Tampereen talouslukemat näyttävät nyt alamäkeä – Mikä neuvoksi?

Miten poliitikot parantaisivat Tampereen taloustilannetta? Vihreiden ryhmäjohtaja Jaakko Stenhäll näkee kuntaveron korotuksen hankalassa tilanteessa ”oikeudenmukaisimpana vaihtoehtona”.

– Palveluiden tasoon kohdistuvat lisäleikkaukset osuisivat joko kaupungin vetovoimaan tai heikoimmassa asemassa oleviin. Palveluiden tasosta olemme jo säästäneet, jolloin kuntaveron korotus on tässä tilanteessa oikeudenmukaisempi vaihtoehto, Stenhäll kommentoi.

Tilannetta hän lähtisi ratkomaan vetovoimatekijöistä huolehtimalla.

– On pidettävä kaupungin veto- ja pitovoima kunnossa, etenkin nuorten aikuisten parissa. Tämä tapahtuu ennen kaikkea hyvillä palveluilla, työpaikoilla ja kohtuuhintaisella asumisella.

Veronkorotuksien kannalla on myös Vasemmistoliitto ja Mikko Aaltonen

– Jos verotulot tai valtionosuudet eivät kasva on veroprosenttia korotettava palveluiden turvaamiseksi ja hallitsemattoman velkaantumisen estämiseksi. Tamperelaisten palveluista ei voida enää leikata, Aaltonen näkee.

– Tampereen taloustilanne ei korjaannu leikkauslistoilla, niitä on jo kokeiltu eivätkä ne auttaneet. Ratkaisu löytyy tulojen lisäämisestä, mikä edellyttää tarvittaessa veroprosentin nostoa, Aaltonen jatkaa.

Hän saa tukea toisesta vasemmistopuolueesta.

– Tampereella on jo leikattu palvelutasosta ja nostettu monia palvelumaksuja, jotka kohdistuvat erityisesti pienituloisiin. Jatkossa leikkauksia palvelutasosta ei enää tulisi tehdä. Tuloveron korotus on erittäin todennäköinen ensi vuodelle. On vaikea nähdä, että talous saadaan tasapainoon ilman veronkorotuksia, kommentoi SDP:n ryhmäjohtaja Pekka Salmi

Kokoomuksen riveissä ei vasemmistopuoleiden ja Vihreiden reseptiä aivan niellä.

– Veroja ei pitäisi nostaa. Työn verotuksen keventäminen on oikea suunta. Kuntaveron kiristäminen heikentäisi palkansaajien ja eläkeläisten toimeentuloa nitistäen koko Pirkanmaan kilpailukykyä ja pitkän tähtäimen verotulokertymää. Tampereen kohtalonkysymys on, kykeneekö kaupunki vetämään nettoveronmaksajia puoleensa, kommentoi Kokoomuksen, KD:n ja RKP:n yhteistä valtuustoryhmää vetävä Ilkka Sasi (kok.).

Ratkaisuksi Sasi ehdottaa seuraavaa.

– Omaisuudelle on saatava tuottoa tai laitettava myyntiin. Toimintojen yhtiöittämisiä tulee viedä maaliin, jotta voimavaroja jää peruspalveluihin. Lihavina vuosina on säästettävä laihojen vuosien varalle. Säästöihin sitoutumiseen tarvitaan mukaan toki kaikki koalition valtuustoryhmät, Sasi haastaa.

Sasin veronkorotuskriittisellä linjalla on myös Vaihtoehto Tampere-ryhmän Aarne Raevaara

– Veroja ja maksuja ei pidä korottaa. Kaupunki velkaantuu ja heikentää talouttaan epätarkoituksenmukaisilla investoinneilla. Kaiken lisäksi verojen korotukset menisivät turhiin ja kallisiin investointeihin, ei palveluihin tai talouden tasapainottamiseen, Raevaara kommentoi.

Uutista päivitetty 14.6. kello 16.30: Poistettu Jukka Männistön kommentit, jotka koskevat vuotta 2018 ja eivät liity vuoteen 2019.

Oikaisu: Kaupunkilehti Tamperelaisen jutussa "Mikä avuksi Tampereen talouteen?" (12.6.2019) oli vääriä tietoja. Talousjohtaja Jukka Männikön kommentit ja haastattelu olivat toukokuulta 2018, ja jutussa mainitut lukemat ennätysmäisen huonosta talousvuodesta olivat samoin vuoden takaa. Tampereen kaupunginvaltuusto tulee käsittelemään talousennustetta, joka on tällä hetkellä 26 miljoonaa alijäämäinen, ei 60 miljoonaa kuten jutussa kerrottiin. Männikön mukaan kaupungin taloudellinen tilanne ei ole vieläkään hyvällä tolalla, mutta tämä vuosi on hänen mukaansa selvästi viime vuotta parempi.

Tätä kysyimme taloudesta

1. Pitäisikö kaupungin taloustilannetta helpottaa korottamalla veroja, kyllä vai ei? Jos kyllä, miksi, jos ei, miksi?

2. Minkälaisia muita toimenpiteitä kaupungin pitäisi tehdä saadakseen taloustilanteen elpymään?

3. Miten oma ryhmänne näkee Tampereen taloustilanteen kokonaisuutena?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut