BBQ Battle tuo huipputason barbecue-kokit Tampereelle – "Ei mikään pikagrillauskisa"

Marko Suksi on intohimoinen barbecue-harrastaja ja kisaaja. "Barbecuen oppiminen vaatii paljon toistoja. Se vaatii aikaa." Joonas Alanne

Joonas Alanne

Barbecue, Barbeque tai ihan tuttavallisesti vain BBQ. Suomessa sana yhdistetään yleensä tavanomaiseen grillaamiseen, mutta teknisesti ottaen ihan samasta asiasta ei ole kyse.

Varsinaisessa barbecuessa lihaa kypsennettään pitkäkestoisesti epäsuoralla tulella savua hyödyntäen.

Tamperelainen barbecue-intoilija ja maustekastikkeistaan tunnetun Poppamies-brändin perustaja Marko Suksi innostui barbecue-tekniikasta kymmenisen vuotta sitten. Hän kuuluu myös kisoja kiertävään Smoking Finns -barbecue-joukkueeseen.

– Sanoisin, että barbecue on yksi grillauksen alalaji vaikka varmaan tästä lausunnosta moni harrastaja minut ristiinnaulitseekin, hän naurahtaa.

Marko Suksen smokerissa kypsytetään kanaa ja ribsejä hitaasti ja hartaasti. Kuva: Joonas Alanne Joonas Alanne

Suksi latoo barbecue-grillinsä eli smokerin pesään puita. Piipusta nousevan savun sinisestä väristä hän tietää, että nyt lämpöä on tarpeeksi. Palamisen pitää olla puhdasta.

– Sininen on sitä maukkainta savua. Jos piipusta alkaa tulla sellaista paksua valkoista savua, niin siitä alkaa syntyä siinä määrin haitallisia yhdisteitä, että kannattaa äkkiä korjata.

Lihat hän on laittanut lämpiämään jo varhain aamulla.

– Tekniikoita on monenlaisia. Tunnetuin on varmasti low and slow, jota itsekin tässä käytän. Eli hitaasti ja pitkään. Savua voi laittaa niin paljon kuin itselle sopii, kertoo Suksi.

Barbecuessa ei käytetä suoraa tulta. Lämpö ohjataan grilliin erillisestä tulipesästä. Kuva: Joonas Alanne Joonas Alanne

Viikonloppuna Tampereella nähdään jotain uutta, kun kovatasoinen barbecue-kilpailu BBQ Battle rantautuu ensi kertaa Suomeen.

Kisan myötä Ratinanniemessä on mahdollista päästä seuraamaan lauantaista sunnuntaihin todellisia mestareita työssään. Kilpailijoita voi myös jututtaa barbecuen saloista.

Joukkuemäärällisesti Tampereen kilpailu on pohjoismaiden suurin. Mukana on 25 joukkuetta muun muassa Yhdysvalloista, Alankomaista ja Virosta. Joukkueilla on 24 tuntia aikaa kypsentää mahdollisimman maukas annos.

– Tämä ei ole mikään pikagrillauskisa, tiivistää Suksi.

Voittajan päättää raati. Kanan, possun, ribsien ja brisketin lisäksi kilpailussa on myös kaksi vapaavalintaista sarjaa, joihin joukkueet voivat halutessaan osallistua. Niissä testataan myös luovuutta.

– Perinteisesti ne vapaavalintaiset sarjat ovat liittyneet jotenkin sponsoreihin, joten meillä on luonnollisesti Poppamies-sarja. Nimensä mukaisesti siinä käytetään Poppamiehen tuotteita. Lisäksi hiukan yllättäen meillä on mukana tamperelaisen Vegemin vegesarja. Sellaista en ole kisoissa aiemmin nähnyt!

BBQ Battle Ratinanniemessä 15.–16.6. Kilpailu alkaa lauantaina kello 13 ja palkintojenjako suoritetaan sunnuntaina kello 17.

Mistä on kyse?

BBQ Battle on Kansas City Barbeque Societyn järjestämien kilpailujen sarja. KCBS on maailman suurin barbecue-järjestö, johon kuuluu yli 15 000 jäsentä.

Kilpailuja eri puolilla maailmaa. Tampereella järjestettävä kilpailu on Master Series -osakilpailu, jonka voittaja pääsee lajin MM-kisoihin. Samalla kilpailussa ratkeaa BBQ:n Suomen mestari.

Kilpailijoilla on 24 tuntia aikaa valmistaa mahdollisimman maukas barbecue-annos. Sunnuntaina yleisön nopeimmat pääsevät maistelemaan kilpailijoiden annoksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.