"Haaveilin omasta kesäpaikasta veden äärellä" – Nyt Heli pyörittää omaa kahvilaa Pyynikin uimarannalla

Kahvila toimii aivan uimarannan läheisyydessä Pyynikin hiekkarannalla. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Pyynikin uimarannalla aloittaa tänä kesänä toimintansa kesäkahvila Pyynikin hiekkarannat. Perinteistä kahvilaa ei ole rannalla moneen vuoteen nähty – tiettävästi viimeksi 1960-luvulla.

– Varsinainen kioski on ollut silloin suurin piirtein samassa kohdassa. Huomasin asian sattumalta, kun kävin Vapriikissa tutkimassa asiaa. Me valitsimme tämän paikan, koska halusimme kahvilan hiukan rauhallisempaan kohtaan pois hiekalta. Oli hauska huomata, että jo silloin on ajateltu samalle tavalla, kertoo kahvilan omistaja Heli Kujala

Kahvilan seinää koristaa suurennos Juhani Riekkalan ottamasta mustavalkokuvasta Pyynikin rannalta 1950-luvulla.

Hän myöntää, että oman kesäisen kahvilan pyörittäminen on ollut hänelle jo pitkään unelma. Kujala työskenteli seitsemän vuotta sitten esimiehenä Mustalahdessa kahvila Korteessa, ja tykästyi työhön.

– Isäni ja veljeni olivat siinä osakkaina, ja päädyin sitä kautta sinne. Tykästyin kahvin ja jäätelön tarjoamiseen, ja aloin haaveilla omasta kesäpaikasta veden äärellä. Jossain peruskahvilassa varmasti kyllästyisin.

Kujala halusi kuitenkin tehdä omasta paikastaan tavanomaista kioskia tasokkaamman paikan. Kahvilassa tarjotaan muun muassa gelato-jäätelöitä ja erikoiskahveja sekä alkoholittomia oluita ja siidereitä. Samalla on pyritty pitämään huolta siitä, ettei paikka vaikuttaisi elitistiseltä.

– En halua pyörittää mitään trendipaikkaa, hän sanoo.

Jäätelöannoksiin käytetään hänen mukaansa pääasiassa tuoreita aineksia. Lisäksi tarjolla on erilaisia sämpylöitä ja pullia.

Viihtyisyyteen on satsattu Kujalan mukaan erityisen paljon. Kahvila on rakennettu pääasiassa oman suvun voimin kustannusten kitkemiseksi.

– Työtä on ollut valtavasti, hän huokaa.

Varsinaisena kahvilarakennuksena toimii kontti, joka tuotiin paikalle jo vuodenvaihteessa. Nyt sen eteen on pystytetty terassi, josta käsin on helppo tiirailla Pyhäjärvelle.

– Tämä mitä on nyt saatu aikaan alkaa muistuttaa omia mielikuvia siitä unelmien kahvilasta, toteaa Kujala tyytyväisenä.

Kahvilayrittäjä aikoo pitää paikkaansa pystyssä läpi kesän pienin kelivarauksin.

– Tämä aukeaa kello 11 aamulla ja pysyy auki niin kauan kuin asiakkaita riittää. En aio lähteä koskaan ensimmäisenä vaan pidän puotia auki niin kauan kuin asiakkaita riittää, sanoo Kujala.

Myös mahdollista talviaukioloa on ehditty jo pohtia. Kevättalvella Kujala on ajatellut avata kahvilan hienoina päivinä asiakkaille ja tarjota näille lämmintä mehua.

Hän ei jaksa tressata sitä, löytävätkö asiakkaat uuteen kahvilaan. Paikka on hyvä. Vain kelien pitää osua kohdalleen.

– Menee miten menee. Ei tässä iässä oikeastaan enää mitkään asiat jännitä, myhäilee 50-vuotias Kujala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 9. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 10. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 11. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 12. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 13. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 14. Öljysäiliön suojavillat alkoivat palaa Lempäälässä sijaitsevalla tehdasalueella – pelastuslaitos sammutustöissä puoleen päivään saakka
 15. Vehoniemen automuseo valittiin Vuoden ajoneuvomuseoksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 6. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 7. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 8. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 9. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 13. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 14. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.