Näin Tampereesta tuli suomalaisen kokaiinikaupan keskus: ”Kysyntä luo aina tarjontaa”

Uusin kokaiiniin liittyvä oikeudenkäynti alkoi Tampereella kesäkuun alussa. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Sisä-Suomen poliisin kokenut rikosylikomisario Jari Kinnunen ei sanojaan säästele, kun mieheltä kysyy näkemyksiä siitä, miten huolestuttavana huumeidenkäytön kokonaistilannetta voi maakunnassa ja Tampereen-seudulla ylipäätään pitää.

Huolestuttavana, ja useammasta syystä. Tilastojen valossa huumausainerikoksista epäiltyjen määrä on noussut viime vuosina noin kahden tuhannen epäillyn vuositahtia.

Kinnunen itse on työllistynyt kuukausien ajan kahdessa suuressa, Don Cesar-nimikkeen alla kulkevassa tutkinnassa, jonka keskiössä on ollut kokaiini ja kokaiinin salakuljetus ulkomailta Suomeen. Niissä kokaiinia on liikkunut satoja grammoja ja tuomioita on jaettu kymmenille ihmisille.

– Positiivisia lausuntojakin maakunnan tilanteesta on kuulunut, mutta täytyy sanoa että ne ovat kyllä ihan bullshitiä. Katsotaan vaikka jätevesitutkimusten tuloksia, jotka ovat aivan kiistattomia. Niiden perusteella esimerkiksi amfetamiinin käyttö on kasvanut huomattavasti, Kinnunen sanoo.

Miksi sitten juuri Pirkanmaalle on ilmaantunut runsaasti huumekauppaa? Siihen Kinnunen ei osaa antaa yksiselitteistä vastausta, mutta yksinkertaisen selityksen kyllä.

– Huumehommissakin se menee niin, että jotta voi olla tarjontaa, pitää olla kysyntää. Täältä löytyy ja on löytynyt väkeä, joilla on ollut kontakteja ja toisaalta varallisuuttakin lähteä tällaiseen leikkiin mukaan, Kinnunen kuvailee.

Kalliimpien huumeiden ilmaantuminen markkinoille on myös muuttanut rikoksista epäiltyjen sosiaalista profiilia. Syytettyjen penkiltä löytyy koko ajan vähemmän vieroitusoireissaan täriseviä, langanlaihoja narkomaaneja.

– Koko ajan enemmän on tämmöistä pintaliitoporukkaa, ihmisiä joille näyttävä ja makea elämä on tärkeää. Heillä on rahaa, heillä on kielitaitoa, he ovat töissä ja he ovat myös sosiaalisesti lahjakkaita, kertoo Kinnunen ihmisistä jotka ovat usein epäiltyinä esimerkiksi kokaiiniin liittyvistä rikoksista.

Varakkaiden ja sosiaalisesti lahjakkaiden ihmisten myötä kielenkäyttöön on tullut ilmaisu viihdekäytöstä. Sellaista puhetta Jari Kinnunen ei ymmärrä alkuunkaan.

– Kun puhutaan vaikkapa kokaiinista tai amfetamiinista, puhutaan aineista jotka ovat äärimmäisen addiktoivia ja joihin liittyy vielä järjestäytynyt rikollisuus. Niiden aineiden kanssa ei ole olemassakaan sellaista asiaa kuin viihdekäyttö, Kinnunen jyrähtää.

Hän toivoo, että jatkossa aiheesta tehtävä valistus on yhä selväsanaisempaa.

– Hyssyttely ei johda asiassa mihinkään, Kinnunen sanoo.

Kovat huumeet Tampereella

26.9.2018 Rikospaikka-ohjelma uutisoi suuresta huumausainetutkinnasta Pirkanmaalla, johon liittyi myös NHL-kiekkoilija Jori Lehterä.

Lehterä sai kokaiiniin liittyvästä huumausainerikoksesta keväällä ehdollista vankeutta, jutun kolme päätekijää tuomittiin pitkiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Jutussa langetettiin tuomioita noin kahdellekymmenelle henkilölle.

3.6.2019 Tampereella alkoi Suomen laajin kokaiiniin ja kokaiinin salakuljetukseen liittyvä oikeudenkäynti. Sen pääepäillyille vaaditaan 13 vuoden vankeusrangaistusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 6. "Meidän toimitusjohtajalla on varmaan joku kristallipallo kotona" – tamperelaisravintola varautui koronakesään jo ennen kuin siitä tiedettiin
 7. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 8. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16
 9. Pirkanmaalaisessa koripalloilussa tapahtui varsinainen siirtosensaatio: Pyrinnön kapteeni vaihtaa maisemaa Nokialle
 10. Entinen Tappara-patukka Tuukka Mäntylä ryhtyi legendaarisen kalakioskin veturiksi – "Jos en olisi voinut tai osannut taklata, hyötyni joukkueelle olisi ollut aika nimellinen"
 11. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 12. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 13. Tampere-talossa fiilistellään tänä kesänä keikkatunnelmaa kuvien välityksellä – Sorsapuistossa muumihahmot tervehtivät kävijöitä
 14. Pitkän linjan Tappara-toimitusjohtaja sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon – Mikko Leinoselle ensimmäinen eurooppalaisen seurajääkiekon johtajuuspalkinto
 15. YU: Ville Nieminen laittoi huvilansakin myyntiin – Löytyykö uusi osoite Ruotsista?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.