Näin Tampereesta tuli suomalaisen kokaiinikaupan keskus: ”Kysyntä luo aina tarjontaa”

Uusin kokaiiniin liittyvä oikeudenkäynti alkoi Tampereella kesäkuun alussa. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Sisä-Suomen poliisin kokenut rikosylikomisario Jari Kinnunen ei sanojaan säästele, kun mieheltä kysyy näkemyksiä siitä, miten huolestuttavana huumeidenkäytön kokonaistilannetta voi maakunnassa ja Tampereen-seudulla ylipäätään pitää.

Huolestuttavana, ja useammasta syystä. Tilastojen valossa huumausainerikoksista epäiltyjen määrä on noussut viime vuosina noin kahden tuhannen epäillyn vuositahtia.

Kinnunen itse on työllistynyt kuukausien ajan kahdessa suuressa, Don Cesar-nimikkeen alla kulkevassa tutkinnassa, jonka keskiössä on ollut kokaiini ja kokaiinin salakuljetus ulkomailta Suomeen. Niissä kokaiinia on liikkunut satoja grammoja ja tuomioita on jaettu kymmenille ihmisille.

– Positiivisia lausuntojakin maakunnan tilanteesta on kuulunut, mutta täytyy sanoa että ne ovat kyllä ihan bullshitiä. Katsotaan vaikka jätevesitutkimusten tuloksia, jotka ovat aivan kiistattomia. Niiden perusteella esimerkiksi amfetamiinin käyttö on kasvanut huomattavasti, Kinnunen sanoo.

Miksi sitten juuri Pirkanmaalle on ilmaantunut runsaasti huumekauppaa? Siihen Kinnunen ei osaa antaa yksiselitteistä vastausta, mutta yksinkertaisen selityksen kyllä.

– Huumehommissakin se menee niin, että jotta voi olla tarjontaa, pitää olla kysyntää. Täältä löytyy ja on löytynyt väkeä, joilla on ollut kontakteja ja toisaalta varallisuuttakin lähteä tällaiseen leikkiin mukaan, Kinnunen kuvailee.

Kalliimpien huumeiden ilmaantuminen markkinoille on myös muuttanut rikoksista epäiltyjen sosiaalista profiilia. Syytettyjen penkiltä löytyy koko ajan vähemmän vieroitusoireissaan täriseviä, langanlaihoja narkomaaneja.

– Koko ajan enemmän on tämmöistä pintaliitoporukkaa, ihmisiä joille näyttävä ja makea elämä on tärkeää. Heillä on rahaa, heillä on kielitaitoa, he ovat töissä ja he ovat myös sosiaalisesti lahjakkaita, kertoo Kinnunen ihmisistä jotka ovat usein epäiltyinä esimerkiksi kokaiiniin liittyvistä rikoksista.

Varakkaiden ja sosiaalisesti lahjakkaiden ihmisten myötä kielenkäyttöön on tullut ilmaisu viihdekäytöstä. Sellaista puhetta Jari Kinnunen ei ymmärrä alkuunkaan.

– Kun puhutaan vaikkapa kokaiinista tai amfetamiinista, puhutaan aineista jotka ovat äärimmäisen addiktoivia ja joihin liittyy vielä järjestäytynyt rikollisuus. Niiden aineiden kanssa ei ole olemassakaan sellaista asiaa kuin viihdekäyttö, Kinnunen jyrähtää.

Hän toivoo, että jatkossa aiheesta tehtävä valistus on yhä selväsanaisempaa.

– Hyssyttely ei johda asiassa mihinkään, Kinnunen sanoo.

Kovat huumeet Tampereella

26.9.2018 Rikospaikka-ohjelma uutisoi suuresta huumausainetutkinnasta Pirkanmaalla, johon liittyi myös NHL-kiekkoilija Jori Lehterä.

Lehterä sai kokaiiniin liittyvästä huumausainerikoksesta keväällä ehdollista vankeutta, jutun kolme päätekijää tuomittiin pitkiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Jutussa langetettiin tuomioita noin kahdellekymmenelle henkilölle.

3.6.2019 Tampereella alkoi Suomen laajin kokaiiniin ja kokaiinin salakuljetukseen liittyvä oikeudenkäynti. Sen pääepäillyille vaaditaan 13 vuoden vankeusrangaistusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Barbi-tv-gladiaattori Nokialta iloitsee, kun nuoret naiset pitävät kroppansa kunnossa – ”Kun poikkeaa massasta, herättää sekä ihastusta että hieman vihastusta”
 2. OnniBus.com tuplaa liikenteensä, palauttaa myös yhden Tampereen-reitin – "Uskon positiivisen kehityksen jatkuvan"
 3. Laivalla toiseen suuntaan, pyörällä takaisin – Näsijärvelle on tulossa uudenlaisia lähimatkailupaketteja
 4. Tampereen yliopistoon päässeet varmistuneet – Korona lisäsi opiskelemaan pääseviä lähes 200:lla
 5. Koronakevät koetteli: tuntemattomat eivät saaneet halata Eila-mummia – Nyt teatterineuvos saunoo, ui ja nauttii saaressa
 6. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 7. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 8. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 9. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 10. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 11. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 12. Pakina: Mistä tuntee sivistysvaltion? – "Eikö muistomerkkien tuhoaminen ole historian väärentämistä"
 13. Nyt se on selvitetty: mitä Tampereen yrittäjät ovat ammatiltaan? – Katso yrittäjien ammattien top 10
 14. Lukijalta: Eurooppa kaipaa konfederaatiota – "EU kaipaa modernia reformaatiota yhteisvastuun muotoon kääritystä anekaupasta"
 15. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lehdet: Pate Mustajärvi meni naimisiin
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. Koronakevät koetteli: tuntemattomat eivät saaneet halata Eila-mummia – Nyt teatterineuvos saunoo, ui ja nauttii saaressa
 5. Nyt se on selvitetty: mitä Tampereen yrittäjät ovat ammatiltaan? – Katso yrittäjien ammattien top 10
 6. OnniBus.com tuplaa liikenteensä, palauttaa myös yhden Tampereen-reitin – "Uskon positiivisen kehityksen jatkuvan"
 7. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 8. Matkustusrajoitusten purkaminen näkyy jo – Poliisilta 6 euron arvoinen säästövinkki
 9. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 10. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 11. Laivalla toiseen suuntaan, pyörällä takaisin – Näsijärvelle on tulossa uudenlaisia lähimatkailupaketteja
 12. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 13. Tampereen yliopistoon päässeet varmistuneet – Korona lisäsi opiskelemaan pääseviä lähes 200:lla
 14. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.